Hotspots in het oosten van São Miguel op de Azoren

Ga direct naar

De oostkust van het eiland São Miguel op de Azoren kent alleen maar mooie hotspots. Van subtropische natuur met watervallen en pruttelende grond, tot steile kliffen en woeste baaien! Bijna iedere bocht in het oosten langs de kust heeft een spectaculair uitzicht. Je vindt hier dan ook veel uitkijkpunten en mooie picknickterreinen. Onze tips voor de leukste hotspots lees je in deze blog. Alle hotspots die in deze blog staan kun je in één dag bezoeken! 

In het oosten van São Miguel kun je relaxed een hele dag doorbrengen zonder je ook maar een moment te vervelen. Vooral de tegenstellingen maken dit gedeelte van het eiland zo aantrekkelijk. Trek je er op uit in het oosten, dan moet je naast je spullen voor het hiken zeker ook je zwemkleding meenemen! Lees snel verder voor alle tips.

Natuurpark en waterval Ribeira dos Caldeirões

De eerste hotspot is het natuurpark Ribeira dos Caldeirões. Je vindt hier een mooie waterval en een aantal oude watermolens. Het park wat naast de waterval ligt is leuk om doorheen te wandelen. Drink een lekkere kop koffie bij het kleine café met terras of ontdek leuke souvenirs in het kleine winkeltje. Je auto kun je gratis parkeren naast de waterval, hier zijn behoorlijk wat parkeerplekken.

Natuurpark en waterval Ribeira dos Caldeirões

In voor een sportief avontuur? Ribeira dos Caldeirões is het startpunt van een onvergetelijke canyoing-ervaring. Op de site van GetYourGuide vind je meer informatie hierover. Wij hebben dit helaas niet kunnen doen, maar een andere groep reizigers hebben dit wel gedaan en het was spectaculair! 

Wist je dat de Azoren bekend staat om de enorme hoeveelheid picknickplaatsen? Je komt ze overal tegen en het zijn vaak hele idyllische plekjes. Ook in natuurpark Ribeira dos Caldeirões vind je meerdere picknickplekken. Sommige picknickplekken zijn uitgerust met een outdoor keuken, waar je vaak ook hout vindt. Dus neem je eigen eten mee en BBQ’en maar! 

Cascata da Ponta do Arnel

Op naar de tweede hotspot in het oosten van São Miguel. Vanuit natuurpark Ribeira dos Caldeirões is het ongeveer twintig minuten rijden naar Cascata da Ponta do Arnel. Zodra je de hoofdweg EN1-1A verlaat, kom je terecht op een hele steile weg met een een groot aantal gratis parkeerplaatsen. Je parkeert hier je auto om vervolgens het slingerpad naar de vuurtoren en het vissersdorpje naar beneden te lopen. De weg naar de vuurtoren is niet lang, maar wel flink steil (de helling is zo’n 35%). In een kwartier loop je ongeveer van de parkeerplaats naar beneden. 

Cascata da Ponta do Arnel

Cascata da Ponta do Arnel

Tijdens de wandeling naar beneden heb je aan beide kanten mooi uitzicht over de steile kliffen en de Atlantische Oceaan. De vuurtoren zelf is niet heel bijzonder, maar wel leuk om even te bewonderen. Vanaf de vuurtoren ben je in zo’n vijf minuten beneden bij de leuke vissershuisjes. Je kunt hier geen rondwandeling maken, dus je neemt dezelfde weg weer terug naar boven. Maak je maar op voor een leuke klim naar boven! 

Miradouro da Ponta do Sossego

Tijd voor hotspot nummer drie en dat is er één die je niet mag missen! Op nog geen tien minuten rijden van Cascata da Ponta do Arnel vind je wat ons betreft een van de meest indrukwekkende uitzichtpunten van São Miguel. Om dit punt te bereiken navigeer je naar Miradouro da Ponta do Sossego. 

Miradoura da Ponta Sossego

Omdat dit plekje vrij populair is, vind je hier veel gratis parkeerplaatsen. Ook staat er regelmatig een foodtruck waar je even wat lekkere snacks kan kopen. Bij Miradouro da Ponta do Sossego vind je een overvloed aan leuke overdekte picknickplekken. De picknickplekken zijn zelfs voorzien van BBQ’s met uitzicht op de oceaan, wastafels voor afwas en toiletten. De ideale plek dus voor een wat langere break!

Miradoura da Ponta Sossego

Wist je dat de weg naar dit uitzichtpunt toe één grote botanische tuin is? Je vindt hier een heleboel mooie exotische bloemen en planten. Vooral in de maand juni staat alles prachtig in bloei. Plan voor een bezoek aan deze plek dus even wat meer tijd in je reis om te genieten van het adembenemende uitzicht! Loop vooral even het slingerpad naar beneden. Je vindt hier prachtige natuur gecombineerd met de verzorgde tuinen. Tip: bezoek deze hotspot in de ochtend, de zon komt namelijk op aan deze kant van het eiland en dat geeft echt een prachtig beeld!

Miradouro da Ponta da Madrugada

Je reis vervolgt naar hotspot nummer vier, Miradouro da Ponta da Madrugada. Deze plek ligt zo’n vijf minuten rijden van de vorige hotspot. Dit uitzichtpunt valt een beetje in het niet in vergelijking met het vorige uitzichtpunt en de hoeveelheid bloemen. Omdat Miradouro da Ponta da Madrugada toch op de route ligt, wel even stoppen voor een fotomoment. Heb je wat minder tijd en moet je keuzes maken, dan kun je deze hotspot het beste overslaan.  

Miradoura da Ponta da Madrugada

Miradouro do Pico Longo

Je reis gaat door naar hotspot nummer vijf, Miradouro do Pico Longo. Dit is ongeveer twintig minuten rijden over slingerende bergweggetjes. Bijna iedere bocht heeft wel een spectaculair panorama of een enorme bloemenzee. Het uitzichtpunt Miradouro do Pico Longo is niet zo groot, maar is wel leuk om even te stoppen. Je kijkt uit over de kust en het stadje Povoação. Dit is de baai waar ooit de eerste eilandbewoners aan land gingen.

Miradouro do Pico Longo

Theehuis en warmwaterbronnen in Furnas

Na heel wat mooie uitzichtpunten is het tijd om naar het plaatsje Furnas te rijden. Dit dorp ligt in een kraterdal waarin door latere uitbarstingen weer nieuwe kraters zijn ontstaan. Hierdoor is de bodem van Furnas erg vruchtbaar en dat is te zien!

Navigeer naar ‘Parking Caldeiras Vulcânicas’, wat zo’n 25 minuten rijden is. Je vindt hier een grote gratis parkeerplaats waar je de auto parkeert. Vervolgens wandel je naar de volgende hotspot: Chalet da Tia Mercês. Hier ligt een theehuis waar je hele bijzondere thee kan drinken (zie foto hieronder). 

Theehuis en warmwaterbronnen in Furnas

Het geothermisch water stroomt hier uit verschillende punten uit de muur. Als je een kop thee wil drinken, hoef je alleen je glas bij het waterpunt te houden en je hebt kokend heet water. Als je dit water mengt met groene thee, verkleurt het water naar paars (dit komt door de oxidanten in de thee). Heel cool en leuk om eens te proberen! 

Er zijn maar een paar mogelijkheden om een brunch of theeproeverij te doen, en daarvoor is reserveren echt nodig. Je kan dit doen via de contactgegevens op de Facebookpagina van Chalet da Tia Mercês.

Theehuis en warmwaterbronnen in Furnas

Vanaf het theehuis kijk je uit op de geisers. Ook is het echt de moeite waard om even naar boven te lopen richting de kokende modderpoelen en dampende warmwaterbronnen. De mooie beekjes en weelderige bossen maken alles tot een mooi plaatje. Enige nadeel van deze plek: het ruikt er heel bijzonder door de gassen die vrijkomen, neus dicht dus!

Warmwaterbronnen in Furnas

Warmwaterbronnen Poça da Dona Beija

Furnas staat ook wel bekend als chic kuuroord. Een lange dag voor mooie wandelingen en uitzichten sluit je dan ook het beste af in een van de warmwaterbronnen. In de omgeving van Furnas vind je er een heleboel, maar Poça da Dona Beija is één van de mooiere plekken en tegelijk de zevende hotspot! De baden zijn omgeven door prachtige natuur, echt een plaatje! Tip: neem donkerkleurige zwemkleding en handdoeken mee, want door het ijzersterke water verkleuren lichte stoffen snel en dat is natuurlijk zonde! 

Warmwaterbronnen Poça da Dona Beija

Warmwaterbronnen Poça da Dona Beija

Van 8.30 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds kun je terecht in de baden die allemaal rond de 30-40 graden warm zijn. Bij dit complex vind je ook douches, lockers en omkleedhokjes. Wij zijn hier overdag geweest, maar ’s avonds is de warmwaterbron ook open en kun je onder de sterrenhemel baden. Hoe gaaf is dat! Bij de entree krijg je een bandje om met een kleurtje (je mag namelijk maar maximaal anderhalf uur in de baden). Een entreeticket kost acht euro per persoon (prijs juni 2022). Meer informatie vind je op de website van Poça da Dona Beija.

Warmwaterbronnen Poça da Dona Beija

Meer weten over het eiland São Miguel?

Op het eiland São Miguel van de Azoren is veel te beleven. Je kunt je hier gerust een hele week vermaken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere eilanden die horen bij de Azoren. Wist je dat er acht onbewoonde en negen bewoonde eilanden zijn? São Miguel is het grootste en bekendste eiland met in totaal zo’n 140.000 inwoners. Het eiland staat ook wel bekend als het groene eiland en dat is goed zichtbaar! Wil je het westen van het eiland ontdekken? Ga dan hiken bij Sete Cidades. Je vindt hier verschillende kratermeren en prachtige uitzichtpunten. Lees er alles over in deze blog over Sete Cidades. 

Hiken naar Miradouro das Cumeeiras

Wil je meer lezen over mooie reizen in de natuur? Bekijk hier onze outdoor bestemmingen. Wil je je laten inspireren door andere Europese landen? Bekijk hier al onze reizen binnen Europa.

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp