Hike de Mullerthal trail in Luxemburg

Ga direct naar

Dat er veel mooie natuur te vinden is in de lage landen, dat weten we wel. Maar wist je dat je in Luxemburg tussen grote rotsen kunt hiken in het Mullerthal? Deze fantastische route is echt de moeite waard om een keer te hebben gelopen. Door de bossen, weilanden, rotspartijen en de schattigste dorpjes loop je deze route op je eigen tempo en afstand. Meer weten? Lees snel verder.  

Afgelopen zomer heeft Luxemburg ons echt verrast. Dit kleine Europese land heeft veel te bieden om een volledige week mee te vullen. Een combinatie van een citytrip naar Luxemburg stad en de afwisseling met twee nachten (of meer) in de natuur, is de perfecte combinatie voor een leuke week weg. Ga je eerst naar de hoofdstad net zoals ons, dan rij je in een half uur naar je accommodatie als uitvalsbasis voor je hike. 

Hike de Mullerthal trail

Overnachten voor Mullerthal Trail

Je kunt op verschillende plekken overnachten als uitvalsbasis voor het hiken van de Mullerthal Trail. Wij hebben gezocht naar een moderne, betaalbare accommodatie waar we zelf ons ontbijt konden maken én waar een restaurant aanwezig was voor diner. Dat beperkt de zoekopgave enigszins maar we hebben een pareltje voor je gevonden! 

Wij sliepen in Restauberge Peitry, in Roodt-sur-Syre, een half uur rijden vanaf Luxemburg Stad. Je huurt daar studio’s en appartementen voor een fijn prijsje. De vibe van het pand is klassiek met modern en erg knus en gezellig. Er wordt veel hout gebruikt en natuurlijke materialen. 

De keuken in de appartementen is volledig uitgerust en je kunt er een simpele maaltijd maken. Voor boodschappen rijd je een stukje verder naar een biologische supermarkt waar ze alles verkopen. Wil je toch liever in het restaurant ontbijten, lunchen of dineren, dan kan dat ook. Wij zijn alleen voor diner naar het restaurant beneden gegaan en dat was super! Het is best chique en je bent een avond helemaal uit. Het eten is heerlijk, je hebt een menu of besteld á-la-carte. Echt een aanrader!

Waar start de Mullerthal Trail?

Er zijn verschillende routes die je kunt lopen op de Mullerthal Trail. De routes hebben verschillende afstanden en moeilijkheden, het is dus aan jou waar je zin in hebt en wat je wilt. 

Op de site van de Mullerthal Trail vind je eigenlijk alle informatie die je vooraf wilt lezen. We geven een korte samenvatting zodat je dat niet zelf hoeft te doen. Mag wel natuurlijk!

3 routes

De Mullerthal Trail is in totaal 112 km lang en kun je dus niet in 1 dag lopen. De route is opgesplitst in 3 verschillende routes, route 1 (36 km), route 2 (38 km) en route 3 (38 km). Alle 3 de routes laten weer een ander gedeelte van de totale hike zien. Vergis je echter niet in de afstand, want je bent alsnog per route een volledige dag aan de wandel. Ook zijn de hikes niet allemaal even makkelijk en moet je wel enige wandelervaring hebben om de dag te volbrengen. De echte diehards onder ons willen natuurlijk die 112 km aantikken. Je kunt er dan voor kiezen om 3 volledige dagen achter elkaar te gaan hiken. Wil je dat niet? Dan is er nog een andere optie!

Hiken in etappes

Wil je toch de volledige 112 km lopen maar zie je het niet zitten dit in 3 dagen te doen? Dan wordt geadviseerd om de route in 6 verschillende etappes te lopen. Per etappe (dag) loop je dan tussen de 13 en 25 km. Er wordt goed aangegeven hoe je de route moet lopen en je kunt dan een week uittrekken om lekker sportief bezig te zijn en de omgeving te ontdekken!

Extra tours

Wil je nog meer uitdaging of wil je eens wat anders? Dan zijn er ook nog 4 extra routes gemaakt. De route A, B, C en D brengen je net weer een ander uitstapje met een andere focus. Wel loop je bij alle 4 de routes een gedeelte van de Mullerthal Trail. 

Ons advies voor jou

Eigenlijk hebben we die niet voor je. Eén ding is zeker, de omgeving van de Mullerthal Trail is zo mooi dat je er in 1 dag alleen een klein stukje van kunt ontdekken. Het is dus vooral aan jou wat je wilt, hoeveel tijd je hebt, hoelang je wilt lopen en wat je wilt zien. 

Zelf hadden wij maar 1 volle dag beschikbaar om de omgeving te ontdekken en hebben daarom gekozen voor Extra tour A. Deze tour loopt door twee gezellige dorpen, door het bos en door weilanden en pakt het mooiste gedeelte met de grootste rotsen mee van de Mullerthal Trail. Je loopt hier tussen de 6 en 8 uur over, afhankelijk van hoe vaak je stopt. Lunchen kun je doen in één van de dorpen. Wil je nu ook Extra Tour A lopen, parkeer dan bij de begraafplaats in Medernach. Dit is gratis en je kunt zo de route oplopen en komt dan ook weer uit bij je auto na een aantal uurtjes wandelen. 

Hike de Mullerthal trail in Luxemburg

Wat zie je onderweg tijdens de Mullerthal Trail?

Loop je Extra Tour A of loop je dit gedeelte van de route op de Mullerthal Trail, dan zie je veel verschillende landschappen. Start je in Medernach, dan loop je eerst een stuk door de heuvelachtige weilanden van Luxemburg. Eenmaal aangekomen bij de bosrand loop je een prachtig gedeelte door het bos, waar ontzettend veel hoge bomen en kronkelige paden lopen. 

Na een aantal uur lopen kom je bij de rotsformaties aan en zie je steeds meer van het Mullerthal (zie foto’s hierboven). Ook kom je door verschillende kleine, knusse dorpjes waar je een aantal terrassen hebt om iets te drinken en te lunchen. Aan het einde van de tocht daal je weer af naar het dorp en heb je door de bomen een prachtig uitzicht op oude burchten, de dorpjes en soms een authentiek kasteel. Heel divers dus en daarom super leuk!

Leukste tips voor vakantie in Luxemburg

Wat neem je mee voor je hike?

Wil je een beetje comfortabel een lange tocht maken dan is het wel zo fijn dat je een aantal spullen inpakt voordat je op reis gaat. Onze inpaklijst voor een hike bestaat meestal uit:

☆ Comfortabele sport of wandelkleding.

☆ Wandelschoenen, categorie midden.

☆ Goede rugtas. Liefst een rugtas die van je rug af staat zodat je niet teveel zweet op je rug.

☆ Drinkflessen voor water. Eén per persoon is voldoende. 

☆ Neem droge wandelsokken mee voor het geval je natte voeten krijgt door regen.

☆ Powerbank voor je telefoon. De route kun je vanaf je telefoon namelijk volgen.

Meer hikes maken?

Ben je nu een echte fan van hiken? Laat je dan eens inspireren door meer van onze reizen. Hiken in Tanzania, Oostenrijk of Zwitserland bijvoorbeeld. Ook vind je meer actieve reisinspiratie tussen onze outdoor reizen

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp