Hiken in Zwitserland en tips voor Zürich

Ga direct naar

Wil je een sportieve uitdaging aangaan, veel natuur zien en twee landen in één weekend bezoeken? Loop dan de smokkelroute ‘Madrisa Rundtour’ door de bergen van Zwitserland en Oostenrijk. Een eeuwenoude route, waar tot voor enkele tientallen jaren geleden nog volop werd gesmokkeld. Deze route kun je in twee wandeldagen afleggen, en daarbij de stad Zürich bezoeken. Een ontzettend leuke, bijzondere en sportieve vijfdaagse trip!

De ‘Madrisa Rundtour’ kun je zowel in de zomer als in de winter lopen. Wij hebben ervoor gekozen om deze prachtige route in de zomer af te leggen. Ons startpunt was de Zwitserse stad Zürich, waar we één hele dag voorafgaand aan de route verbleven en twee dagen erna. Zürich is goed te bereiken met de auto in ongeveer 8 uur vanaf Utrecht. Dichtbij de stad ligt ook een luchthaven waardoor je eventueel met het vliegtuig kan gaan. Je vliegt in anderhalf uur naar Zürich.

Hiken in Zwitserland en tips voor Zürich

De smokkelroute ‘Madrisa Rundtour’

Het grensgebied tussen Zwitserland en Oostenrijk werd tientallen jaren geleden nog gebruikt als smokkelroute. De bevolking in de straatarme bergdorpen was tot ver na de oorlog aangewezen op het smokkelen van de meest gangbare producten, zoals melk, boter en koffie. Om de douaniers op het verkeerde spoor te zetten, liepen de smokkelaars op omgedraaide schoenzolen. Zo dachten de douaniers dat de smokkelaars de andere kant op liepen.

Momenteel worden de smokkelroutes niet meer gebruikt om goederen te smokkelen, maar kun je de routes nog wel nalopen en ervaren hoe de tocht moet zijn geweest. Je loopt door prachtige landschappen, ver boven de boomgrens. De Madrisa Rundtour die wij gelopen hebben brengt je op hoogtes van 1900 tot 2600 meter. De route dien je wel van tevoren te boeken. Je betaalt dan een prijs afhankelijk van het aantal dagen dat je over de wandelroute doet. Deze smokkelroute is in twee of in drie dagen af te leggen. Bij de prijs is ook het hotel, diner, ontbijt en de kaartjes voor de gondel- of stoeltjesliften inbegrepen.

Van Oostenrijk weer terug naar Zwitserland

Hiken van Zwitserland naar Oostenrijk

Onze route begon in het plaatsje Klosters, wat ligt in Zwitserland. Vanaf Zürich is dit nog anderhalf uur rijden. Eenmaal in Klosters aangekomen kun je de auto parkeren onderaan bij de gondellift. Met de gondellift ga je naar boven, en vanaf daar start de wandelroute. Voorafgaand krijg je een kaart waarop de route staat uitgestippeld. De route is makkelijk te volgen en er is eigenlijk maar één pad. Soms kom je andere wandelaars tegen die de route de andere kant op lopen, van Oostenrijk naar Zwitserland.

Wij liepen de route in twee wandeldagen en dat was goed te doen. Je bent ongeveer 6 uur per dag aan de wandel, met pauzes ertussen. Je kunt op je gemak lopen, zo lang je maar voor het donker op je bestemming bent. De eerste wandeldag loop je van Zwitserland, door de bergen, naar Oostenrijk. Let goed op de bordjes wanneer je de daadwerkelijke grens overgaat, dit is een leuk fotomoment. Het staat goed aangegeven, maar als je hier niet op let loop je er misschien voorbij.

Je komt aan in het Oostenrijkse plaatsje Gargellen. Een klein dorpje met een aantal goede hotels. Wij verbleven in Hotel Madrisa en dat was echt en cadeautje. Een mooi, gezellig hotel, met verrukkelijk eten! In de avond krijg je een driegangendiner met heerlijke wijn. In het hotel hebben ze ook een saunacomplex, zodat je je spieren kunt ontspannen. Waarschijnlijk heb je die avond niet veel energie meer over en ga je genieten van je bed.

De smokkelroute 'Madrisa Rundtour'

Van Oostenrijk weer terug naar Zwitserland

Na een uitgebreid en stevig ontbijt start je aan dag twee van de wandelroute. Wij konden het die ochtend niet laten om in Gargellen eerst nog met karts van de berg af te scheuren. Na deze activiteit zijn wij opnieuw met de gondel de berg op gegaan om vanaf daar de smokkelroute verder te wandelen.

Op dag twee ga je pas echt hoog de bergen in en kun je als je geluk hebt zelfs sneeuw zien liggen. Een aantal paden zijn steil, maar het zijn en blijven wandelpaden. Langszaamaan klim je naar het hoogste deel van de route, op 2602 meter. Daarna loop je alleen maar naar beneden, zo Zwitserland weer in. Je komt weer beneden aan in het plaatsje Klosters.

Hiken van Zwitserland naar Oostenrijk

Wat neem je mee tijdens de hike?

Neem een goede daypack mee waarin je alle spullen kunt stoppen voor de route van twee dagen. Een extra paar sokken en een schoon shirt zijn voldoende als extra wandelkleding voor de tweede dag. Verder moet je je spullen voor de overnachting meenemen en eventueel zwemkleding als je een hotel hebt met saunacomplex. Neem voor de zekerheid je paspoort mee, mocht er toch nog ergens gecontroleerd worden op de grensroute.

Wat neem je mee tijdens de hike?

Zürich als uitvalsbasis voor de smokkelroute

Zürich was onze uitvalsbasis voor het lopen van deze route. Zoals je misschien wel weet is Zwitserland een duur land, duurder dan Nederland. Je ziet dit in alles terug, restaurants, bars maar zeker ook in hotels. Wij hadden het geluk (of de pech) dat we de smokkelroute liepen in het weekend dat de bekende ‘Street parade’ in Zürich werd gehouden. Veel hotels zaten al vol en ook de prijzen gaan dit weekend flink omhoog. De ‘Street parade’ is wel een hele beleving. Het is het grootste technofeest van de wereld en het grootste evenement van de stad Zürich. Het speelt zich af rond het meer van Zürich, midden in de stad. Wij liepen tijdens het feest in de bergen, dus hebben het niet zelf kunnen beleven helaas. Wel een tip voor een volgende keer!

Voor een betaalbare accommodatie in Zürich moet je goed zoeken. Vergeet ook vooral niet te kijken op Airbnb voor een betaalbare slaapplek. Een appartement of studio raden we aan, zodat je zelf ontbijt kunt verzorgen of lunch/diner als je het betaalbaar wilt houden.

Zürich als uitvalsbasis voor de smokkelroute

Hotspots in Zürich

Zürich is een echte Zwitserse stad. Het is er schoon, alles is mooi aangelegd en de stad ligt aan een groot meer. De stad zelf heeft een oud gedeelte, waar je heerlijk rond kunt struinen en fijne winkeltjes kunt bezoeken. Een aantal tips om alles uit deze stad te halen:

☆ Lunchen langs het meer

Het meer van Zürich is echt prachtig. Aan de kade zijn verschillende bankjes geplaatst waar je kunt genieten van het uitzicht. Er zwemmen veel zwanen aan de kade, wat een sprookjesachtig beeld oplevert.

Im Viadukt (Markthalle)

Een kleine, maar leuke markthal waar je verschillende producten kunt kopen. Ga er niet heen om wat te eten, want het is erg duur en niet heel speciaal. Wel leuk om doorheen te lopen en eventueel wat boodschappen te doen.

☆ Lunchen bij HILTL

Lekker en healthy lunchtent waar je vanuit een buffetvorm je lunch zelf kunt samenstellen. Het is er wel druk, dus bemachtig eerst een plekje voordat je eten gaat halen (het is zelf service). Al het eten is vegetarisch, het restaurant ziet er hip uit en ze hebben heerlijke koffie.

☆ Winkelen op de Bahnhofstrasse

De mooiste, grootste en bekendste winkelstraat van Zürich. Verwacht niet dat je er uitgebreid kunt gaan winkelen, want met een normaal budget kom je niet ver. In deze straat vind je vooral dure winkels en exclusieve spullen. Wat de straat zo bijzonder maakt is de oude tram die door het midden van de straat rijdt.

☆ Uitzicht vanaf de oude stadsmuur

Wil je een goed uitzicht over de stad hebben? Vanaf de oude stadsmuur kijk je over Zürich heen naar het meer. Een goede fotoplek wat ons betreft.

☆ Struinen door het oude centrum

Zürich is oud en daardoor heel mooi. Je ziet veel gekleurde panden, scheve huisjes en kleine bijzondere boetiekjes. Neem zeker tijd om een aantal uur door de stad te struinen en zelf op zoek te gaan naar bijzondere plekjes.

Hotspots in Zürich

Hou je van hiken? Lees dan ook onze blogs over de Ardennen, Dolomieten of de Oostenrijkse Alpen. Je leest hier meer over uitdagende hikes! Meer reisinspiratie opdoen in Europa? Bekijk hier alle bestemmingen. 

Duurzame tips voor Zwitserland

Reis met de auto

Reis met de auto naar Zwitserland. Duurzaam, prima te rijden en je ziet al veel van de prachtige natuur. Daarnaast heb je voldoende ruimte om je hike spullen en normale bagage mee te nemen.

let op de natuur

Neem een papieren zak mee voor afval tijdens de hike. Er zijn geen mogelijkheden om naar het toilet te gaan als je aan het hiken bent, dus neem ook je gebruikte toiletpapier mee. 

ov of wandelen

De bezienswaardigheden in Zürich kun je lopend goed verkennen. Verblijf je aan de rand van de stad? Het openbaar vervoer is goedkoop en goed geregeld. 

co2 compenseren

Besluit je toch te vliegen? Boek dan een GreenSeat. Je betaalt een kleine fee waarmee je CO2-uitstoot wordt gecompenseerd.

drinkfles mee

Neem je eigen drinkfles mee, ook voor tijdens de hike. Het water in de bergen is heerlijk fris.

thermosfles en koffiemok

Tijdens het hiken in de bergen is het ideaal om een thermosfles van Stanley en koffiemok mee te nemen. Ideaal om ‘on the go’ te genieten van een lekkere koffie. Ken je het merk Sass & Belle al? Ze hebben hele leuke (outdoor) prints op de mokken.

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp