Tips en hotspots in het noorden van IJsland

Ga direct naar

Een roadtrip door het noorden van IJsland kent veel bijzondere natuur en toffe hotspots. De landschappen variëren enorm: van vulkanen en lavalandschappen tot aan indrukwekkende watervallen. Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan het solfatarenveld met warmwaterbronnen, modderpoelen en stoompluimen. Alsof je op een compleet andere wereld bent beland. Ook zo benieuwd? Lees snel verder voor al onze tips voor het noorden van IJsland!

Een heel aantal tips en hoogtepunten over het noorden van IJsland hebben we voor je op een rijtje gezet in deze blog. Maak er een mooie roadtrip van en vergeet vooral je camera niet op te laden en te genieten van de mooie natuur!

Noord IJsland Myvatn

Overnachten in het noorden van IJsland

In het noorden van IJsland vind je naast het grote Mývatnmeer een heel leuk plekje om te overnachten. Bij dit huisje genaamd ‘Litla Stella’ vind je alles wat je nodig hebt en geniet je van een waanzinnig uitzicht. In de avond kan je even bijkomen in je eigen hottub die naast het huisje ligt.

Overnachten in het noorden van IJsland

Ben je met meerdere personen? ‘Litla Rósa‘ is een naastgelegen studio van dezelfde eigenaresse die je erbij kan boeken. Als je hier naar toe gaat, zorg er dan voor dat je er een paar dagen blijft. De omgeving is zo mooi en er is zoveel te doen in dit gebied.

Noord IJsland Myvatn

Op zoek naar een goed alternatief voor de drukbezochte Blue Lagoon? Breng een bezoek aan de Mývatn Nature Baths. Het is hier in ieder geval een stuk rustiger, goedkoper en je hebt een prachtig uitzicht!

Dettifoss & Selfoss waterval

De weg richting het noorden van IJsland is een aaneenschakeling van indrukwekkende hotspots. Te beginnen bij Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. De waterval is 44 meter hoog, ruim 100 meter breed en stort per seconde maar liefst 500 m3 water over de rand. Er zijn twee wegen die leiden naar de Dettifoss waterval, weg 862 (geasfalteerd) en 864 (gravelweg). Controleer de toegankelijkheid van de route voordat je hier naar toe gaat. Vooral in de herfst kan dit per dag verschillen.

Dettifoss & Selfoss waterval

Ons advies is om een bezoek aan de westzijde van de waterval te brengen via weg 862 (je hebt dan het uitzicht zoals op bovenstaande foto). Je vindt hier naast een informatievoorziening, ook veel parkeerplekken en toiletten. Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 500 meter lopen naar de waterval. Als je naar de waterval loopt, heb je op een bepaald moment een afslag naar rechts richting de Selfoss waterval. Je hebt na ongeveer 150 meter een prachtig uitkijkpunt op deze waterval, dus tijd voor een fotomoment!

De Krafla vulkaan

De volgende highlight is een bezoek aan de Krafla vulkaan ten noordoosten van Mývatn. Op de foto hieronder krijg je al een goede indruk van deze hotspot!

Krafla Vulkaan

Het gebied rond deze vulkaan is echt het bezoeken waard. Je hebt er verschillende plekken waar je kunt stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de kleurrijke berg Leirhnjúkur met daarbij het solfatarenveld. Dit is een gebied met warmwaterbronnen, modderpoelen, stoompluimen en gasbronnen. Je ontdekt hier dus het échte IJsland! Maak hier een wandeling dwars door de lavavelden. Het enige wat je moet doen is de paaltjes met de gele top volgen, dan kom je er vanzelf. 

Leirhnjúkur in het noorden van IJsland

Leirhnjúkur in het noorden van IJsland

Bezoek het Hverir landschap

Iets verderop vind je het buitenaardse landschap Hverir aan de voet van Námafjall (pal aan de ringweg). De geologische activiteit en bijbehorende kleurenpalet maken van Hvérir een indrukwekkende hotspot. Het is onmogelijk om deze plek te bekijken en geen bewondering voor de natuur te voelen. Voor ons was dit hét hoogtepunt van de reis. Het voelt namelijk alsof je op een andere planeet bent. Dit wil je echt zien!

Mývatn Noord IJsland

Tips voor het gebied rond Mývatn

Rondom het grote meer van Mývatn is veel te beleven. Wat ons betreft mogen deze bezienswaardigheden niet ontbreken tijdens een bezoek aan het noorden van IJsland:

☆ SKUTUSTADAGIGAR

Een gebied vol met pseudokraters (schijnvulkanen). Een vulkanisch verschijnsel dat alleen voorkomt op IJsland en de planeet Mars. Je vindt bij Skutustadagigar twee wandelingen waarbij je over de randen van de kraters loopt: een korte en een langere van ongeveer een uur.

☆ DIMMUBORGIR

Een lavalandschap vol bijzondere rotsen wat een mysterieus beeld geeft. Vanaf Dimmuborgir zijn een aantal wandelingen te maken, variërend van een paar honderd meter tot een paar kilometer. Bij de parkeerplaats vind je een groot bord met uitgestippelde wandelroutes.

Dimmuborgir

☆ GRJÓTAGJÁ CAVE

Dit is een kleine lavagrot waar je heel heet water vindt (boven de 50°C). Vroeger kon je hier in baden, maar sinds recente vulkanische activiteit mag dat niet meer omdat het te heet is. Best jammer, maar alsnog een bezoekje waard!

GRJÓTAGJÁ CAVE IJSLAND

☆ KEGELVULKAAN HVERFJALL

De kraterwand van deze kegelvulkaan kun je beklimmen en levert een mooi uitzicht op over het bekende Mývatnmeer! Heb je dus nog wat energie over voor een mooie hike? Zeker doen!

Godafoss waterval

Vanaf het Mývatnmeer vervolgt de reis naar het noordelijk gelegen Akureyri. Een prachtige rit met veel stops langs de ringweg die uitnodigen tot een gave hike in de natuur. Na ongeveer een half uur rijden kom je langs de bekende Godafoss waterval. Deze waterval is ontzettend breed en stort het water wel 12 meter naar beneden. De Godafoss waterval ligt direct naast de ringweg en kan je vanuit twee kanten bezoeken. Nadat je hebt genoten van de ene kant, is er een smal paadje naar beneden. Vanaf daar heb je een heel ander perspectief op de waterval. Leuke spot voor mooie foto’s dus! 

Godafoss waterval noorden van IJsland

De hoofdstad van het noorden: Akureyri

Rij je vervolgens weer een half uur verder, dan kom je uit bij de stad Akureyri. Deze stad is omringd door prachtige natuur en is ook dé plek om walvissen te spotten. Vanaf Akureyri vertrekken diverse boottours om walvissen en dolfijnen te spotten (boek dit wel vooraf, anders heb je misschien de pech dat alles volgeboekt is). Er zijn diverse aanbieders voor dit soort tours in Akureyri. Boek bijvoorbeeld via Guide to Iceland, Whale Watching Akureyri, Viator of via Get Your Guide. De prijzen kunnen per aanbieder verschelen. 

Akureyri

Als je vanaf Akureyri richting het westen van IJsland rijdt, kom je langs de geheime hotspring Fosslaug. Een natuurlijke warmwaterbron van zo’n 40°C waar je wel in kunt zwemmen! Het is even zoeken, maar achter de heuvel (net naast de rivier) zie je de dampende baden liggen. De Reykjafoss waterval geeft een lekker achtergrondgeluid als je even aan het bijkomen bent. 

Roadtrip IJsland

Meer lezen over IJsland?

IJsland is de ideale roadtrip bestemming als je houdt van ruige natuur. Wil je meer te weten komen over IJsland? Lees dan onze blog over een 9-daagse roadtrip door IJsland in de herfst, onze tips voor een bezoek aan West-IJsland, of laat je inspireren door onze winterse roadtrip door IJsland. In welk seizoen ga jij dit gave land bezoeken?

Roadtrip IJsland in de herfst

Wil je IJsland ontdekken tijdens een 7-daagse spectaculaire roadtrip? Boek dan je roadtrip via Nordic Nomads en ontdek alle verborgen parels van IJsland. 

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp