De ultieme paklijst voor de Kilimanjaro

Ga direct naar

Ga jij binnenkort de Kilimanjaro beklimmen? Super gaaf! Natuurlijk wil jij je goed voorbereiden voor deze klim, dus ben je op zoek naar wat je allemaal mee moet nemen. Wij hebben de ultieme (duurzame) paklijst voor de beklimming van de hoogste berg in Afrika voor je samengesteld! Lees snel verder. 

Voordat we naar de ultieme paklijst gaan, willen we je wat meer vertellen over hoe en waar je kunt overnachten tijdens de beklimming. Dit kan in tenten zijn in de basiskampen, of in een groepsaccommodatie (vaak in een stapelbed). Ga jij met een tent? Informeer dan bij de organisatie en de gidsen waarmee jij de berg op gaat, wie de tent en slaapspullen regelt. Bij de meeste organisaties regelen zij dit zelf, en betaal je voor het gebruik van de kampeerspullen. Goed om vooraf te checken zodat jij precies weet wat je mee moet nemen de berg op.

Tip 1: Goede bergschoenen

Een logische maar hele belangrijke tip is om goede bergschoenen mee te nemen. Je bent straks 5 tot 7 dagen aan het lopen, afhankelijk van de route die je neemt. Goede schoenen zijn dan echt belangrijk. Waar let je op bij het aanschaffen van goede bergschoenen? Schoenen die waterdicht zijn, schoenen met een goed profiel (B/C categorie) en schoenen die de juiste maat hebben voor jouw voeten. Ga daarom naar een winkel waar ze echt verstand hebben van bergschoenen, zoals de Intersport Four Seasons in Duiven of de Intersport Twinsport in Woerden. Neem ook zeker een setje extra veters mee, die kunnen nog wel eens stuk gaan met het lopen. Een aantal mooie merken voor bergschoenen zijn de schoenen van Lowa. Dit merk focust zich ook nog eens op een duurzame productie en motiveren de klant om je schoenen echt lang te gebruiken! Past dit merk schoen je goed? Zeker voor kiezen dan!

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door LOWA Sportschuhe GmbH (@lowa.outdoor)

Tip 2: Ademende kleding

Je bent straks een aantal dagen heel intensief en sportief bezig. Ademende kleding is dan echt belangrijk. Een wasmachine is er niet op de berg, dus je zult je kleding vaker moeten dragen. Kies ademende T-shirts, lange shirts en broeken om hier het minst last van te hebben. Daarnaast is het fijn om te zoeken naar een stof die snel droogt. Kijk eens naar de kleding van het merk Revolution Race. Dit duurzame merk biedt kwalitatief goede kleding, jassen, truien, vesten en broeken aan. En het ziet er ook nog eens gaaf uit!

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door RevolutionRace – RVRC (@revolutionrace)

Tip 3: Daypack

Een goede daypack die je zelf kunt dragen tijdens de hike is zeker belangrijk! Kijk eens bij het merk Osprey voor een mooie duurzame rugtas speciaal voor het hiken. Voor het beklimmen van de Kilimanjaro is het wel belangrijk om voldoende ruimte in je daypack te hebben zodat je water mee kunt nemen. Zie tip 4 voor het vervolg!

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Osprey Packs (@ospreypacks)

Tip 4: Camelbak

Ja hoor, een Camelbak is echt een must voor je tocht naar de top van de Kilimanjaro! Deze waterzakken, of reservoirs, kun je eenvoudig in je daypack stoppen. Zo kun je water blijven drinken zonder de tas van je rug te halen. Hoe handig is dat! Daarnaast is het ook nog eens fijn om het water echt op je rug te dragen om zo het gewicht te verdelen. Kijk voor alle opties op de site van Camelbak

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door CamelBak (@camelbak)

Tip 5: Gaiters en goede wandelsokken

We hebben de goede bergschoenen al gehad als tip nummer 1. Natuurlijk zijn goede wandelsokken ook belangrijk. Kijk eens bij het merk Falke voor hun uitgebreide assortiment aan wandelsokken. Omdat je tijdens je klim naar de Kilimanjaro ook in sneeuw kunt lopen, adviseren we je om twee paar thermosokken mee te nemen. Deze sokken verkopen ze ook bij Falke. 

Heb je wel eens van gaiters gehoord? Gaiters beschermen je broek en schoenen nog een keer extra tegen modder, sneeuw en regen. Wij vonden ze enorm handig tijdens onze klim naar de top. Zo ben je verzekerd van droge schoenen en is het nog een extra laagje om warme benen te houden. Kijk op de website van Bever of bezoek één van hun winkels om je verder te laten informeren. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FALKE Ergonomic Sport System (@falkesport)

Tip 6: Backpack 60 liter

Naast je daypack neem je ook een backpack mee de berg op. In de blog over onze reis vertelden we al dat er dragers meegaan. Deze aardige Afrikaanse heren dragen je backpack de berg op. Je hebt best veel spullen nodig door de verschillende temperaturen op de berg, dus adviseren we je een backpack van in ieder geval 60 liter mee te nemen. Sommige backpacks kun je ook nog vergroten naar 70 of 75 liter. Dat is altijd handig! Kijk eens bij het merk Osprey naar hun collectie backpacks. Daarnaast dus ook weer een duurzaam merk, super fijn!

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Osprey Packs (@ospreypacks)

Tip 7: Duurzame regenkleding

Vooraf weet je niet goed welk weer je gaat krijgen tijdens je klimtocht. Het weer op de Kilimanjaro kan ook nog eens erg uiteenlopen! Wij zijn tijdens onze klim gestart met 35 graden. Daarna wordt het al snel kouder en kun je niet meer in een T-shirt lopen. Op dag 3 hebben we veel regen gehad en op de dag van de toppoging lag er een dik pak sneeuw. Het weer geeft je genoeg uitdagingen! Neem een goed regenpak mee die je aan kunt trekken om zoveel als mogelijk droog in de basecamps aan te komen. Je kleding droogt niet zo goed omdat je kampeert en het dus vochtig blijft. Kijk bijvoorbeeld eens naar de regenpakken van Superstainable. Dit Deense merk focust zich op het maken van kwalitatief goede buitenkleding met regenjassen van 100% gerecycled polyester. Je vindt hier zowel regenjassen als regenbroeken!

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Superstainable (@superstainable)

Tip 8: Wandelstokken

Nee wandelstokken zijn niet alleen voor de oudere doelgroep onder ons. Wandelstokken kun je bij het hiken echt goed gebruiken! Je kunt ze gebruiken bij het klimmen en dus vooral bij de dag van de toppoging. Wij hebben ze ook veel gebruikt voor de twee dagen afdalen na je toppoging. Je doet dan een groot beroep op je knieën en dan kan een wandelstok je echt flink helpen en ondersteunen om geen blessures op te lopen. Wil je zelf wandelstokken aanschaffen? Kijk dan eens bij het merk Black Diamond.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Black Diamond Equipment (@blackdiamond)

Tip 9: Zonnebril en zonnebrand

Onmisbaar als je de hike naar de top van de Kilimanjaro gaat maken, goede zonnebrand. Neem zeker factor 50 mee want je komt steeds dichterbij de zon, een goede bescherming is dus noodzakelijk. Vergeet ook zeker je zonnebril niet. Bij de toppoging tref je vaak sneeuw, de weerkaatsing van het zonlicht kan je echt verblinden. Daarnaast heb je de eerste twee dagen ook voldoende zon op de hike naar boven met zomerse temperaturen! Wil je een duurzaam, Nederlands geproduceerd zonnebrandmerk aanschaffen? Kijk dan eens naar de producten van Naïf die op een natuurlijke wijze geproduceerd zijn. Zonder parabenen, siliconen en vriendelijk voor de oceaan en het sealife.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Naïf Good Care (@naifcare)

Tip 10: Een powerbank (op zonne-energie)

Tijdens je klim heb je geen stopcontacten om je telefoon of camera op te laden. Neem daarom in ieder geval voldoende accu’s mee voor je camera die helemaal opgeladen zijn. Is het koud, dan draag je de accu’s het beste op je borst in een tasje zodat ze niet leeglopen van de kou. Wil je op de berg je telefoon blijven gebruiken (ook al heb je geen bereik en geen internet) neem dan een powerbank mee. Je hebt tegenwoordig een powerbank die je kunt opladen door de zon, ideaal natuurlijk! Kijk eens bij het merk Xtorm voor een powerbank op zonne-energie.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Xtorm (@xtorm.eu)

Laatste tips

Wat wij nog handig vonden om mee te nemen waren vochtige doekjes en washandjes. Neem ook zeker goede handschoenen (skihandschoenen) een pet of muts mee. Eigen snacks voor onder het hiken moet je ook zeker niet vergeten. Je wordt goed verzorgd tijdens de klim, maar neem zelf energierepen, sultana’s of ongezouten noten mee. Vergeet als laatste geen medicatie tegen hoogteziekte (op te vragen bij je huisarts) en neem ook diepvrieszakjes mee met een sluitstrip. De zakjes zijn enorm handig om overdag mee te nemen tijdens het hiken, je doet daar je afval namelijk in en je ritst de zakjes zo dicht. Je kunt de zakjes dan eenvoudig meenemen in je daypack zonder dat het afval in je tas terecht komt. Ook gebruikt toiletpapier neem je namelijk mee in deze zakjes, wel zo fris als je hem volledig kunt afsluiten.

Allerlaatste tip

De allerlaatste tip is om deze paklijst eens met vrienden en familie door te gaan en te kijken of je de spullen van iemand kunt lenen. Waarom zelf alles aanschaffen als je het misschien niet zo vaak gaat gebruiken? Een backpack, daypack, powerbank, camelbak en gaiters zijn echt goed van anderen te gebruiken. Scheelt je ook nog eens erg veel geld! Ga de uitdaging aan en probeer zoveel mogelijk van deze paklijst te lenen of huren. Doe jij ook mee?

Voorbereiding Kilimanjaro beklimmen

Meer lezen over de beklimming van de Kilimanjaro? Laat je hier inspireren door onze ervaring. Wil je deze reis combineren met een 3-daagse safari in Tanzania? Lees hier onze tips! Wil je meer duurzame reisinspiratie? Bekijk hier al onze duurzame blogs. 

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp