Niet te missen Azoren hotspots op São Miguel

Ga direct naar

In het midden van het eiland São Miguel op de Azoren vind je een aantal hele leuke hotspots. De plekken in deze blog staan gelijk aan flink wat tegenstellingen: van mooie hikes, botanische tuinen tot aan warmwaterbaden, levendige stadjes en mooie kustgebieden. Welke hotspots ga jij allemaal bezoeken?

Alle hotspots die je leest in deze blog zijn op één dag te combineren. Natuurlijk is het aan jou om de keus te maken of je alles wil zien en doen, of dat je een aantal hotspots achterwege laat. Het leuke van deze dagplanning is de afwisseling. Neem je camera maar mee, want je zult veel fotospots tegenkomen op São Miguel!

Wat te doen op Sao Miguel? Tips en hotspots

Hotspot 1 – Lagoa do Congro

De eerste hotspot is een bezoek aan Lagoa do Congro. Dit betoverende meer ligt diep verscholen in het bos en wil je gezien hebben! Om deze bestemming te bereiken navigeer je naar Lagoa do Congro (het laatste gedeelte volg je het landweggetje EN4-2A op een verhard pad, wat vervolgens over gaat naar een onverhard pad vanaf het bordje ‘Lagoa do Congro’). Als je ongeveer 200 meter over het onverharde pad rijdt, vind je een open plek waar je de auto kan parkeren. Er is geen parkeerplaats, dus je laat je auto gewoon staan langs de kant van de weg. Vanaf hier ga je te voet verder naar het meer. Onderweg kom je nog een keer een bord tegen die verwijst naar een pad richting het groene bos. De route is niet te missen dus!

Hiken naar Lagoa do Congro

Wandelpad Lagoa do Congro Azoren

De hike naar het smaragdgroene meer duurt zo’n 20 minuten en is erg mooi om te lopen omdat er veel tropische planten en bomen groeien langs de kant van de route. Het meer is ooit ontstaan toen het grondwater in contact kwam met magma wat maakt dat alles enorm groen is van kleur. Door een vulkaanuitbarsting is er ooit een krater geslagen. Dit is wat ons betreft een leuke en relatief korte hike om je dag te beginnen! 

Hotspot 2 – Parque Terra Nostra

Op naar de tweede hotspot zo’n 15 kilometer verderop: Parque Terra Nostra. Een van de mooiste botanische tuinen die wij ooit bezocht hebben! Je parkeert je auto langs de kant van de weg in de straat Largo Marquês da Praia e Montfort (het is een eenrichtingsweg en er zijn niet zo veel parkeerplaatsen hier, dus het kan zijn dat je een paar minuten moet lopen naar de entree van het park).

Parque Terra Nostra

Parque Terra Nostra bezoeken

De kleurrijke tuin is aangelegd in een oude vulkaankrater en bestaat al zo’n 200 jaar. Door de hele tuin vind je verschillende warmwaterbronnen. De botanische tuin is hierdoor ook erg vruchtbaar. Je vindt hier de meest exotische planten, bloemen en bomen van over de hele wereld. Zo vind je bijzondere bomen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en Amerika, hoe bijzonder is dat?

Botanische tuin in Furnas

Botanische tuin in Furnas bij Terra Nostra

Neem zeker de tijd voor dit mooie park, want Terra Nostra bestaat ook uit een aantal warmwaterbronnen waarin je kunt baden! De warmwaterbronnen hebben een temperatuur rond de 35 tot 40 graden en kun je dus zowel bij warm als wat kouder weer bezoeken. Je betaalt 8 euro entreegeld (prijs juli 2022) en in het park vind je omkleedhokjes en douches. Tip: trek oude zwemkleding aan als je in de bronnen wilt baden. Je zwemkleding kan verkleuren door het water. 

Zwemmen in mostergeel bad bij Furnas

Hotspot 3 – De warmwaterbronnen in Furnas

Na een bezoek aan Terra Nostra is het tijd om meer te zien van het romantische dal van Furnas, wat maar een paar minuten rijden is vanaf hotspot 2. Wil je de caldeira’s van dichtbij bewonderen? Navigeer dan naar Parking Caldeiras Vulcânicas en loop zo’n 100 meter vanaf de parkeerplaats naar Observatório Microbiano. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over alle vulkanische activiteit. Hou je neus dicht, want het stinkt behoorlijk naar zwavel!

Warmwaterbronnen in Furnas

Theehuis en warmwaterbronnen in Furnas

In voor een leuke stop bij een theehuis? Loop een paar minuten naar beneden richting Chalet da Tia Mercês. Bij dit theehuis kun je hele bijzondere thee drinken. Het geothermisch water stroomt hier uit verschillende punten uit de muur. Als je een kop thee wil drinken, hoef je alleen je glas bij het waterpunt te houden en je hebt kokend heet water. Als je dit water mengt met groene thee, verkleurt het water naar paars (dit komt door de oxidanten in de thee). Heel cool en leuk om eens te proberen!

Er zijn maar een paar mogelijkheden om een brunch of theeproeverij te doen op deze locatie, en daarvoor is reserveren echt nodig. Je kan dit doen via de contactgegevens op de Facebookpagina van Chalet da Tia Mercês.

Wat te doen in het oosten van São Miguel? Tips en hotspots!

Hotspot 4 – Lagoa das Furnas

Na een mooie ochtend vervolg je de route richting Lagoa das Furnas. Dit is ongeveer 10 minuten rijden vanaf het dal van Furnas. Parkeer je auto gratis bij Estacionamento, naast Jardim da Lagoa das Furnas. Vanaf hier wandel je een mooie route langs het meer richting de prachtige gotische kapel Capela de Nossa Senhora das Vitória

Lagoa das Furnas - Capela de Nossa Senhora das Vitória

Toen wij er waren was de kapel gesloten, maar je krijgt al een goed beeld van de kapel door de ijzeren roosters. Heb je wel de kans om de kapel in te gaan, doe dat dan vooral! De kapel ligt aan het water en heeft een prachtige plek! Als het dan ook nog een beetje bewolkt of mistig is, levert dit een mooi plaatje op! Wij hebben bij dit meer geen lange hike gemaakt, maar die mogelijkheid is er wel. Bekijk op deze pagina een trail van zo’n 10 kilometer of bekijk hier de trail leaflet.

Klimaat Azoren en beste reistijd Azoren

Hotspot 5 – Ilhéu de vila Franca

Vanaf Furnas vervolgt de reis met zo’n 25 minuten richting Ilhéu de Vila Franca, een vulkanisch eiland wat direct voor de kust ligt. Het eiland is bekend geworden door het jaarlijkse Red Bull Cliffjumping-kampioenschap maar is vandaag de dag een toplocatie voor snorkelaars en zwemmers vanwege het kristalheldere water.

Wil je naar dit mooie eiland toe? Vanaf de jachthaven kun je voor zo’n 12 euro (prijs juli 2022) een retourtje naar het eiland boeken met de boot. Omdat het bezoekersaantal op het eiland beperkt is, moet je er wel op tijd bij zijn of kan het zijn dat je even moet wachten tot de volgende boot vertrekt. Je boekt hier je tickets online voor de boottocht. Deze overtocht is alleen mogelijk vanaf juni tot oktober. Check de actuele data en vertrektijden van de boot op de site. Naast de jachthaven vind je een aantal parkeerterreinen waar je je huurauto kwijt kunt.

Ilhéu de vila Franca bezoeken

In voor een sportieve middag? Boek dan hier een kanotocht naar het eiland Ilhéu de Vila Franca. Het is vanaf de kust ongeveer één kilometer. Leuk tochtje over het water dus!

Wil je liever niet het eiland bezoeken maar wel vanaf de kust kijken of een mooie (drone)foto maken? Navigeer dan naar Parque de Lazer Poço Largo en parkeer je auto helemaal aan het eind van de straat. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Ilhéu de Vila Franca (zie onderstaande foto)!

Parque de Lazer Poço Largo

Hotspot 6 – Het stadje Vila Franca do Campo

Een bezoekje aan het naastgelegen stadje Vila Franca do Campo mag natuurlijk niet ontbreken. Je kunt hier flaneren over de havenboulevard of struinen door de straatjes en de leuke pleintjes van de stad. Een leuk en simpel terras aan het water is Sabores da Vizinha. Je hebt vanaf het terras een mooi uitzicht op het eiland Ilhéu de Vila Franca.

Het stadje Vila Franca do Campo

Meer weten over het eiland São Miguel?

Dit was de laatste hotspot, je kunt ze alle zes bezoeken op één dag! Op het eiland São Miguel is nog veel meer te beleven. Je kunt je hier gerust een hele week vermaken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere eilanden die horen bij de Azoren. Wist je dat er acht onbewoonde en negen bewoonde eilanden zijn? São Miguel is het grootste en bekendste eiland met in totaal zo’n 140.000 inwoners. Het eiland staat ook wel bekend als het groene eiland en dat kun je zien! Wil je het westen van het eiland ontdekken? Ga dan hiken bij Sete Cidades. Je vindt hier verschillende kratermeren en prachtige uitzichtpunten. Lees er alles over in deze blog over Sete Cidades.

Hiken naar Miradouro Boca do Inferno | Sete Cidades

Wil je meer lezen over mooie reizen in de natuur? Bekijk hier onze outdoor bestemmingen. Wil je je laten inspireren door andere Europese landen? Zoek dan tussen onze reizen in Europa

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp