Roadtrip IJsland in de winter: de beste tips en hotspots

Ga direct naar

Een bezoek aan IJsland in de winter is schitterend. Het land staat bekend om haar ruige natuur, unieke cultuur en gewoontes. De natuurlijke schoonheid van IJsland is overal zichtbaar en laat je in één vakantie verliefd worden op dit stukje aarde. Een roadtrip door IJsland in de winter is dan ook de ideale manier om een aantal mooie hotspots te bezoeken. Lees snel verder voor al onze tips! 

IJsland staat bovenaan in ons lijstje ‘favoriete bestemmingen in Europa’. In de wintermaand februari kun je deze winterse roadtrip maken met een 4 x 4 langs de bekendste hoogtepunten van IJsland. Neem in ieder geval minstens een midweek de tijd voor een bezoek aan dit indrukwekkende land. Via de Golden Circle rij je langs de meest spectaculaire natuurfenomenen: spuitende geisers, ruige gebergtes, uitgestrekte gletsjers en eindeloos veel watervallen.

Vakantie IJsland winter ervaring

Tips voor de Gouden Cirkel in IJsland

Voor je roadtrip door IJsland huur je een auto bij het vliegveld van Keflavík. De roadtrip begint met een bezoek aan de Gouden Cirkel (The Golden Circle). Dit zijn de bekendste hoogtepunten van IJsland en bestaan uit het nationaal park Thingvellir, Gullfoss Waterval en natuurfenomeen Geysir. De route langs de Gouden Cirkel is toeristisch maar zo overdonderend en buitenaards mooi dat dit niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan IJsland.

Het nationale park Thingvellir (IJslands: Þingvellir) is onze eerste bezienswaardigheid als we aan deze ruim vier uur durende avontuurlijke tocht beginnen. Het bestaat uit een spectaculair landschap met diverse kloven, watervallen en vulkanisch gesteente en heeft met recht een plekje op UNESCO Werelderfgoedlijst. Thingvellir bevindt zich op de scheidslijn van de Euraziatische en Noord-Atlantische platen en je staat hier dan ook letterlijk op de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika. Het gebied rondom de rotsachtige Almannagjá kloof drijft ieder jaar steeds een paar centimeter uit elkaar. Tussen deze twee platen (in de Silfra Kloof) kun je het gehele jaar door snorkelen of duiken in kristalhelder water waar je ruim 100 meter van je af kan kijken. Eén van de meest bijzondere en iconische duikplekken ter wereld.

Nationaal park Thingvellir IJsland

Geysir, waterval Gullfoss en het kratermeer

Als je iets verder doorrijdt op de Gouden Cirkel kom je uit bij het grote geothermisch gebied in het dal Haukadalur, waar Geysir en Strokkur zich bevinden. Geysir zelf is momenteel niet actief, mede door kleine aardverschuivingen én omdat toeschouwers stenen en rommel in de geiser gooiden om hem opnieuw te activeren. Het op steenworp afstand gelegen Strokkur spuit bij een eruptie elke vijf tot tien minuten enorme hoeveelheden kokend heet water in de lucht. IJsland staat bekend als het land van ijs en vuur en dit zeldzame vulkanisch verschijnsel in het geisergebied maakt dat nog eens extra goed zichtbaar.

Roadtrip langs de gouden cirkel IJsland

Na ongeveer 10 minuten rijden vanaf het geisergebied kom je aan bij de deels bevroren waterval Gullfoss. Bij deze waterval valt het water met een gigantische kracht in twee stappen in een lange kloof. De schoonheid van moeder natuur heeft ons volledig ingepakt bij dit imposante verschijnsel.

Waterval Gullfoss bezoeken in IJsland

Gullfoss waterval staat ook wel bekend als de ‘gouden waterval’ omdat er door de kracht van het water vaak grote wolken nevel omhoog komen, die bij zonnig weer vrijwel altijd een mooie regenboog veroorzaken. Via een klein wandelpaadje konden we tot aan het begin van de waterval komen (let op: bij slechte weersomstandigheden is deze weg afgesloten).

Waterval Gullfoss bezoeken in IJsland

De tocht langs de Gouden Cirkel sluit je af met een bezoek aan het kratermeer Kerið. Helaas was er tijdens ons bezoek weinig van te zien omdat het water bevroren en ondergesneeuwd was. Buiten het winterseizoen heeft het 55 meter diepe water in de krater een prachtige felgroene kleur en is een bezoek aan deze krater een verrijking van je roadtrip.

Kratermeer Kerið IJsland winter

Seljalandsfoss en Skógafoss waterval

Een van de bekendere watervallen aan de ringweg 1 is Seljalandsfoss. Deze waterval is ongeveer 65 meter hoog en als de weersomstandigheden het toelaten, is het mogelijk om helemaal achter de waterval door te lopen. Helaas hadden wij geen spikes bij ons en konden we dit niet doen door het vele glibberige ijs wat er lag. Dit stukje natuurpracht is ook van vooraf een lust voor het oog én het gave is dat deze waterval ’s nachts verlicht is. Het uitzicht lokt om van dichtbij de waterval te ontdekken en foto’s te maken, dus kleed je warm aan en trek je waterdichte jas en broek maar aan.

Seljalandsfoss waterval IJsland winter

Je vervolgt de roadtrip naar het plaatsje Skóga en een half uurtje later sta je bij de waterval Skogafoss. De rotsen en het groen vormen een prachtig geheel. Door het omhoogrijzen van IJsland na de laatste ijstijd heeft de kustlijn zich teruggetrokken. Gevolg is dat hier kliffen zijn achtergebleven waar nu de Skóga rivier stroomt van de Skógafoss waterval. Direct naast de waterval vind je een lange trap en een wandelpad omhoog. Dit pad is de start van de Laugarvegur, de wandelroute via Þórsmörk naar het dal Landmannalaugar wat met lava is bedekt. Dit schijnt een van de meest indrukwekkende wandelgebieden te zijn van het hoogland omringd met kleurrijke ryolietbergen, pruttelpotjes en lavavelden. Helaas liet het winterse weer ons niet toe om deze hike te doen, maar doe hem vooral als het wel kan!

Skógafoss waterval IJsland winter

Black beach en de kloof Fjaðrárgljúfur

Na onze overnachting bij het plaatsje Skóga gaat de reis door naar het zuiden van IJsland. In ons hostel tipte Nederlanders ons op een bezoekje aan Black Beach bij Vík. Voor de kust in zee ligt Reynisdrangar, dit zijn zwarte basaltzuilen (een natuurlijke vulkanische rotsformatie) van zo’n 66 meter hoog. Het gitzwarte zandstrand en de spectaculaire hoge golven maken dit tot een leuke tussenstop tijdens je roadtrip.

Black beach IJsland roadtrip

Black beach IJsland roadtrip

De volgende highlight is een bezoek aan de kloof Fjaðrárgljúfur. Een groene kloof van ongeveer 100 meter hoog en 2 kilometer, waar de Fjaðrá rivier doorheen stroomt. De kloof was tijdens onze roadtrip niet bereikbaar met de auto dus besloten we om het laatste gedeelte lopend te doen over de ijzige en besneeuwde weg (tip: neem spikes mee).

Tijdens deze avontuurlijke tocht kwamen we maar twee toeristen tegen, heerlijk die rust. Aangekomen bij de kloof is er een keurig pad aangelegd waar je langs kan lopen en vele mooie uitkijkpunten hebt. Kortom, deze kloof is echt een bezoekje waard.

Bezoek de kloof Fjaðrárgljúfur

Skaftafell National Park

In de middag komen we aan bij het nationale park Skaftafell, wat omringd is met ijsmeren, gletsjers en watervallen. Je kunt hier een bezoek brengen aan Skaftafellsjökull, de gletsjertong van de grootste gletsjer van IJsland (de Vatnajökul). Het landschap en de verre uitzichten laat je van de ene in de andere verbazing vallen. Het winterseizoen is de beste reistijd voor een bezoek aan de ijsgrotten of een gletsjerwandeling met een gids. Helaas hebben wij dit zelf niet gedaan in verband met de beperkte tijd, maar de Skaftafell Ice Cave Tour schijnt een unieke beleving te zijn.

Skaftafell National Park IJsland

Gletsjermeer Jökulsárlón en Diamond Beach

Aan het einde van de dag kun je een bezoek brengen aan Jökulsárlón, het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland. Het meer ligt tussen het nationale park Skaftafell en het stadje Höfn, vlak aan de Atlantische Oceaan. Op het meer drijven kleine en grote ijsschotsen wat zorgt voor een adembenemend uitzicht. In het water spotten we zeehonden, bijzondere zeevogels en genieten we van een mooie ondergaande zon.

Winterse roadtrip door het zuiden van IJsland

Breng ook een bezoek aan Diamond Beach. Het strand ligt er bezaaid met enorme blokken ijs die afkomstig zijn van smeltende gletsjers. Alsof er allemaal grote glinsterende diamanten op het zwarte strand liggen. Diamond Beach kan je vinden bij de Jökulsárlón lagune, rechts voor de brug bij Jökulsárlón, tussen de oceaan en de ringweg. Je vindt daar ook een parkeerplaats direct naast de weg.

Diamond Beach IJsland bezoeken tips

Ontdek de hoofdstad Reykjavik

De laatste twee dagen van deze roadtrip kun je verblijven in de hoofdstad Reykjavik. Wij verbleven in een Airbnb vlakbij de stad. Deze hippe metropool heeft een compact en modern centrum met genoeg bezienswaardigheden. De gezellige pleintjes met vele restaurantjes, knusse barretjes en kleurige huisjes zorgen voor een dorpse sfeer. De culinaire opties in Reykjavik zijn eindeloos en alles ligt heerlijk dicht bij elkaar. Ook vind je in het centrum veel outdoorkledingwinkels, lokale lekkernijen en designwinkels. Breng ook zeker een bezoek aan de beroemde Hallgrímskirkja kerk: het meest iconische gebouw van de stad.

Ontdek de hoofdstad Reykjavik

Bezoek de Blue Lagoon in IJsland

Na veel ruige hiken, lange wandelingen en vermakelijke uren rijden in de auto kun je een laatste bezoek plannen aan het geometrische bad de Blue Lagoon. Het kost wat, maar het is de entreeprijs méér dan waard. De Blue Lagoon is een oase in de ruige IJslandse natuur en staat bekend om zijn turkoois blauwe water en kleigrond die goed is voor je huid. Wij vonden het fijn om de Blue Lagoon te bezoeken op het einde van onze roadtrip. Een unieke plek die terecht een must-visit is. Helaas is het wel behoorlijk toeristisch. Sluit de dag af met een zonsondergang wandeling langs de kust bij Reykjavik en wie weet heb je het geluk om het noorderlicht te spotten. Wij hebben dit kleurrijke lichtspel gezien als magische afsluiting van onze reis.

Auto huren voor je roadtrip in de winter in IJsland

Ondanks de vele hoeveelheid sneeuw, waren de IJslandse wegen van zowel de Gouden Cirkel route als de ringweg 1 tot aan Höfn goed begaanbaar. Het is wel aan te raden om als huurauto een 4 x 4 (een 4WD) te huren met winterbanden, vooral als je van plan bent om gebruik te maken van de zogenoemde ‘F-wegen’. Houd er ook rekening mee dat de wegen in de winter glad kunnen zijn en dat sommige wegen afgesloten worden. Op de planning stond ook een bezoek aan de Westman Eilanden maar helaas was deze toegangsweg dicht tijdens onze reis. Zorg daarnaast voor een volle tank benzine als je op pad gaat. Buiten Reykjavik zijn de benzinestations namelijk even schaars als de dorpen. Sommige pompen zijn onbemand en accepteren alleen creditcards. Neem deze dus zeker mee als je er één hebt.

Auto huren in de winter in IJsland

Wil je meer lezen over IJsland? Onlangs hebben we een roadtrip gemaakt in het najaar om héél IJsland heen. Hier gingen we op zoek naar meer verborgen parels in de natuur! Lees hier de blog over IJsland in de herfst. Ben je benieuwd waarom IJsland nu op jouw bucketlist moet? Bekijk hier 7 redenen en laat je overtuigen! 

Duurzame tips voor IJsland

gevulde toilettas

Vaak tref je bij je verblijf mini producten aan zoals shampoo en conditioner in plastic verpakkingen. Gebruik wat je écht nodig hebt en open het product alleen als je het echt wil gebruiken. Beter is om je eigen shampoo en conditioner mee te nemen in een hervulbare mini flacon. De reisflesjes koop je gewoon bij de drogist.

waterfles mee

Wist je dat het IJslandse kraanwater het puurste drinkwater ter wereld is? Gewoon lekker uit de kraan drinken dus en die waterflesjes in de winkel en op het vliegveld laten staan. Vergeet dan ook niet je hervulbare waterfles mee te nemen.

thermosfles mee

Als je de hele dag buiten in de kou activiteiten onderneemt, is het fijn om een warme kop thee of koffie te drinken. Wist je dat Dopper een speciale dubbelwandige designfles heeft die water gloeiend heet houdt tot 9 uur? Ideaal dus voor onderweg tijdens een winterse hike in IJsland.

warme kleding

Maak je een reis waarin er koude temperaturen zijn? Neem voldoende warme kleding mee om jezelf warm te houden. ‘Warm yourself, not the world’. Zet ook op reis de verwarming van je verblijf of hotelkamer niet voluit, maar probeer daarin bewuste keuzes te maken.

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp