Tips voor een 3-daagse safari trip in Tanzania

Ga direct naar

Op safari gaan in Afrika staat misschien wel bij iedere reiziger op zijn of haar bucketlist. En misschien ook wel op die van jou! Wij hebben een 3-daagse safari gemaakt in Tanzania, en dat was echt fantastisch. Wil je meer lezen over de natuurreservaten die wij bezocht hebben en tips krijgen voor het boeken van een safari? Lees dan snel verder. 

Wat zijn wilde dieren toch prachtig! Wanneer je naar een land in Afrika afreist, wil je waarschijnlijk wel op safari gaan. In veel Afrikaanse landen is dit dan ook één van de top activiteiten om te doen. Zo ook in Tanzania, waar een aantal van de mooiste natuurparken van heel Afrika te vinden zijn. Lees ook zeker even verder voor onze tips om je safari wat duurzamer te maken.

Op safari in Tanzania in Afrika

Op safari in Tanzania

Ga je op safari in Tanzania dan kun je het beste in het noorden van het land zijn. Dichtbij de stad Arusha en de Kilimanjaro vind je de Serengeti, de Ngorongoro krater, Lake Manyara en het Tarangire national park. Deze vier natuurreservaten zijn echt adembenemend mooi en liggen dichtbij elkaar. Ook kun je hier de Big Five spotten en dat wil je natuurlijk doen wanneer je op safari gaat!

Ben je al vaker op safari geweest en ben je op zoek naar een plek waar je echt op avontuur gaat? Bezoek dan het westen en zuiden van Tanzania voor de ultieme ranger ervaring! Ga naar het Ruaha national park of het Selous game reserve en ontdek het echte Tanzania. Wij zijn hier zelf niet geweest maar zouden heel graag nog eens terug gaan en deze gebieden ontdekken!

Heb jij je bestemming gekozen? Zoek dan online naar een goede touroperator waar je je safari kunt boeken. Zonder gids zouden wij het niet aanraden om de parken in te gaan. Het kan soms wel, maar je weet de weg niet goed in de parken en de rangers kunnen je ook veel vertellen over de wilde dieren. Vaak weten ze ook de goede plekjes te vinden waar de dieren zich bevinden. Echt een meerwaarde voor je safari.

Safari in Tanzania

Wat neem je mee op safari?

Als je op safari gaat heb je wel echt een aantal spullen nodig. We hebben een handige paklijst voor je samengesteld:

☆ Een verrekijker 

Het is natuurlijk fantastisch als je dichtbij wilde dieren kunt komen, maar dat lukt niet altijd even goed. Neem daarom zeker een verrekijker mee zodat je vanuit je jeep op zoek kunt gaan naar wildlife. Je kunt de dieren dan echt dichtbij halen en ze goed bewonderen. Een prima verrekijker koop je al vanaf €55,-, of koop een tweedehandsverrekijker via Marktplaats. Eentje lenen van vrienden of familie is natuurlijk ook een goed idee.
 

☆ Goede camera met zoomfunctie

Beetje hetzelfde principe als hierboven, je wilt het wildlife natuurlijk kunnen vastleggen op je camera! Voor de mooiste foto’s is een goede camera (onze voorkeur gaat wel uit naar een spiegelreflex) met zoomfunctie belangrijk. Investeer hierin en je hebt hier met veel meer reizen plezier van!

☆ Dichte schoenen/wandelschoenen

Goede schoenen zijn ook een must wanneer je op safari gaat. Je komt op plekken waar er wildernis is, en ondanks dat je in een jeep vaak vervoerd wordt of zelf rijdt, wil je wel goede schoenen aanhebben. Denk aan stevige wandel- of sportschoenen bijvoorbeeld. Een stevig profiel aan de onderkant is vooral van belang.
 

☆ Laagjes kleding/ademende kleding 

Neem vooral kleding mee waarin je goed kunt bewegen en wat luchtig zit. Laagjes zijn daarvoor perfect. Katoenen kleding is ook beter en zit fijner dan synthetische stoffen. Een goede afritsbroek (ja echt) is ook super handig. In de vroege ochtend kan het nogal eens koel zijn, terwijl het in de middag warm kan worden. 

☆ Zonnebrand

Een goed merk zonnebrand is ook echt belangrijk! En vergeet daarbij je nek en gezicht niet in te smeren. Probeer de zonnebrand van het merk Naïf eens, een fijn duurzaam en Nederlands merk.

☆ Daypack met voldoende water 

En rugtas die goed af te sluiten is heb je ook nodig. Met daarin voldoende drinkwater voor een hele dag!

Hieronder lees je meer over onze 3-daagse safari.

Big Five spotten in Tanzania

Dag 1 – Tarangire park

Vanaf het Salinero Kilimanjaro Hotel vertrokken we voor de eerste dag safari in alle vroegte richting het Tarangire park. Een prachtig park met mooie routes voor de jeep en veel wilde dieren. Ga je op safari, let er dan op dat je een goede gids hebt. Een gids of ranger, die je ook veel informatie kan geven over de dieren en de omgeving van het park. Dit maakt de beleving van wat je ziet nog leuker! Na een dag in het park sliepen we in een lodge rondom Lake Manyara. Ga op zoek naar een lodge met een zwembad, zodat je kunt afkoelen van een warme dag in het Tarangire park.

Big Five in Tanzania spotten

Dag 2 – Ngorongoro krater

Op de tweede dag vertrek je in alle vroegte naar het tweede park, de Ngorongoro Krater. Eén van de mooiste wildlife parken in Afrika. Nou dat laatste klopt zeker, wat een fantastische plek. Je kunt zien dat er op deze plek vruchtbare grond is. Het is er groen en alle dieren leven door elkaar heen. Je hebt vast de Lion King weleens gezien, nou dat is precies wat je hier ervaart. Van zebra’s, leeuwen, pumba’s tot aan nijlpaarden. Het was er allemaal. Na een volle dag met veel indrukken kun je overnachten in Eileens Tree Inn. Een mooie accommodatie, fijne kamers en een heerlijk restaurant waar je gezellig kunt dineren.

De Kilimanjaro beklimmen in Tanzania

Dag 3 – Lake Manyara

Op de laatste dag van je safari sta je vroeg op voor vertrek naar Lake Manyara. Een prachtig park, met vooral veel olifanten. De natuur is prachtig, met afwisselend water en droge vlakten. De omgeving is weer heel anders dan de andere twee parken en dat maakt de safari van drie dagen heel afwisselend en leuk. Natuurlijk kun je langer dan drie dagen op safari gaan. Je kunt bijvoorbeeld in alle drie de parken wel twee dagen op ontdekking gaan, of nog doorrijden naar de Serengeti. 

De big five tijdens safari Tanzania

Tips voor een duurzamere safari

Duurzaam op safari gaan, kan dat wel? Het antwoord is wat complex. Het is altijd de meest duurzame keuze om helemaal niet op reis te gaan en ook niet op safari te gaan. Maar wanneer je graag de wereld ontdekt is dat niet echt een optie. Ga je dus op safari in Afrika, in dit geval in Tanzania, dan hebben we een paar tips voor je om je reis duurzamer te maken. 

  1. Boek een directe vlucht naar Tanzania zodat je maar één keer hoeft op te stijgen en één keer hoeft te landen. Hiermee verbruik je veel brandstof en dus CO2. Een directe vlucht is ook nog eens veel relaxter dan een tussenstop maken. 
  2. Ga altijd met een volle jeep bezoekers op stap in de parken. Er rijden soms teveel jeeps rond in de natuurparken waardoor het én heel druk is, maar de natuur ook meer belast wordt. Deel dus een auto met elkaar en vraag aan je ranger of je een jeep kunt delen met andere reizigers. Naast een duurzamere keuze ook een goedkopere keuze!
  3. Ga zelf zuinig en voorzichtig om met de natuur in de parken. Neem dus al je afval mee, laat niets achter en maak de natuur niet kapot. 
  4. Verstoor de natuur niet, dat betekent dat je stil moet zijn tijdens een safari en vooral niet te dichtbij moet komen als dat de natuurlijke habitat van de dieren verstoort. Jij bent te gast in hun wereld, niet andersom. 

Op safari in Tanzania ervaring

Ben je nu enthousiast geworden om ook naar Afrika af te reizen? Klik dan hier voor onze Afrika reisinspiratie. Meer lezen over onze reis naar Tanzania? Klik dan hier. Al onze outdoor reizen hebben we ook voor je verzameld voor als je op avontuur wilt gaan!

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp