Dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren

Ga direct naar

Wist je dat er rondom de Azoren zo’n 25 soorten walvissen en dolfijnen te vinden zijn? Sommige walvissen en dolfijnen zijn slechts een aantal maanden te zien wanneer ze tijdens hun migratie de Azoren passeren. Het is wereldwijd dan ook één van de beste plekken om walvissen en dolfijnen te spotten. 

In deze blog lees je alles over een dolfijnen- en walvistocht vanuit de haven van de hoofdstad Ponta Delgada op het eiland São Miguel. Ben je van plan om deze activiteit te doen tijdens je vakantie? Lees dan zeker even verder en doe je voordeel met alle tips!

Dolfijnen en walvissen spotten vanaf Sao Miguel

Dolfijnen en walvissen spotten

Wil je op een verantwoorde manier dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren vanuit Ponta Delgada? Kies dan niet voor een commerciële grote aanbieder, maar boek je expeditie bij Sea Colors Expedition. Jasmine en Paulo zijn maritiem-biologen en zijn een heel aantal jaar geleden dit bedrijf gestart uit liefde voor de natuur en met respect voor de dieren. Voorafgaand aan de expeditie leren ze je veel over het gedrag van de dieren en welke zeedieren we allemaal tegen kunnen komen.

Jasmine en Paulo zijn mensen die verstand hebben van wat ze doen en hebben bij ons gezorgd voor een mooie tour! Na de uitgebreide briefing krijg je een reddingsvest, zeepak en wetsuit (dat zeepak is echt ideaal op het open water met hoge golven). Daarna vaar je richting het open water op zoek naar zeeleven. Omdat de zodiac boot vrij klein is kom je relatief dicht bij de dieren, maar áltijd op gepaste afstand!

Sea Colors Expedition Azoren

Liefde voor natuur en respect voor dier

Het voordeel van Sea Colors Expedition is dat je maximaal met 12 mensen op een boot zit. Commerciële aanbieders hebben veel grotere boten en zijn minder persoonlijk. Bij deze organisatie is het ook zo dat je alléén mag zwemen met dolfijnen, als die daar zelf voor open staan (ze analyseren het gedrag van de dieren en geven aan of dit mag of niet). Uiteraard kunnen ze nooit garanderen welke dieren je gaat zien en of je kan zwemmen met dolfijnen.

In ons geval hebben we zo’n 3 uur gevaren en gedobberd op zoek naar verschillende dieren. We hebben behoorlijk wat groepen dolfijnen gezien en een grote zeeschildpad. Helaas hebben wij geen walvissen gezien (ondanks dat de kans in dit gebied aanzienlijk groot is). Een flink portie geluk heb je dus ook nodig. Tip: bezoek je tijdens je vakantie op de Azoren ook nog het naastgelegen eiland Pico? Boek dan daar een walvissen- en dolfijnentocht. De kans vanaf Pico is namelijk een stuk groter om zeeleven te spotten!

Dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren

Kosten Sea Colors Expedition

De kosten voor een expeditie bij Sea Colors Expedition zijn 65 euro per persoon. Boeken doe je via de mail of het mobiele nummer op de contactpagina van hun site (er is dus geen andere manier om online te boeken omdat ze zo kleinschalig zijn). De tour vertrekt vanuit de haven van Ponta Delgada en is niet te missen als je aan komt lopen. Voor het parkeren van je huurauto kun je terecht in de naastgelegen parkeergarage Parking Avenida. Deze parkeergarage is niet duur en ligt direct naast de jachthaven. Het parkeren op straat is ook een mogelijkheid en kost één euro per uur (prijs juni 2022). Boek je tour ruim van te voren, aangezien de tours erg populair zijn. Er zit overigens geen verschil in een ochtend of middag tour en de kans op het zien van zeedieren.

Beste tijd om walvissen te spotten

Beste tijd om walvissen te spotten

Tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) kun je het beste walvissen spotten op de Azoren. Maar ook in het najaar (september – oktober) heb je kans om walvissen te spotten. In het voorjaar (april – mei) kun je het beste de blauwe vinvis te zien. Uiteraard is het belangrijk om deze expeditie te doen op een dag dat het weerbericht er goed uit ziet. Te onstuimig weer is ook niet echt fijn. Wij hadden windkracht 3 – 4 en dat zorgde al voor een behoorlijke golfslag op zee. Als je last hebt van zeeziekte kan dit een issue zijn, dus denk goed na of je dit wil en neem eventueel vooraf medicijnen in tegen zeeziekte.

Wat neem je mee tijdens de expeditie?

Los van je telefoon of camera raden wij aan om sportieve kleding aan te trekken in laagjes. Het weer op de Azoren kan namelijk snel veranderen. Neem daarnaast ook een zonnebril, zonnebrandcrème en preventieve medicijnen mee tegen zeeziekte. Ben je van plan om te gaan zwemmen met dolfijnen? Trek dan je zwemkleding aan en neem ook een handdoek en stel slippers mee.

Vanuit Sea Colors Expedition krijg je een dry bag voor je belangrijkste spullen (de rest laat je achter in hun kantoor achter slot en grendel). Ook verzorgen ze een regenbroek, regenjas en eventueel een wetsuit. Als je wil gaan zwemmen met dolfijnen maar het water in de Atlantische Oceaan nog wat koud is, raden we aan om zeker een wetsuit mee te nemen. Eenmaal op expeditie kun je niet meer terug om nog extra spullen te halen.

Wat is er nog meer te doen in Ponta Delgada?

De boulevard en haven van Ponta Delgada is een van de topattracties van de stad. Het rondstruinen over de boulevard langs de  terrassen en plezierjachten wordt veel gedaan. Ook locals spreken vaak af rond de boulevard. Het leuke is dat alles op loopafstand van elkaar licht. Van de haven ben je zó in het centrum en de gezellige stadspleinen. Lees hier meer over tips voor een bezoek aan Ponta Delgada

Wat is er nog meer te doen in Ponta Delgada?

Omdat de Azoren de ideale bestemming is voor een zeilvakantie zie je in de jachthaven veel tekeningen en schilderingen van zeevaarders die hier in het verleden zijn aangemeerd. Soms is dit hun eindbestemming en soms is het de tussenstop voor de grote overtocht richting Amerika. De schilderingen zijn stuk voor stuk kunstwerken en erg leuk om even te bekijken.

Haven Ponta Delgada

Wil je meer te weten komen over deze prachtige bestemming op de Azoren? Dat snappen wij helemaal! Lees hier over de mooiste hikes bij Sete Cidades of bekijk alle hotspots in het oosten van São Miguel.

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp