Bezoek Europa’s oudste theeplantage op de Azoren

Ga direct naar

Wist je dat er één land is in Europa waar je een theeplantage kan vinden? Daarvoor moet je naar het eiland São Miguel gaan op de Azoren. Je vindt hier twee theeplantages die je gratis kan bezoeken, erg leuk om te doen tijdens je vakantie! Tijdens een bezoek aan de theeplantage kom je álles te weten over de productieprocessen van thee, kan je natuurlijk zelf thee proeven én mag je zelf op ontdekking gaan over de theeplantages!

In deze blog lees je meer over de theeplantages Cha Gorreana en Chá do Porto Formoso. Ook kom je alles te weten over leuke plekken die op de route liggen en ideaal zijn om te combineren als je richting het noorden van São Miguel gaat. Reis je mee?

Hotspot Theeplantage Cha Gorreana op de Azoren

Theeplantage Cha Gorreana

De theeplantage Cha Gorreana ligt aan de noordkust van het eiland São Miguel, direct aan de regionale weg EN 1-1a. Het is ongeveer een half uurtje rijden vanaf de hoofdstad Ponta Delgada. Eenmaal aangekomen bij de theeplantage rij je het terrein op waar je veel parkeerplaatsen vindt.

Theeplantage Cha Gorreana op de Azoren

Het familiebedrijf Cha Gorreane is opgericht in 1883 en is dan ook de oudste theeplantage van Europa. Bij deze theeplantage produceren ze groene, zwarte en canto thee van wereldklasse op een traditionele én biologische manier. In de fabriek kun je zelf rondlopen en kom je alles te weten over het productieproces van thee. Ook vind je er een klein museum met een film over Cha Gorreana. Interessant om te zien dus zeker doen!

Theeplantage Cha Gorreana

Vervolgens kun je na je bezoek aan het museum zelf de theeplantages verkennen. Wil je liever een uitgebreide rondleiding over de plantages met een gids? Dat is ook mogelijk! Neem dan wel vooraf contact op met het bedrijf om je rondleiding te plannen en te informeren of er beschikbaarheid is van de gids op de dag en tijd dat je de theeplantage wilt bezoeken.  

Rondwandelen over de theeplantage op de Azoren

Thee en lekkernijen proeven van de Azoren

Omdat het eiland erg vruchtbaar is door de vulkanische grond, de zon niet heel intens is, er geen vorst is en het regelmatig regent zijn de natuurlijke omstandigheden perfect voor het verbouwen van thee. Ook komen er geen ziektes en schimmels voor waardoor de thee ook echt ecologisch verbouwd kan worden! In de zomermaanden wordt de thee geoogst en verwerkt op de Azoren. Tijdens je bezoek aan de theeplantages kun je zien hoe deze processen werken, dat is echt super leuk! Er gaat veel werk zitten in het verbouwen en produceren van de thee, en veel werk wordt ook nog eens met de hand gedaan. 

Thee en lekkernijen proeven van de Azoren

Natuurlijk kun je de biologische thee ook proeven bij Cha Gorreana. De theeproeverij is inbegrepen bij je bezoek aan de fabriek. Ook kun je hier thee kopen in het winkeltje voor thuis. Dit zijn de beste souvenirs én je steunt er ook nog een lokaal familiebedrijf mee! Hoe leuk is het om zo’n pakje thee voor jezelf mee te nemen of weg te geven aan familie of vrienden? Zeker wat pakjes mee terugnemen dus! Tip: probeer de verse gebakjes van het eiland. Bestel de lekkernij Queijadas da Vila Franca do Campo in het winkeltje, je weet niet wat je proeft!

Wandelroute langs de theeplantage

Wist je dat theeplantage Cha Gorreana ook het startpunt is van een aantal leuke wandelroutes? Deze lopen voor een deel langs of over de theeplantage. Via de Komoot app bekijk je eenvoudig de gemiddelde wandeling van zo’n 10 kilometer. Je wordt beloond met een fantastisch uitzicht over de 40 hectare aan theeplantage! Tip: stuur de wandelroute naar je mobiel in de Komoot App en sla hem ‘offline op’ zodat je ook zonder internet de route kunt gebruiken. 

Wandelroute langs de theeplantage

Theeplantage de Chá do Porto Formoso

Wil je nog meer te weten komen over thee? Bezoek dan de kleinere theeplantage Chá do Porto Formoso. Deze theeplantage ligt op nog geen vijf minuten rijden van Cha Gorreana en heeft een mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan. Er hangt een grote theepot aan de muur, dus je kan er haast niet voorbij rijden! Ook hier kun je thee proeven en zelf rondwandelen over de theeplantage. Als je hier geen tijd voor hebt, sla deze theeplantage dan over en bezoek de grotere theeplantage Cha Gorreana. 

Miradouro de Santa Iria

Voor het mooiste uitzicht over de noordkust van São Miguel navigeer je naar Miradouro de Santa Iria. Dit is zo’n tien minuten rijden vanaf theeplantage de Chá do Porto Formoso. Bij dit uitzichtpunt kun je volop gratis parkeren. Het uitzicht vanaf de kustlijn is echt een plaatje, zelfs als het niet zo zonnig is. Ga er heen en kijk zelf maar!

Miradouro de Santa Iria

Surfspot Praia do Areal de Santa Bárbara

De dag afsluiten met een van de mooiste stranden van de Azoren? Rij dan nog een kwartiertje door naar Praia do Areal de Santa Bárbara vanaf het uitzichtpunt. De Azoren staan bekend om mooie, ruige en groene kustlijnen, maar witte zandstranden kennen ze niet echt. Daarvoor moet je naar de stranden van een eiland als Ibiza of Mallorca. Wil je daar meer over lezen check dan vooral onze blogs over de eilanden. 

Surfspot Praia do Areal de Santa Bárbara

Santa Bárbara is wel de uitgelezen plek om te zonnebaden, surfen of een duik in de ruige zee te nemen. Dit plekje staat bekend als dé surfspot van het eiland, je zult hier ongetwijfeld veel surfers spotten die hun kunsten vertonen op het water. Bij Praia de Santa Bárbara vind je super veel parkeerplaatsen direct naast het strand. En die zijn ook helemaal gratis!

Wil je meer te weten komen over deze prachtige bestemming op de Azoren? Dat snappen wij helemaal! Lees hier over de mooiste hikes bij Sete Cidades of bekijk alle hotspots in het oosten van São Miguel

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp