Citytrip naar Bologna: de leukste tips op een rijtje

Ga direct naar

Wil je je laten verrassen door een stad in Italië? Denk dan eens aan Bologna! Deze Italiaanse stad zit vol met sfeer en is echt ontzettend leuk en gezellig. Je kunt er heerlijk eten, goed shoppen (of boetiekjes afstruinen) en de sfeer is een mix van het gezellige studentenleven met de romantiek van een Italiaanse stad. Reis je mee?

Bologna ligt in Noord-Italië en is de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna. De stad kent haar eigen vliegveld waardoor het goed bereikbaar is mocht je met een vlucht richting Italië komen. Wil je een duurzamere keuze maken en pak je de (elektrische) auto? Combineer je bezoek aan Bologna dan met een andere stad zoals Florence of ontspan nog een aantal dagen bij het Comomeer of het Gardameer. Onze 5 tips wat je moet zien en doen in Bologna vind je in deze blog!

Tips voor citytrip Bologna

Tip 1 – Piazza Maggiore

Piazza Maggiore is het middelpunt van de stad en het centrale plein. Je komt hier altijd wel een keer langs of je loopt er overheen om naar een ander gedeelte van de stad te gaan. Het plein is oud, ontzettend groot en je vindt er verschillende hotspots zoals de San Petronio kerk. Wist je dat het ooit de bedoeling was dat deze kerk groter zou worden dan het Vaticaan? De paus heeft hier zelf een stokje voor gestoken en de kerk is nooit verder uitgebouwd. Je kunt gratis de kerk in en dat moet je zeker even doen! De kerk is prachtig en vooral heel hoog. Wij vragen ons altijd af hoe ze dat vroeger bouwden, blijft toch bijzonder! Op de trappen voor de kerk is het vaak gezellig druk. Ook perfecte plek om even te zitten, een ijsje te eten of kopje koffie te drinken en mensen te kijken.

Tip 2 – Le Due Torri

Misschien ken je Bologna wel van deze twee torens, de Torre degli Asinelli en de Torre Garisenda. Deze twee torens zijn één van de laatste torens in Bologna. In de 12e eeuw bouwden vooral rijke mensen deze torens tegen het kwaad, hoe rijker je was hoe hoger je toren werd. Er zijn helaas nog maar enkele torens over, waaronder deze twee. Zeker gaan bekijken dus als je in Bologna bent! Je kunt de Torre degli Asinelli beklimmen als je wilt. Dit is wel een flinke klim maar het uitzicht meer dan waard. Wil je dit liever niet, dan krijg je ook een goed beeld van de torens als je ze vanaf de grond bekijkt. Ze staan echt midden in de stad dus deze plek kom je gegarandeerd langs.

Tips voor citytrip Bologna

Tip 3 – Portico’s in Bologna

Als je denkt dat portico’s een lekker Italiaans gerecht is, dan heb je het verkeerd. Deze beroemde portico’s in Bologna zijn fantastisch mooie arcades die je door de hele stad kunt vinden. Deze portico’s (zie foto linksonder) vind je op ruim 40 kilometer door de hele stad. Bezoek je Bologna en heb je slecht weer? Je hoeft geen paraplu mee te nemen want je loopt gedeelten volledig droog. 

De portico’s zijn naast een bekend bouwwerk in Bologna ook nog eens erg gezellig om doorheen te wandelen. Je vindt er kleine restaurants, prachtige gevels, leuke boetiekjes en gezellige cafés. Wist je dat deze arcades vanaf 1300 zijn gebouwd? Ze zijn dus eeuwenoud en bijna allemaal in goede staat onderhouden of gerestaureerd. Rond 1300 was er een enorm woningtekort in Bologna waardoor ze met deze creatieve oplossing zijn gekomen. Inwoners mochten een extra kamer aan hun eerste verdieping bouwen, op pilaren en de begane grond moest beschikbaar blijven om zo de brede straten te behouden. Dat hebben veel mensen toen gedaan en uiteindelijk is dit prachtige authentieke beeld van de stad ontstaan. Leuk stukje geschiedenis!

Besluit je tussen de portico’s te wandelen? Kijk dan ook eens naar de streetart die je tegenkomt op je route. Bologna zit er vol mee. Wil je de langste portico bezoeken? Navigeer dan naar Portico di San Luca, deze prachtige arcade wil je echt niet missen!

Leukste plekjes in Bologna

Tip 4 – Little Venice in Bologna

Als je dan toch in Bologna bent, kun je 15 minuten van je tijd wel missen om door een piepklein luikje in de muur te loeren. Door dit luik in de muur vind je ‘Little Venice’. Een klein stukje Venetië in Bologna. Toen wij Bologna bezochten in oktober lag de gracht helaas volledig droog, maar dat komt niet veel voor. Navigeer naar ‘La Piccola Venezia’ en je kunt het met eigen ogen zien.

Wist je dat de stad Venetië op nog geen twee uur rijden ligt vanaf Bologna? Als je het echte Venetië wilt verkennen kun je je trip ook nog langer maken en hier met de auto langsrijden. Beiden steden verdienen wel echt een aantal dagen om op ontdekking te gaan dus houd daar rekening mee!

Leukste plekjes in Bologna

Tip 5 – De zeven kerken

Naast het Piazza Maggiore bestaat er nog een ander prachtig plein in Bologna. Dit plein is eigenlijk het mooiste, meest gezellige plein van de stad. Piazza Santo Stefano is een echte ontmoetingsplek voor de Italianen. Veel mensen komen hier samen voor een wijntje, een borrelplank of een hapje eten. Voeg je dus vooral bij deze traditie en zoek een plekje op het plein!

Heb je je drankje en hapje op, loop dan naar de Basilica di Santo Stefano, deze prachtige kerk is onderdeel van Le Sette Chiese, oftewel de Zeven Kerken. Rondom de basilica zijn door de eeuwen heen steeds meer kerken en een klooster gebouwd. In Le Sette Chiese vind je momenteel nog vier kerken die over zijn. Je loopt van de ene kerk over in de andere. Het is echt prachtig om doorheen te wandelen en deze vijfde tip moet je niet overslaan als je in Bologna bent.

Tijd over tijdens je citytrip? Bezoek dan de oudste universiteit van de wereld, de universiteit van Bologna. De universiteit bestaat nog steeds, al sinds 1088, en er zijn daarom ook veel studenten die in Bologna wonen. Dat maakt dat er ook een gezellige sfeer in de stad heerst en het er altijd vol leven is!

Leukste plekjes in Bologna

Wil je nu meer lezen over Italië? Doe hier inspiratie op over de stad Rome, lees meer over een zonvakantie aan het Comomeer of ontdek alle tips over de stad Florence!

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp