Roadtrip langs de National Scenic Route Rondane in Noorwegen

Ga direct naar

Noorwegen staat bekend om zijn adembenemende landschappen, immense fjorden en uitgestrekte bergketens. Voor avonturiers en natuurliefhebbers is er geen betere manier om dit prachtige land te verkennen dan met een roadtrip langs de National Scenic Route Rondane. Deze route neemt je mee door het hart van Noorwegen, waar je een onvergetelijke reis maakt langs hele mooie plekken. Heb je je fotocamera al ingepakt? 

Of je de National Scenic Route Rondane rijdt in de winter, lente, zomer of herfst, ieder seizoen heeft zijn eigen charme! Wij reden deze route twee keer in de zomer en dat bracht ons tot hele mooie stops. De route was onderdeel van een grotere roadtrip door Noorwegen en Zweden met de elektrische auto. Benieuwd naar alle highlights van deze Scandinavië roadtrip?

» Lees hier alles over de ultieme roadtrip door Noorwegen en Zweden.

De ultieme outdoor roadtrip door Noorwegen én Zweden

Over de National Scenic Route Rondane

De National Scenic Route Rondane gaat langs de meest spectaculaire landschappen van Noorwegen. In deze blog lees je 8 leuke stops die op de route liggen. Het is aan jou of je een korte fotostop maakt, of dat je er echt de hele dag op uit gaat om te hiken (en dus ook in de buurt overnacht). 

Over de National Scenic Route Rondane

Roadtrip stop 1 – Sollia Kirke

De roadtrip begint bij de Sollia kerk in het dorpje Sollia, een prachtig oud kerkje uit 1738. De houten kerk is ook de oudste kerk in Stor-Elvdal, wat maakt dat je hier zeker even moet stoppen voor een foto! Als je gelukt hebt, is de kerk open en kun je deze van binnen bewonderen.

De Norwegian Scenic Route Rondane - Sollia Kirke

Roadtrip stop 2 – Atnbrufossen waterval

De tweede stop tijdens de National Scenic Route Rondane is de waterval Atnbrufossen. Een leuke plek om even rond te lopen en te genieten van het geweld van het water dat naar beneden komt. Je vindt bij deze stop een kleine parkeerplaats naast het museum Atnbrufossen Vannbruksmuseum. De sanitaire voorzieningen bij deze stop zijn niet altijd open (alleen van half juni tot half augustus).

Atnbrufossen waterval

Roadtrip stop 3 – Sohlbergplassen

Eén van de absolute hoogtepunten van de route is Sohlbergplassen, een uitkijkpunt dat zijn naam dankt aan het beroemde Noorse schilderij “Winter Night in the Mountains” van Harald Sohlberg. Hier sta je op een houten platform en kijk je uit over de indrukwekkende bergen en valleien van Rondane. De combinatie van het adembenemende landschap en het artistieke bouwwerk maakt dit een geweldige plek voor een fotostop.

Zin in een heerlijk typisch Noorse lekkernij? Stop dan bij café Atnasjó, zo’n 100 meter vanaf Sohlbergplassen. Je hebt vanaf het terras een prachtig uitzicht op het nationale park. Geniet van deze leuke roadtrip stop!

De Norwegian Scenic Route Rondane

Roadtrip stop 4 – Strømbu Rasteplass

Als je verder rijdt, kom je bij Strømbu Rasteplass, een prachtige plek om tijdens de roadtrip te stoppen. Naast het toeristisch informatiecentrum Strømbu en diverse toiletmogelijkheden is dit ook het startpunt van een mooie wandeling door het gebied Rondane. De wandeling is aangeduid met een rode letter T en gaat naar de berghut Bjørnhollia (zo’n 15 kilometer totaal en ongeveer 400 hoogtemeters).

Een andere leuke en pittige wandeling met spectaculaire uitzichten is wandelen naar Høgronden (zo’n 21,5 kilometer en ongeveer 1.600 hoogtemeters). Ook bij deze route vind je een T-gemarkeerd pad wat je naar de top van een van de hoogste bergen in Rondane brengt. Het mooie aan deze actieve wandeling is dat je vanaf de top uitzicht hebt over drie verschillende nationale parken: Dovrefjell, Rondane en Jotunheimen! Trek voor die laatste wandeling wel een hele dag uit en boek een slaapplek in de buurt. Geen tijd voor een lange wandeling? Dan alsnog leuk om hier te stoppen en te genieten van het uitzichtpunt aan het water!

Strømbu - National Scenic Route Rondane in Noorwegen

Strømbu Rasteplass

Roadtrip stop 5 – Folldal

De volgende stop is in het historische stadje Folldal. Dit gebied staat bekend om zijn mijnbouwgeschiedenis en oude boerderijen. Je vindt bij deze stop een museum, de entree hiervan is 35 NOK voor kinderen en 70 NOK voor volwassen (tarief zomer 2023). De mijnen zijn in goede staat en behoren tot een belangrijk industrieel en technisch Noors Erfgoed. Voor toeristen een leuk gebied om te verkennen met een mooi uitzicht over het nationale park. Daarnaast heb je bij deze stop ook een leuk restaurantje naast het museum waar je geniet van een kop koffie en wat lekkers!

Folldal - National Scenic Route Rondane in Noorwegen

Roadtrip stop 6 – Dovrefjell National Park

Je roadtrip eindigt bij het Dovrefjell National Park, een ongerept natuurgebied dat bekend staat om zijn wilde landschap en unieke flora en fauna. Dovre National Park is de enige plek in Noorwegen, en één van de weinige plaatsen ter wereld, waar je de muskusos kan spotten. Tijdens het hiken kan het dus zijn dat je beloond wordt met het zien van muskusossen, rendieren en talloze vogelsoorten. Twee leuke stops in het Dovrefjell National Park:

☆ Hiken naar uitzichtpunt Snøhetta

Navigeer naar het uitzichtpunt Snøhetta. Vanaf de parkeerplaats loop je 1,5 kilometer omhoog naar het uitzichtpunt. Je hebt van achter de glazen wand van het uitzichtpunt een prachtig uitzicht over de wildernis en de hoogste berg van het Dovrefjell National park. Deze berg heeft een hoogte van wel 2286 meter! Het uitkijkpunt heeft een prachtige architectuur en heeft meerdere internationale prijzen gewonnen. Snøhetta is (vanaf juni) 24 uur per dag geopend in de zomer. In de winter is het gesloten. In de zomermaanden kom je tijdens het hiken naar uitzichtpunt Snøhetta eeuwige sneeuw tegen. Zoiets blijft natuurlijk bijzonder!

Hiken naar Snøhetta in Oppdal in Noorwegen

☆ Muskkusos spotten bij Dovre National Park

Vanaf Snøhetta rij je in nog geen kwartier door naar Kongsvold Fjeldstue. Je kunt hier een muskusos safari boeken of net als ons zelf op zoek gaan. De ideale plek om deze dieren te spotten is Kongsvold. Je navigeert naar Kongsvold Fjeldstue en parkeert daar gratis je auto. Vanaf de parkeerplaats loop je 150 meter naar links en steek je de straat over. Je ziet de ingang van het park en steekt het water over. Vervolgens loop je onder het spoor door en kom je twee keer een hek tegen. Je loopt helemaal naar boven en komt dan bij een open vlakte. Op deze plek is de kans groot dat je de muskusos of ander wild tegen komt! Je moet wel een beetje geluk hebben want wij hebben ze helaas niet gezien, maar het is een heel avontuur. 

Hiken en musks spotten in Dovre National Park

Roadtrip stop 7 – Overnachten in Oppdal

De roadtrip langs de National Scenic Route Rondane zit erop! Ben je op zoek naar een leuke plek om te overnachten in de buurt van Dovrefjell National Park? Het Noorse Oppdal is een schitterende outdoor bestemming voor een authentieke buitenvakantie weg van de massa! Het is wat ons betreft een van de mooiste omgevingen van Scandinavië om te hiken, wild te spotten en te genieten van de weidse uitzichten.

Wil je bijzonder overnachten in de Noorse natuur? Boek dan je overnachting in een arctic dome bij Wild River Glamping in Oppdal. De arctic tent is van alle gemakken voorzien. Zo heb je een klein haardje, sfeervolle zithoek, wat keukenspullen en een vuurplaats. Je valt in slaap onder de sterrenhemel omdat het dak helemaal doorzichtig is. Ben jij een echte outdoor fan en op zoek naar een toffe locatie om te overnachten?

» Lees dan snel verder en laat je inspireren door deze droomlocatie in Oppdal!

Overnachten op een droomlocatie in het Noorse Oppdal

Meer tips over Noorwegen?

De roadtrip langs de National Scenic Route Rondane is onderdeel van een mooie roadtrip door Noorwegen en Zweden. Wil je meer (duurzame) reisinspiratie over dit land en andere gave (gletsjer)hikes maken?

» Bekijk hier alle andere blogs over Noorwegen.

Meer over Noorwegen?

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp