Tips voor Lagoa do Fogo en Caldeira Velha

Ga direct naar

In het hart van São Miguel op de Azoren vind je een aantal pareltjes zoals het kratermeer Lagoa do Fogo en de hotsprings van Caldeira Velha. Niet te missen zijn de ananasplantages vlakbij Ponta Delgada, die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je trip naar de Azoren. Uiteraard hoort een ananasproeverij en rondleiding over de plantages hier ook bij! Een eendaagse roadtrip langs hotspots in het hart van São Miguel lees je in deze blog. 

Alle activiteiten die hieronder staan vormen een goede combinatie van actief zijn, ontspannen in de hotsprings, de cultuur proeven en natuurlijk genieten van de mooiste uitzichten! Tip: check vooraf het weerbericht als je de hikes bij Lagoa do Fogo wil gaan doen, er hangt regelmatig dichte mist en dan zie je echt helemaal niks. Reserveer ook minstens 24 uur van te voren je tickets voor Caldeira Velha omdat dit een vrij populaire plek is! 

Tickets voor de hotsprings van Caldeira Velha

Ananasplantage Santo António

Op nog geen tien minuten rijden vanuit de hoofdstad Ponga Delgada vind je de ananasplantage Santo António. Dit is de eerste stop en op deze unieke locatie kun je zien hoe ananassen groeien. Je vindt hier een kleine giftshop waar ze wat verse ananas en drankjes serveren en je kunt hier een rondleiding krijgen door de kassen waar de ananassen worden gekweekt.

Ananasplantage Santo António

Wij kregen een rondleiding van Gamy, die al jaren werkt voor het familiebedrijf Santo Antonio. Ze vertelt vol passie over het bedrijf en laat je graag alle kassen zien. De rondleiding duurt een klein half uurtje en na afloop heb je de mogelijkheid om verse ananas te proeven en kopen. De ananassen van de Azoren zijn echt een ware smaaksensatie. Veel lekkerder dan de ananassen die je in Nederland in de winkel koopt. Onze ‘Nederlandse’ ananassen komen vaak uit Costa Rica, maar zijn dus echt minder lekker dan die op de Azoren. Zeker even proeven dus!

Rondleiding Santo Antonio - São Miguel

Ananasplantage Ananases Arruda

De tweede stop is bijna om de hoek van Santo António, zo’n anderhalve kilometer verderop. Hier vind je Ananases Arruda. Ook de toegang bij deze ananasplantage is gratis. Je kunt hier zelf rondwandelen en een aantal serres staan open om te bekijken. Deze plantage vonden wij minder speciaal dan Santo António. Als je wat meer tijd wil overhouden voor de hikes en het bezoeken van de hotsprings, dan kun je deze plek prima overslaan. Wil je er toch even heen? Reken dan zo’n twintig minuten voor het bezoek van Ananases Arruda. 

Ananasplantage Ananases Arruda

Miradouro do Pico da Barrosa

Je stapt de auto in en navigeert naar Miradouro do Pico do Barraso, de derde stop. Maak je maar op voor een mooie route van zo’n twintig kilometer met wat haarspeldbochten! Als het mistig is (zoals in ons geval), dan kan het zijn dat je helaas niks ziet van dit mooie uitzichtpunt. Niet getreurd, want rij je verder naar de volgende stop, dan kan het zijn dat je wel gewoon zicht heb op het kratermeer Lagoa do Fogo. Fingers crossed voor zonnig weer dus!

Miradouro da Lagoa do Fogo

Je vervolgt de route zo’n anderhalve kilometer naar beneden richting Miradouro da Lagoa do Fogo en parkeert de auto bij de grote parkeerplaats naast het uitzichtpunt. Vanaf de parkeerplaats volg je het pad naar boven richting het bekende viewpoint. Dit is de vierde hotspot van je reis en is tevens het startpunt van een mooie hike!

Miradouro da Lagoa do Fogo

Hiken bij het kratermeer Lagoa do Fogo

Lagoa do Fogo is het startpunt van een hike met mooie uitzichten over het kratermeer. Download hier de wandelroute en sla hem ‘offline op’ via de Komoot app op je mobiel. De hike is vrij stijl met veel trappen en kun je in twee uur lopen. Er is ook een kortere variant die je kunt lopen in één uur. De kortere route download je hier via Komoot. De omgeving van Lagoa do Fogo is erg mooi, neem hier dan ook alle tijd om te hiken op je eigen tempo!

Hiken bij het kratermeer Lagoa do Fogo

Tips voor kratermeer Lagoa do Fogo en Caldeira Velha

De hotsprings van Caldeira Velha

Zo’n tien minuten rijden vanaf Lagoa do Fogo liggen de hotsprings van Caldeira Velha, de vijfde stop van je reis. Dit zijn wat ons betreft de mooiste natuurlijke warmwaterbronnen van heel het eiland São Miguel. De hotsprings zijn omringd door de mooiste tropische planten en palmbomen. De temperatuur van de baden verschilt, zo heb je baden die vrij warm zijn (rond de 39 graden) en het bad met de waterval achterin het park is wat minder warm (rond de 29 graden). Alle baden worden door de natuur verwarmd. Echt een sprookje om hier te zwemmen met prachtige natuur om je heen!

De hotsprings van Caldeira Velha

Bij Caldeira Velha vind je een grote parkeerplaats waar je de huurauto neer kan zetten. Na de entree vind je de omkleedhokjes en lockers voor je spullen. Boek je tickets in het hoogseizoen in ieder geval 24 uur van te voren, of wanneer je weet wanneer je wilt gaan een paar dagen van tevoren. Een entreeticket kost tien euro per persoon (prijs juni 2022).

Natuurpark van Caldeira Velha

Ook als je niet van zwemmen houdt is dit natuurreservaat een mooie plek om rond te wandelen en uit te rusten op de bankjes die er staan. De natuur is hier zó mooi dat een bezoek aan Caldeira Velha niet mag ontbreken als je op de Azoren bent! 

Zwemmen warmwaterbronnen Caldeira Velha

Omdat Caldeira Velha erg populair is, mag je maximaal anderhalf uur in de baden. Ze zijn hier erg streng op. Kom dan ook precies op tijd voor je tijdslot en zeker niet te vroeg. Je kunt dan namelijk nog niet naar binnen. Voordeel van dit systeem is dat er maximaal honderd mensen tegelijk in de hotsprings mogen, waardoor jij ook fijner kunt zwemmen want het is minder druk. Met een beetje geluk tref je een hotspring even helemaal voor jezelf. Tip: neem oude en donkerkleurige zwemkleding mee, want die krijgt een bruine tint door de zwavel in het water. Niet je meest nieuwe zwemkleding aan doen want dat is echt zonde!

Tickets voor de hotsprings van Caldeira Velha

Cascata Salto do Cobritio waterval

Eenmaal tot rust gekomen in Caldeira Velha vervolg je de reis naar de laatste stop. Op maar een paar kilometer rijden van Caldeira Velha, ligt Cascata Salto do Cobritio. Als je de verharde weg EN5-2A verlaat kom je op een wat bredere weg met veel hobbels en gaten. Je parkeert je auto langs de kant van de weg en gaat te voet verder. Volg hiervoor de bordjes Cascata Salto do Cobritio (een wandeling van zo’n vijf minuten). Na een behoorlijk stijl weggetje naar beneden kom je uit bij een stromend beekje. Loop nog een paar minuten door richting de rotsen en daar zie je de waterval!

Cascata Salto do Cobritio waterval

De dubbele waterval is mooi en je hebt hier ook de mogelijkheid om te zwemmen. Naast de waterval is een trap naar boven waar een rivier stroomt. Reken in totaal een uurtje voor het bezoeken van deze waterval vanaf de parkeerplaats en weer terug naar je auto. 

Wil je meer te weten komen over deze prachtige bestemming op de Azoren? Dat snappen wij helemaal! Lees hier over de mooiste hikes bij Sete Cidades, tips over het spotten van dolfijnen en walvissen of bekijk alle hotspots in het oosten van São Miguel. Alles over de ultieme Azoren roadtrip op São Miguel lees je hier

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp