Een van de mooiste seizoenen om Noorwegen te bezoeken is de herfst. Deze Scandinavische parel met haar adembenemende, wilde en ongetemde landschappen zoals fjorden en kliffen heeft zoveel meer te bieden. Van de grootste gletsjer van het Europese vasteland en magische blauwe meren, tot aan de steden Oslo en Bergen waar je uren kan rondstruinen.
Noorwegen is een geweldige bestemming voor buitensporters en staat naast IJsland bovenaan in ons lijstje ‘favoriete bestemmingen in Europa’. In een week tijd hebben wij met een groep studenten vanuit Jönköping in Zweden een busreis gemaakt langs een aantal hoogtepunten van dit land. Vertrek je vanuit Nederland? De reisafstand naar Oslo met de auto en veerboot bedraagt ongeveer 13,5 uur.
Fietsen door het groene Oslo
De roadtrip begint in de Noorse hoofdstad Oslo. Wauw, wat ligt deze stad mooi gelegen aan het water nabij kleine eilanden en fjorden. Een stad die de moeite waard is om te ontdekken tijdens een stedentrip. Huur een fiets en maak een tocht langs het bekende Vigeland Park, oude vestingen, kleine houten huisjes en lokale marktjes.
Het hoogtepunt van de fietstocht is de zonsondergang bij het operahuis in de wijk Bjørvika, ook wel bekend als de thuishaven van het Noors Nationaal Opera en Ballet. De weerspiegeling van de ondergaande zon op dit indrukwekkende bouwwerk met een oppervlakte van 38.500 m² lijkt net een ijsberg uit het water. Loop het dak op en geniet van dit panoramisch uitzicht over Oslo. Benieuwd wat er nog meer te doen is in de stad?
» Lees in deze blog alle tips over Oslo en leuke bezienswaardigheden in de stad!
» Op zoek naar een toffe plek om te overnachten? Bekijk hier onze 4 tips voor hotels en accommodaties.
Middeleeuwse parel in het Laerdal
Na een kort verblijf in Oslo vertrek je richting de Nationale Parken van Jostedalsbreen en Breheimen. Onderweg kom je langs de Borgund Stave Church (gebouwd rond 1150), een van de bekendste staafkerken versierd met houtsnedes. Vandaag de dag zijn er nog 28 historische staafkerken over, waarvan de meerderheid in het binnenland van Oost- en Fjord-Noorwegen ligt. Je vervolgt de reis door de bergachtige omgeving van het Lærdal en rijdt uren door de Noorse landschappen vol herfstkleuren op weg naar de volgende bestemming.
Overnachten bij Jostedal Camping
Aangekomen in Gjerde, geniet je van de rust en ontspannen sfeer aan het water. Je verblijft een paar nachten in een houten hut aan een gletsjerrivier bij Jostedal Camping. De plek ligt in een dal, op steenworp afstand van het magische blauwe ijs. Er is dan ook van alles te beleven: van raften vanaf de camping tot gletsjerwandelingen op de Nigardsbreen en van canyoning in Leirdalen tot off-piste skiën. Wil je liever iets luxer overnachten? Boek dan een verblijf bij het Jostedal Hotel.
Gletsjerhike op de Jostedalsbreen
Naast de prestigieuze fjorden staat Noorwegen bekend om groene valleien, witte bergen, wilde rivieren en de imposante gletjers. Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van het Europese vasteland en heeft ruim 50 vertakkingen zoals de bekende Nigardsbreen-gletjser. De gletsjer ligt in een nationaal park en is 15 km breed en 100 km lang en maakt zelfs deel uit van de noordpool.
Tijdens onze reis maakte we met een groep van ongeveer 10 personen een gletjserhike over steile hellingen en langs diepe spleten en gaten. Een hike die zeker ook de nodige gevaren met zich meebrengt omdat het ijs smelt door de opwarming van de aarde en daardoor dus kan afbreken. Omdat de gletsjer continu aan het smelten is kun je beter nu die reis maken, dan pas over 10 jaar. Met een ervaren berggids en de nodige uitrusting zoals spikes en een pikhouweel maak je een hike over de Nigardsbreen-gletjser.
Tips voor het maken van een gletsjerhike
Een gletsjerhike maken doe je waarschijnlijk niet dagelijks. Daarom is een goede voorbereiding heel belangrijk. Hierbij een aantal tips:
☆ Juiste kleding
Neem tijdens het hiken de juiste kleding mee en een voorraad eten en (warme) drank. Het kan zijn dat je onderaan de berg in een shirt met korte mouwen loopt en op de top van de berg met een dikke winterjas, handschoenen en muts.
☆ Weersomstandigheden
Bij een gletsjerhike ben je echt afhankelijk van de weersomstandigheden. Wees altijd voorbereid op slecht weer.
☆ Begeleiding
Ga nooit alleen een gletsjertocht doen. Professionele gidsen en de juiste uitrusting (zoals spikes en een pikhouweel) zijn essentieel om je veiligheid enigszins te garanderen.
☆ Conditie
Zorg dat je conditie bij het beklimmen van een gletsjer in goede staat is: als groep ben je afhankelijk van elkaar omdat je aan elkaar gezekerd zit. Je kan niet zomaar even terug naar beneden.
☆ Geld besparen
Bespaar geld en boek je ticket voor een gletsjerhike online via deze site.
Kanoën op het gletsjermeer
Het smeltwater van de Nigardsbreen-gletjser mondt uit in een grote azuurblauwe rivier tussen de herfst gekleurde bergen. Op de heenweg naar de gletsjer maak je een 1 uur durende hike door de bergen en op de terugweg maak je een kanotocht over het gletsjermeer.
Kanoën op een gletsjermeer is een onvergetelijke ervaring als afsluiting van een dag hiken. Het gebied rond Gjerde is dan ook echt een mekka voor buitensporters.
Fjordensafari richting Bergen met zonsopkomst
Het adembenemende fjordenlandschap is beschermd door UNESCO en staat symbool voor de schoonheid van Noorwegen. Als je hier op vakantie bent, kan je er niet aan ontkomen om op fjordensafari te gaan. Vlak nabij Jostedal stap je op de boot richting Bergen en maak je een fjordensafari bij zonsopkomst.
Rond de fjorden vind je onherbergzame eilanden met langs de oevers kleine dorpjes en grote Noorse steden. De fjordensafari eindigde in Bergen, de tweede stad van Noorwegen die bekend staat om zijn karakteristieke kleurrijke huisjes in de haven. Bij zomerse temperaturen is het heerlijk vertoeven op de terrassen aan de beroemde gevels van de houten huizen van Bryggen.
Wat te doen in handelsstad Bergen?
Bergen is een ontzettend leuke stad om te bezoeken! In de wijk Bryggen vind je gekleurde huizen, dichtbij de kade. Perfect voor een leuke fotostop! De houten handelshuizen in het oude centrum van Bergen zijn hét symbool van de stad geworden. Wist je dat deze kleurrijke gebouwen op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Zeker langs gaan als je hier bent!
De toeristische trekpleister van deze handelsstad is de vismarkt, beter bekend als Fisketorget waar je tientallen kraampjes vindt met verse vis en lokale lekkernijen. Proef vooral even de Noorse kaneelbroodjes! Het culinaire centrum heeft een breed aanbod aan gezellige pleintjes en restaurants.
Helaas is het uit eten gaan wel vrij duur, zo betaal je voor een glas wijn gemiddeld 10 euro. Tip: koop een lekker stokbroodje, salade en flesje wijn en geniet in een van de vele parken of aan de boulevard van de omgeving. In Bergen vind je namelijk volop groen, waar je heerlijk kan zonnen, wandelen, picknicken of chillen.
Omdat wij deze reis maakten met studenten van de universiteit uit Zweden gingen we ook op bezoek bij onze Noorse studenten van de University of Bergen. We dompelden ons even onder in het lokale studentenleven en maakten kennis met hun cultuur en tradities. Als je deze kans ooit krijgt, zeker doen!
Overnachten en dineren in Bergen
Het culinaire centrum van Bergen heeft een groot aanbod aan gezellige pleintjes en restaurants. Er heerst echt een cafécultuur in de stad. Tip: ga dineren bij restaurant Villa Blanca in het hart van de stad. Overnachten doe je bij hotel Citybox Bergen. Dit is de ideale plek om wandelend de stad te verkennen.
Hiken over adembenemende trails in Bergen
Bergen ligt in de luwte van zeven bergen waardoor het meerdere uitkijkpunten heeft over de ruige landschappen van Noorwegen. Vanuit het centrum kan je met een treintje in ongeveer 5 minuten naar de top van de berg Fløyen. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht over de stad en de haven. Vanaf Bergen zijn er diverse trails en wandelroutes die je kan lopen helemaal weer terug tot aan het centrum.
Je kan ook gaan hiken op de hoogste berg genaamd Mount Ulriken. Met de shuttelbus kom je makkelijk vanuit het toeristencentrum van Bergen naar het startpunt van de kabelbaan en weer terug. Bij Mount Ulriken neem je de kabelbaan omhoog en maak je een hike op de top van de berg. De meeste wandelroutes beginnen bij het eindpunt van de Ulriken-kabelbaan, boven op de berg. Zelfs met regen is dit gebied de moeite waard. Het waait wel behoorlijk hard op de top, dus zorg ervoor dat je de juiste kleding en uitrusting aan doet en mee neemt.
Wil je meer reisinspiratie over Noorwegen? Lees dan vooral ook onze andere blogs over dit mooie land! Op zoek naar een andere outdoor bestemming? Laat je dan hier inspireren door onze outdoor reizen.
Duurzame tips

ontdek oslo op de fiets
Ontdek een stad als Oslo op de fiets: je ziet zoveel meer dan dat je gebruik maakt van een taxi of het openbaar vervoer. Het is een perfecte stad om te verkennen op de fiets want de afstanden tussen het bruisende stadsleven en de ongerepte natuur zijn maar heel kort.

combineren maar
Combineer een roadtrip naar Noorwegen met een bezoek aan Zweden of Denemarken. De afstanden zijn goed te doen als je met de (elektrische) auto of bus gaat.

warme kleding mee
In de herfst kan het in Noorwegen al behoorlijk koud zijn. Neem makkelijke kleding mee die je in lagen over elkaar kan aantrekken om jezelf warm te houden. ‘Warm yourself not the world’. Zet ook op reis de verwarming van je verblijf niet voluit, maar probeer daarin bewuste keuzes te maken.

bescherm de natuur
Wanneer je in Noorwegen de natuur in trekt, blijf dan op de wandelpaden om te voorkomen dat je de natuur beschadigt. Het is daarnaast ook handig om een speciaal tasje mee te nemen voor al je afval. Zo behoud je de natuur en bescherm je ook de dieren die zich erin kunnen verstikken.

thermosfles
Als je de hele dag buiten in de kou activiteiten onderneemt, is het fijn om een warme kop thee of koffie te drinken. Wist je dat Dopper een speciale dubbelwandige designfles heeft die water gloeiend heet houdt tot 9 uur? Ideaal dus voor onderweg. Daarnaast red jij met deze thermosfles onze oceanen van plastic vervuiling.

elektrisch vervoer
Met de elektrische auto op vakantie naar Noorwegen? Aanrader! Wist je dat heel veel Noren elektrisch rijden? Méér dan de helft van de verkochte auto’s in 2019 was elektrisch. Er zijn 1691 oplaadpunten waarvan 145 snelladers. Elektrische auto’s mogen in Noorse steden over de busbaan rijden om files te vermijden, ze betalen geen wegenbelasting én ze mogen gratis parkeren. Ook de tarieven voor de tolwegen en veerboten zijn in Noorwegen gunstiger als je elektrisch rijdt. On top of that: er zijn parkeergarages die alleen voor elektrische auto’s zijn.