Met de elektrische auto naar Italië op vakantie

Ga direct naar

Wil je met de elektrische auto op vakantie naar Italië? Dat is goed te doen! Italië is een prima bereikbare bestemming als je met de elektrische auto op vakantie wil. Wel is het zo dat het noorden van het land (tot Rome) een stuk beter voorzien is met laadpalen dan het zuiden van Italië. Maar over het algemeen heeft Italië een prima laadinfrastructuur die ieder jaar beter wordt!

Het op vakantie gaan met een elektrische auto vereist misschien iets meer planning en aandacht, maar het is zeker goed te doen. In veel Europese landen heb je tegenwoordig meer dan genoeg punten waar je kunt laden. In deze blog lees je meer informatie, praktische tips en onze ervaring met elektrisch rijden in Italië. Twijfel je nog of je wel op vakantie kunt met je elektrische auto naar Italië? Lees dan vooral verder voor onze tips.

Vakantie Dolomieten

Elektrische auto laden in Italië

Om in Italië te komen reis je natuurlijk via Duitsland en Oostenrijk of Zwitserland. Het laadnetwerk in deze landen is erg goed. Er zijn diverse aanbieders van laadpalen in Duitsland direct aan de snelweg (zoals Tank & Rast), maar ook net iets daarbuiten (zoals Autohof).

Ook Italië heeft over het algemeen een goede laadinfrastructuur met prima dekking. Je vindt er veel snelladers langs de snelweg en laadplekken op straat, met name in de stedelijke gebieden. Hoe zuidelijker je gaat in Italië, hoe schaarser de laadpalen. Het is daarom sowieso verstandig om voor je reis even te checken waar er laadmogelijkheden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een van de populaire overzichten als Chargemap, Plugsurfing of het ingebouwde softwaresysteem in je Tesla.

Providers met een publiek laadstation

Controleer voor je vakantie bij je provider of je laadpas geldig is in het buitenland. Als dit niet zo is, kun je een laadpas aanschaffen van een internationaal laadnetwerk. Tip: het is sowieso slim om één of twee extra laadpassen te hebben van andere aanbieders. Zo is de kans klein dat je voor verrassingen komt te staan en niet kan laden. De volgende aanbieders hebben publieke (snel)laadstations in Italië:

Gratis laadpas aanvragen

Wil je een aantal extra laadpassen aanvragen voor op reis? Vergelijk de aanbieders dan via deze link en bestel ze gratis. Je kunt hier instellen wat voor type pas je wil ontvangen (denk aan snelladen, gebruik voor vakantie, met abonnement, etc.).

Italiaanse laadpas

Rij je geen Tesla en ben je dus afhankelijk van andere type snelladers? Dan adviseren wij om een Italiaanse laadpas zoals Enel of Nextcharge mee te nemen die op alle Italiaanse netwerken wordt geaccepteerd. Super handig voor op reis!

Elektrische auto opladen tijdens je vakantie

Controleer voor je reis of er in de buurt van je accommodatie een laadpaal of snellader zit, en wat het type hiervan is. Download alvast de app van die paal als het een Italiaanse provider is of check of je hier kunt laden met je huidige laadtag. Zorg ervoor dat je tijdens je vakantie niet langer laad dan nodig is en je auto van de laadpaal haalt als die vol is. Op die manier hou je het reizen met een elektrische auto leuk voor iedereen. Tip: boek tijdens je vakantie een accommodatie in Italië waar je verzekerd bent van een laadpaal. Veel hotels of accommodaties bieden dit tegenwoordig aan, en het geeft je net wat extra zekerheid. Deze site heeft een overzicht van alle hotels met laadpaal in Italië, super handig! Tegenwoordig kun je ook via Booking.com filteren op locatie met oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s.

Extra laadkabel mee op reis

Meestal krijg je standaard een laadkabel geleverd bij je auto om te laden via een paal én een laadkabel om te laden via een normaal stopcontact (als dit laatste niet het geval is, kun je die aanschaffen). Voor noodgevallen raden wij het aan om beide kabels mee op reis te nemen. Zoveel ruimte neemt het nu ook weer niet in en het is een geruststellende gedachte dat je overal 24/7 kan laden bij een normaal stopcontact. Het is goed om te weten dat het Type 2-stekker (of Mennekes-stekker) door de EU aangewezen is als Europese standaard voor laadstekkers.

Met de Tesla naar de Dolomieten in Italie

Ervaring met elektrisch rijden in Italië

Wij maakten een reis naar de Dolomieten in Italië met een Tesla. Een Tesla heeft een behoorlijke actieradius (ruim 400 km). Hierdoor hoef je minder vaak te stoppen om te laden en is reizen met een elektrische auto heel relaxed. De software van een Tesla is erg fijn, die geeft precies aan wat de meest ideale route is om op de plaats van bestemming te komen. Ook geeft de software aan hoe druk het is bij een snellader en wat voor type lader(s) er zijn. Als het druk is bij een laadpaal kan het laadvermogen namelijk afnemen. De accu van de Tesla presteert het beste als hij tussen de 20% en 80% van de laadcapaciteit zit, dus wij reisden altijd tussen dit percentage van de batterij. Die laatste 20% om tot de 100% te komen duurt ook echt langer bij de lader, de batterij moet harder werken om degeneratie tegen te gaan. Uiteraard komt het wel eens voor dat je hem volledig oplaad of dat je onverwachts onder de 20% komt. Dat is helemaal niet erg! Onze tip is wel echt om tussen de 20% en 80% te blijven voor het beste gebruik van de auto. 

De voorbereidingen van de reis

Op vakantie gaan met een elektrische auto is toch anders dan een benzine of dieselauto. Ondanks de goede software in een Tesla, die precies aangeeft waar en wanneer je auto moet opladen, is het slim om vooraf toch de route uit te stippelen met Superchargers. Het geeft een fijn gevoel om te weten hoeveel laadpunten je onderweg tegenkomt en waar je – in geval van nood – snel kan laden. Het mooie is dat bijna alle snelladers direct naast de snelweg liggen, dus je hoeft er niet voor om te rijden.

De reis zelf met de Tesla

Uit voorzorg zijn we één keer extra gestopt om te laden bij de Supercharger tijdens onze reis naar de Dolomieten. Bij alle snelladers konden we direct terecht en vaak waren we zelfs de enigen die aan het laden waren. De hele rit hebben we rond de 130 km per uur gereden. Rij je sneller, dan neemt het bereik af en moet je dus vaker laden. Op de heenreis reden we via Zell am See (ongeveer 930 kilometer), waar we een midweek verbleven. Vanuit Zell am See staken we de grens over naar Zuid-Tirol (ongeveer 170 kilometer). Onze terugreis met de Tesla was vanuit Bruneck naar Nederland zo’n 1.000 kilometer en duurde in totaal ongeveer 12 uur. Combineer het snelladen met je lunch of diner. Vaak tref je bij snelladers een wegrestaurant aan zodat je even wat langer kan stoppen. Voordeel is dat je heel ontspannen aankomt, ook omdat je vaker onderweg stopt door het opladen. Zo begin je veel relaxter aan je vakantie.

Reizen met een andere mindset

Op vakantie gaan naar Italië met een elektrische auto is grotendeels ook een mindset. Probeer niet zo hard en snel mogelijk door te rijden, maar plan zorgvuldig je reis. Tip: neem de tijd voor een pauze (en laad direct je auto weer vol), en rij vooral niet te hard. Je komt natuurlijk een stuk door Duitsland waar het verleidelijk is om het gaspedaal even wat verder in te trappen. Doe dit vooral niet! Je bent waarschijnlijk sneller op bestemming als je een continue snelheid van 130 km per uur aanhoudt omdat je minder vaak hoeft te laden. 

Tips voor een vakantie in de Dolomieten van Zuid-Tirol

Meer reisinspiratie over Italië?

Wil je mee te weten komen over Italië? Bekijk hier alle tips voor de mooiste hikes in de Italiaanse de Dolomieten. Wil je liever een stedentrip maken? Ga dan bijvoorbeeld naar Florence, Bologna of Rome. Of ontdek het platteland van Toscane tijdens een vriendinnenvakantie. Liever een ontspannen vakantie aan één van de prachtige Italiaanse meren? Laat je inspireren door de mooiste plekken aan het Comomeer of verken het Gardameer.

Ontdek Italië

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp