Reizen met de elektrische auto naar Noorwegen

Ga direct naar

Met de elektrische auto op vakantie naar Noorwegen? Aanrader! Wist je dat veel Noren elektrisch rijden? Noorwegen is het eerste land waar elektrische auto’s populairder zijn dan niet elektrische auto’s. Er zijn ruim 12.000 openbare oplaadpunten waarvan meer dan 20% snellader is.

Reis je net als ons met de elektrische auto naar Noorwegen? Dikke aanrader als de actieradius van je auto niet te laag is. Veel Scandinaviërs (vooral Noren) rijden elektrisch. Noorwegen staat ook wel bekend als ‘The EV capital of the world’ en is het walhalla voor elektrische rijders.

Voordelen elektrische auto in Noorwegen

De voordelen van elektrisch rijden in Noorwegen

  • Elektrische auto’s mogen in Noorse steden over de busbaan rijden om files te vermijden;
  • De tarieven voor de tolwegen en veerboten zijn gunstiger als je elektrisch rijdt. Registreer je auto wel vooraf via Autopass, zodat je kenteken wordt herkend;
  • Je kunt je auto opladen tijdens de overtocht van Denemarken naar Noorwegen. Reserveer wel vooraf je laadplek op de catamaran van Fjordline Ferry;
  • Veel accommodaties zoals hotels, cottages en campings zijn uitgerust met oplaadmogelijkheden;
  • Er zijn parkeergarages die alleen voor elektrische auto’s zijn én soms mag je met je elektrische auto gratis parkeren op openbare plekken.

Laadmogelijkheden voor je elektrische auto

Noorwegen heeft over het algemeen een heel goed laadinfrastructuur. Met name het zuiden van Noorwegen is uitermate geschikt voor reizen met de elektrische auto. Je vindt ontelbaar veel snelladers en laadplekken op straat, met name in de grote steden. Als je naar wat meer afgelegen (fjorden)gebieden gaat is het verstandig om voorafgaand aan je reis even te checken waar er laadmogelijkheden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een van de populaire overzichten zoals RechargeChargemap of het ingebouwde softwaresysteem in je Tesla.

Noorse providers met groot laadnetwerk

Controleer voorafgaand aan je vakantie bij je provider of je laadpas geldig is in het buitenland. Als dit niet zo is, kun je een laadpas aanschaffen van een internationaal laadnetwerk. Tip: het is sowieso slim om een één of twee extra laadpassen te hebben van andere aanbieders. Zo is de kans klein dat je voor verrassingen komt te staan en niet kan laden. Ga je op reis met een Tesla? Dan is dit wat ons betreft niet direct nodig omdat je altijd kan laden bij de Tesla Superchargers. En geloof ons, je komt er heel wat tegen onderweg naar Noorwegen en in het land zelf! Er zit er eigenlijk altijd wel een in de buurt. 

Het is ook verstandig om vooraf de apps van de Noorse providers MER en Fortum te downloaden. Je koppelt eenvoudig je creditcard aan de app zodat je kunt betalen. Veel laadpalen in Scandinavië maken hier gebruik van.

The New Journey Reisblog

Gratis laadpas aanvragen

Wil je een aantal extra gratis laadpassen aanvragen voor op reis? Vergelijk de aanbieders dan via deze link en bestel ze gratis. Je kunt hier instellen wat voor type pas je wil ontvangen (denk aan snelladen, gebruik voor vakantie, met abonnement, etc.). Super handig voor op reis!

Reizen met elektrische auto vraagt om mindset 

Op vakantie gaan naar Noorwegen met een elektrische auto is grotendeels ook een mindset. Probeer niet zo hard en snel mogelijk door te rijden, maar plan zorgvuldig je reis. Tip: neem de tijd voor een pauze en laad direct je auto weer vol, maar rij vooral niet te hard. In Noorwegen gaat dit sowieso al lastig, maar je komt natuurlijk een stuk door Duitsland waar het verleidelijk is om het gaspedaal even wat verder in te trappen. Het grappige is dat je vaak eerder op de bestemming bent als je wat minder hardt rijdt en daardoor minder frequent hoeft te laten dan dat je in hoge snelheid rijdt. 

Gaat de reis ver naar het midden of noorden van Noorwegen? Breek de reis dan op in tweeën. Overnacht bijvoorbeeld in de buurt Aalborg of Kristiansand en probeer een accomodatie te boeken met laadpaal. Zo rij je de volgende dag weer zorgeloos verder! 

Laadmogelijkheden bij het verblijf

Controleer voorafgaand aan je reis of er in de buurt van je accommodatie in Noorwegen een laadpaal of snellader zit, en wat het type hiervan is. Download dan alvast de app van die paal als het een Scandinavische provider is of check of je hier kunt laden met je huidige laadtag. Zorg ervoor dat je tijdens je vakantie niet langer laad dan nodig is en je auto van de laadpaal haalt als die vol is. Op die manier hou je het reizen met een elektrische auto leuk voor iedereen. 

Tijdens onze roadtrip door Noorwegen ervaarden wij dat er opvallend vaak een laadpaal aanwezig is bij de accommodatie of het hotel waar je vaak gebruik van mag maken. Vraag er vooral naar bij je boeking, dan weet je waar je aan toe bent. Tip: Wist je dat je tegenwoordig op Booking.com kunt filteren op locaties met oplaadmogelijkheden voor een elektrische auto? 

Je weet natuurlijk hoeveel kilometer je kan rijden in je elektrische auto. Het is goed om rekening te houden met het verbruik van de auto bij wegen die bergopwaarts zijn. Bij lage temperaturen zal de accu van je auto ook sneller leeglopen.  

Tips voor de ultieme roadtrip door Zuid-Noorwegen

Elektrische auto laden in geval van nood

Meestal krijg je standaard een laadkabel geleverd bij je auto om te laden via een paal én een laadkabel om te laden via een normaal stopcontact (als dit laatste niet het geval is, kun je die aanschaffen). Voor noodgevallen raden wij het aan om beide kabels mee op reis te nemen. Zoveel ruimte neemt het nu ook weer niet in en het is een geruststellende gedachte dat je overal 24/7 kan laden bij een normaal stopcontact, mocht het echt niet anders lukken (wel altijd even vragen natuurlijk!). 

Meer reisinspiratie over Noorwegen? 

Onlangs maakte wij een mooie roadtrip door Noorwegen. Wil je meer (duurzame) reisinspiratie over dit land en andere blogs lezen over gave (gletsjer)hikes? Klik hier voor meer reisinspiratie over Noorwegen!

Meer over Noorwegen?

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp