Wil je één van de meest uitdagende tochten in je leven lopen? Ben je niet bang om back to basic te gaan? Naast een flinke uitdaging op safari gaan en ‘The Big Five’ spotten? Maak kennis met Tanzania en ga het avontuur van de beklimming van de Kilimanjaro aan! Lees snel verder voor ons verhaal.
Begin 2018 hebben wij samen met een groep Nederlanders de Mount Kilimanjaro beklommen in Tanzania. Via Stichting Doingoood zijn wij de uitdaging aangegaan, en hebben we naast de klim geld opgehaald voor het goede doel. Deze combinatie raden wij iedereen aan, wat was het leuk en bijzonder! Voor ons was het de eerste keer Afrika, dus we konden niet weggaan zonder meer van het land te hebben gezien. Voor de klim hadden we drie dagen om de stad Moshi te verkennen. Na de klim bezochten we twee projecten waarvoor we geld op hadden gehaald en we boekten via Doingoood een 3-daagse safari.
Op ontdekking in Moshi
Moshi is een grote stad in de Kilimanjaro regio waar wij ons eerste verblijf hadden voordat de klim naar de hoogste berg van Afrika begon. Wij raden je aan om twee of drie nachten voordat je beklimming begint al af te reizen naar Tanzania. Zo kun je wennen aan het klimaat en alvast in de stemming komen voor je beklimming. De stad Moshi is ook nog eens leuk om te ontdekken! De beste tips voor wat te doen in Moshi vind je hier. Ook vind je in deze blog twee accommodaties waar je goed kunt overnachten.
Organiseren van je reis naar de Kilimanjaro
Wanneer je de Kilimanjaro gaat beklimmen kun je het beste een directe vlucht boeken vanaf Amsterdam naar Kilimanjaro Airport. Je bent dan direct op bestemming, wat wel zo handig is en een directe vlucht stoot minder CO2 uit. Je kunt de beklimming van de Kilimanjaro zelf organiseren, maar er zijn ook verschillende goede doelen in Nederland die een reis organiseren naar de hoogste berg van Afrika. Wil je zelf informatie inwinnen? Onze gidsen werkten bij Lava Rock Adventure.
Zeven routes naar de top
Een beklimming van de Kilimanjaro is niet goedkoop, maar wel een once in a lifetime ervaring! Er zijn zeven routes die je kunt kiezen om de top te bereiken. Wij hebben de Rongai route gelopen omhoog en de Marangu route naar beneden. De Rongai route is ontzettend mooi, goed te hiken en het is er rustig. Vooral dit laatste is echt geweldig, want je hebt het idee dat je alleen met je groep de berg beklimt. Er zijn routes waar het drukker is en je soms met meerdere groepen tegelijk omhoog loopt.
Naast het kiezen van een route moet je ook kiezen hoelang je wilt hiken tot aan de top. Omdat de top op 5895 meter hoogte ligt, kun je last hebben van hoogteziekte. Er wordt geadviseerd om voldoende dagen te nemen voor je hike zodat je lichaam kan acclimatiseren aan de hoogte. Wij hebben in totaal 5 dagen omhoog gehiked en twee dagen gedaan over de terugtocht (via een andere route trouwens, dat is wel zo leuk). Geen last gehad van hoogteziekte en voldoende tijd gehad om te acclimatiseren én te genieten van al het moois om je heen.
Overnachten tijdens de beklimming
Ook zijn er verschillende manieren om tijdens de hike te overnachten. Wij sliepen twee aan twee in tentjes, maar je kunt ook in hutten slapen die in een aantal basecamps staan. Voordeel van een tent? Je kunt je een beetje terug trekken en hebt ook een plek om je in de ochtend te wassen. Wij vonden het fijn om ons eigen plekje te creëren na een lange dag hiken. Zoals je ziet, genoeg keuzes dus om vooraf te maken!
De Kilimanjaro beklimming per dag
Het leek ons handig om je per dag wat informatie te geven over de route die wij hebben afgelegd. Zo krijg je wat meer een beeld van hoe de beklimming eruit ziet. Per dag loop je tussen de 5 en 9 uur, met regelmatig een pauze of moment om foto’s te maken van de natuur om je heen. De dag dat je naar de top hiked ben je ongeveer 12 uur bezig.
Dag 1: Je start bij de gate van de Rongai route en loopt naar Simba Camp op 2671 meter hoogte. Het eerste kamp waar de tenten worden opgezet.
Dag 2: Van Simba Camp loop je naar Kikelelwa Camp op 3600 meter hoogte.
Dag 3: Van Kikelelwa Camp loop je naar Mawenzi Tarn Hut op 4330 meter hoogte.
Dag 4: Van Mawenzi Tarn Hut loop je naar Kibo Hut op 4700 meter hoogte.
Dag 5: De dag van de top poging, lees hieronder meer over deze ervaring. Je loopt van Kibo Hut naar Uhuru Peak op 5895 meter hoogte. Het hoogste punt van je beklimming.
Dag 6: Je daalt weer af richting de bewoonde wereld. Je loopt van Kibo Hut naar Horombo Hut op 3720 meter hoogte.
Dag 7: De laatste wandel dag, je komt aan bij de Marangu gate. En hebt de hoogste berg van Afrika van boven gezien!
Op weg naar de top van de Kilimanjaro
Hier moeten we toch wel even bij stil staan. De zwaarste dag van je hele beklimming. Onze top poging ging wat anders dan gepland. Normaal gesproken vertrek je om 12 uur middernacht, zodat je met zonsopgang bij Uhuru Peak aankomt. Bij ons viel er voor het eerst in 12 jaar tijd sneeuw in het basecamp Kibo Hut. Dit was al voorspeld, waardoor onze hoofdgids besloten heeft dat we om half 6 in de ochtend begonnen aan onze tocht. Zo was het minder koud en hadden we minder last van de storm overdag.
Vanaf Kibo Hut loop je in een (enorm) sloom tempo richting de eerste fase van de top poging, Gillman’s point. Daar kun je even uitrusten en vul je je energie aan. Vanaf Gillman’s Point loop je daarna door naar Stella Point. Wij dachten even dat we er waren, maar vergis je niet. Vanaf Stella Point is het nog 2,5 tot 3 uur lopen naar de ultieme top, Uhuru Peak.
Na een tocht over smalle paden en hier en daar een rotsblok waar je overheen moet, bereik je uiteindelijk de top van de Mount Kilimanjaro, Uhuru Peak (zie foto hierboven). Je staat hier op 5895 meter hoogte en ervaart een euforisch gevoel. Bij goed zicht kun je de gletsjer zien liggen en heb je een adembenemend uitzicht.
Eigenlijk kunnen we je maar één ding vertellen over de dag naar de top. Het is ontzettend zwaar maar oh zo mooi om uiteindelijk op de top van de Mount Kilimanjaro te staan. Heb je betere weersomstandigheden dan wij? Dan kun je tijdens de tocht omhoog ook nog eens van de uitzichten genieten. Als je een goede gidsen hebt loodsen zij je door alle pijntjes en zenuwen heen, en kun je genieten van deze bijzondere ervaring. Achteraf vonden wij het heel bijzonder hoe je vertrouwt op je gidsen en je eigenlijk totaal afhankelijk van ze bent. Vanaf de eerste dag worden het een soort goeroes, waar je blindelings op vertrouwt. Hebben we je al overtuigd om deze tocht te gaan maken? Ons advies: bij twijfel gewoon doen! Het is fantastisch en je vergeet deze ervaring nooit meer.
Wat neem je allemaal mee?
Als je deze reis gaat maken wil je natuurlijk weten wat je allemaal meeneemt. Wij hebben de ultieme paklijst voor je samengesteld! Er staan ook best veel spullen op die je misschien niet vaak in je leven weer gaat gebruiken. Maak daarom gebruik van het huren of lenen van veel spullen! Wil je ze toch aanschaffen dan hebben we ook tips gegeven bij welk merk je ze duurzaam kunt aanschaffen (gebruik van duurzame materialen en/of een duurzaam productieproces).
Dingen die je moet weten voor de beklimming
Bij alle organisaties waar je je beklimming boekt, gaan er dragers mee de berg op. Deze mannen dragen je backpack en alle spullen die je als groep nodig hebt. Wij vonden dit in het begin best heftig. Deze mannen dragen de spullen op hun hoofd of nek en dragen vaak kleding en schoenen die van mindere kwaliteit zijn. Tijdens de klim zijn we hier toch anders over gaan denken. De hoofdgids vertelde ons dat de dragers een goed salaris halen uit deze baan. Veel kunnen hun gezin hiervan onderhouden. De dragers krijgen na afloop vaak kleding, schoenen of andere spullen die de toeristen niet meer nodig hebben. Je wordt ook uitgenodigd om je spullen na de klim weg te geven als je dit wilt.
Bij terugkomst van de beklimming word je feestelijk onthaald door alle dragers en gidsen (zie foto hieronder). Ze zingen, dansen en laten je zien dat je iets bijzonders hebt meegemaakt. Op dat moment is het ook tijd om de fooien uit te delen. Dit hoort bij de tocht en hier rekenen de dragers en gidsen op. Eén voor één komen de mannen naar voren en wordt verteld wat zij de hele week voor taak hadden en van wie ze de spullen hebben gedragen. Daarna wordt vanuit de groep verteld welk bedrag aan fooi er aan de mannen wordt gegeven.
Ga je met een kleine groep naar de top? Dan zal dit laatste er waarschijnlijk anders uit zien. Goed om te weten dat je in ieder geval een bedrag aan Amerikaanse dollars mee moet nemen tijdens je toch om achteraf als fooi te kunnen geven.
Wist je dat er geen douches of toiletten zijn tijdens de beklimming? Iedere ochtend krijg je een teiltje met warm water waaruit je je kunt wassen. Onze dragers hadden wel een kleine kampeertoilet mee die werd opgezet in de kampen. Onderweg ga je achter de bosjes of stenen naar het toilet, lekker back to nature zullen we maar zeggen.
De Kilimanjaro beklimmen voor het goede doel
Kies je ervoor om met een organisatie mee te lopen voor het goede doel? Wij hebben in totaal als groep ontzettend veel geld kunnen ophalen voor 3 projecten van Doingoood in Afrika. Na de klim hebben we twee projecten bezocht om met eigen ogen te kunnen zien wat de projecten doen en hoe het geld straks gebruikt gaat worden. De kinderen, de begeleiders en de docenten waren ontzettend blij om ons te zien. Ook dit is een deel van Afrika en bijzonder om tijdens je reis naar Tanzania te mogen ontdekken.
Organiseer je zelf je reis? Ook dan zijn er voldoende mogelijkheden om projecten te bezoeken of om een rondleiding te krijgen. Regel dit bij voorkeur al in Nederland zodat je je goed kunt oriënteren en ook kunt kijken op welke manier je een bijdrage kunt leveren aan een project.
3-daagse safari trip in Tanzania
Veel mensen hebben de wens om in Afrika op safari te gaan. Dat hadden wij ook! Verleng je reis met een aantal dagen en trakteer jezelf op een 3-daagse safari trip in Tanzania. Meer lezen over onze tips? Bekijk ze in deze blog.
Wil je meer blogs lezen over bestemmingen in Afrika? Klik hier voor meer reisinspiratie. Meer gave outdoor reizen maken en de natuur of hiken ontdekken? We hebben een pagina vol outdoor reizen voor je verzameld!
Duurzame tips

Vlucht compenseren
Vergeet je vlucht niet te compenseren via bijvoorbeeld GreenSeat of Trees for All. We weten dat compenseren niet direct iets bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Vlieg daarom bewust en kies er voor om zo min mogelijk het vliegtuig te pakken. Vlieg je toch, dan kun je je vliegreis maar beter compenseren dan niets te doen. Je kan ook je vliegkilometers omzetten in een donatie aan Flying Future. Hiermee investeer je in een schonere luchtvaart. Zo kunnen onderzoekers technologische ontwikkelingen rondom duurzaam vliegen versnellen.

vrijwilligerswerk
Wil je een bijdrage leveren aan projecten? Er zijn een aantal studies gedaan naar de impact van vrijwilligerswerk binnen een weeshuis of school. Vaak denk je daarmee goed te doen, maar ontwikkelen kinderen een bepaalde afhankelijkheid richting vrijwilligers en is het schadelijk als zij binnen een korte periode weer vertrekken. Wil je een bijdrage leveren? Investeer dan vooral tijd, energie en geld in projecten die door locals gerund worden. Zo lever je een duurzame bijdrage en stimuleer je de lokale bevolking om zelf initiatieven te beheren en door te ontwikkelen.

afval meenemen
Zoals je in de blog kunt lezen ga je tijdens je beklimming van de Kilimanjaro in de natuur naar het toilet. Neem voldoende zakjes mee om je toiletpapier mee te nemen. De gidsen zijn ontzettend zuinig op de natuur en vragen je om al je afval van de dag te verzamelen. Tijdens het avond eten kun je het deponeren in grotere zakken die tijdens de tocht worden meegenomen. Na 7 dagen wordt het afval netjes weggebracht zodat er niets achterblijft.

auto delen
Op safari met minder dan 5 mensen? Probeer een auto te delen. Scheelt in de kosten, is gezellig en zo worden de parken met minder jeeps belast. De parken ontvangen hetzelfde geld aan entreetickets omdat je per persoon betaalt. Hiermee kunnen ze de parken blijven onderhouden.

natuurlijke zonnebrand
Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro moet je je goed insmeren tegen de zon. Hoe hoger je komt, hoe schadelijker de zon voor je huid is. Je verbrandt sneller en kunt echt niet zonder zonnebrand. Ken je de producten van NAÏF al? In deze zonnebrand en andere producten zitten natuurlijke producten die niet schadelijk zijn voor de natuur.

Back to basic
Wist je dat kamperen één van de meest duurzame manieren is om vakantie te vieren? Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro slaap je in een tent en kun je gedurende één week geen gebruik maken van gas, elektriciteit en maar heel beperkt van water. Een week back to basic is dus zo slecht nog niet.