Hike de spectaculaire Besseggen Trail in Noorwegen

Ga direct naar

De spectaculaire Besseggen Trail in Nationaal Park Jotunheimen is één van de mooiste bergwandelingen van Noorwegen die, afhankelijk van het weer, tussen de 6 en 9 uur duurt. De wandeling is behoorlijk pittig met zo’n 1.000 meter aan hoogteverschil en is bedoeld voor getrainde wandelaars.

National Geographic heeft deze hike zelfs uitgeroepen tot één van de mooiste wandeltochten ter wereld. Wat ons betreft helemaal terecht! In voor avontuur en mooie natuur? Zet deze hike dan zeker op je bucketlist!

Hike de uitdagende Bessegen Trail

Wat je moet weten over de Besseggen Trail

Zowel het start- en eindpunt van de hike (Memurubu en Gjendesheim) liggen op ongeveer 1.000 meter hoogte. Het letterlijke hoogtepunt van de trail is op 1.743 meter hoogte, je steigt en daalt dus flink. Tijdens de hike geniet je van de hoge pieken van National Park Jotunheimen. 

De bergroute zelf is smal en steil, dus je moet geen hoogtevrees hebben. Zo nu en dan moet je je handen en voeten gebruiken om te klimmen tijdens deze tocht. Zorg er dus voor dat je in goede conditie en balans bent en een flinke portie wilskracht hebt. De normale wandeling is 14 kilometer lang. Pak je net als ons vanwege harde wind de alternatieve route? Dan is de hike in totaal zo’n 18 kilometer. Verderop lees je meer over onze ervaring van de alternatieve route.

Hike de spectaculaire Besseggen Trail in Noorwegen

Twee routes van de Besseggen Trail

Je kunt de Besseggen Trail op twee manieren lopen:

Je pakt de boot van Gjendesheim naar Memurubu en begint de tocht vanuit Memerubu. Deze route is iets makkelijker dan andersom.
Alternatief is dat je de wandeling start vanuit de Gjendesheim toeristenhut. Hiervoor is het belangrijk om op tijd te vertrekken omdat de laatste boot vanuit Memurubu naar Gjendesheim eind van de middag teruggaat. Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in Memurubu.

Tips voor de uitdagende Besseggen Trail

Onze ervaring van de beklimming

Wij namen de boot vanuit Gjendesheim naar Memerubu waar de hike start met een pittige klim. Het pad is goed maar is rotsachtig. Je volgt de opgestapelde stenen met de rode letter ‘T’ waardoor je weet dat je goed loopt. Op een gegeven moment heb je uitzicht op twee meren: Bessvatnet aan de ene kant en het felblauwe Gjende aan de andere kant. Na 7 kilometer hiken kom je uit bij het punt waar de steile bergroute start. 

Hike de spectaculaire Besseggen Trail in Noorwegen

Omdat wij de hike maakten met windkracht 8 op de top van de berg was het niet verantwoord om de steile en smalle route te lopen. Dus zat er maar één ding op; kiezen voor de alternatieve route. Deze route is 4 kilometer langer dan de originele route en loopt gelijk aan de westkant van het meer Bessvatnet.

Tips wandeltocht Besseggen in Noorwegen

De alternatieve route bij harde wind

De alternatieve route, ook wel bekend als de C-track, heeft geen pad. Je loopt over de rotsen en er staan ook geen bordjes. Je volgt het meer tot het einde en ziet dan twee kleine huisjes met een smalle balk van hout over het water. Deze steek je over en vanaf dit punt kun je de stenen met de rode ‘T’ weer volgen. Het laatste gedeelte van de hike volg je weer de originele route van de trail en kom je aan in Gjendesheim, je eindpunt. 

Tips wandeltocht Besseggen in Noorwegen

Onderschat de alternatieve route niet! Je loopt een lange tocht over de ruige rotsen en moet behoorlijk wat springen over de kleine beekjes en watervallen (zie onderstaande foto). Hike je met harde wind? Dan kost de route je meer energie dan normaal. Wij hebben bijna 9 uur (inclusief boottocht en tussenstops) over de hike van 18 kilometer gedaan omdat er flink wat hoogtemeters zijn. Een volle dag dus!

Alternatieve route Besseggen Trail

Tips voor de beklimming 

De Besseggen Trail vraagt echt een goede voorbereiding! Lees je vooraf goed in. Gebruik bijvoorbeeld deze site om je voor te bereiden over de Noorse bergcode en deze site om je in te lezen over de Besseggen Trail. Hierbij een aantal praktische tips voor de beklimming:

Boek vooraf de boot online via deze site, zo ben je zeker van je plaats aan boord;
Zorg voor meer dan voldoende eten en drinken (minstens 2 liter water);
 Een muts en handschoenen kunnen van pas komen in de zomermaanden. Neem kleding mee voor alle weertypen;
Safety first! Informeer altijd bij de plaatselijke bewoners naar de weersverwachting en of het verantwoord is om de hike te maken en pas waar nodig de route van de hike aan (net als ons);
Wees niet afhankelijk van de kaart op je mobiele telefoon. Je hebt namelijk niet overal bereik in de bergen;
Er zijn geen toiletten langs de paden. De laatste toiletstop voor de start van de hike vind je bij de boot in Memerubu of Gjendesheim.

Tips voor de uitdagende Bessegen Trail

Overnachten bij de Besseggen Trail

Je verblijft twee nachten in Fjellstue og Hytter in het plaatsje Bessheim. De hutten zijn vrij basic ingericht, maar zijn de perfecte uitvalsbasis voor het hiken van de Besseggen Trail. Vanaf deze accommodatie rij je in 7 minuten naar de trail toe. 

Overnachten nabij de Besseggen Trail

Meer reisinspiratie over Noorwegen?

Deze hike is onderdeel van een mooie roadtrip door Noorwegen, Denemarken en Zweden. Wil je meer (duurzame) reisinspiratie over dit land en andere gave (gletsjer)hikes? Bekijk hier onze andere blogs over Noorwegen. 

Meer over Noorwegen?

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp