Midsommar vieren in Zweden: de beste tips voor deze feestdag

Ga direct naar

Misschien heb je weleens van Midsommar gehoord? Deze Zweedse feestdag is enorm bekend en wordt door heel Zweden gevierd! Het is bijna net zo belangrijk als kerstmis, dus dit wil je zeker een keer beleven als je in Zweden bent. Alles over het vieren van Midsommar lees je in deze blog. Laat je inspireren tot een bezoek aan Zweden tijdens Midsommar!

Eén van de belangrijkste feestdagen in Zweden is Midsommar. Deze feestdag wordt al gevierd sinds de 16e eeuw en heeft alles te maken met de langste dag van het jaar. De midzomerzon en de lange zomeravonden geven een speciale boost en laten alles weer in bloei staan. Tegenwoordig wordt het gevierd op de vrijdag voor of na 21 juni (rondom de langste dag van het jaar dus). Wil je Midsommar zelf een keer beleven? Reis dan rondom 21 juni af naar Zweden. Lees hier meer over de ultieme outdoor roadtrip door Noorwegen en Zweden. 

Midsommar in Zweden: alles wat je moet weten

De oude traditie van Midsommar

Vroeger werd Midsommar vooral gevierd omdat ze dachten dat alle kruiden en bloemen speciale krachten hadden tijdens de ‘zonnewende’, de langste dag van het jaar op 21 juni. Er werden vreugdevuren ontstoken die zouden beschermen tegen slechte krachten. Een magische feestdag dus vol met tradities! Ook werd er prachtige klederdracht gedragen door de Zweden en vanaf de late Middeleeuwen dansten ze rondom een versierde meiboom. De dag van de zonnewende werd altijd beleefd als een magische tijd, over de jaren heen werden er veel tradities toegevoegd. Zo zouden vrouwen meer vruchtbaar zijn tijdens deze periode én wanneer zij in stilte bloemen plukten en die onder hun kussen legden, kwamen al hun dromen over een echtgenoot uit. Mooie, oude verhalen die tegenwoordig in een iets ander jasje worden gestoken.

Midsommar traditie vieren in Zweden

Midsommar vieren in Zweden: de beste tips voor deze feestdag

Hoe vieren de Zweden Midsommar?

Anno 2023 bestaan er nog veel tradities rondom Midsommar. Zo wordt er nog steeds een meiboom versierd en gehesen, daarna wordt er uitbundig gedanst door kinderen en volwassenen rondom die meiboom op zelf gezongen liedjes. Tijdens de ceremonie dragen veel vrouwen en kinderen een bloemenkrans, dat ken je misschien wel van de foto’s! Na het traditionele gedeelte worden er vaak leuke oude spelletjes gespeeld, er is van alles te eten en drinken en er heerst een gezellige sfeer!

Tijdens Midsommar staat gezelligheid met familie en vrienden voorop. Na de festiviteiten in het dorp of in de stad, gaan veel Zweden bij elkaar eten en drinken tot in de late uurtjes. In de grotere steden zoals Stockholm, Göteborg of Malmö worden er ook grotere feesten georganiseerd. Veel jongeren vieren Midsommar overdag op de traditionele manier en pakken in de avond nog een feestje mee!

Midsommar vieren in Zweden: de beste tips voor deze feestdag

De regio Värmland in Zweden

Speciale gerechten tijdens Midsommar

Bij een echte feestdag draait het natuurlijk ook om lekker eten en drinken. De Zweden dekken de tafel tijdens Midsommar vooral met een echte Zweedse combinatie aan gerechten; verse aardappelen, ingelegde haring, verse aardbeien als dessert en Aquavit (sterke drank) als borrel. Meer Zweeds wordt het niet!

Zelf een bloemenkrans maken

Tijdens onze Midsommar beleving hebben wij zelf een bloemenkrans gemaakt, en dat was super leuk! Verblijf je op het platteland van Zweden dan zijn er wilde bloemen in overvloed. Juni is dé maand waarin heel Zweden in bloei staat. Wilde lupines, madeliefjes, gipskruid, je vindt het er allemaal! Neem een schaar of een mesje mee en pluk je bloemen zelf langs de kant van de weg. Verblijf je meer in stedelijk gebied? Koop je verse bloemen dan gewoon bij een bloemenzaak.

Midsommar krans zelf maken

Wat heb je nodig voor de bloemenkrans?

 • Ijzerdraad
 • Een tangetje om ijzerdraad te knippen
 • Verse bloemen (de traditie zegt 7 verschillende soorten)
 • Een koortje of stukje touw
 • Een creatief brein of inspiratie via Pinterest

Hoe ga je te werk?

 1. Je start met het ijzerdraad te meten rondom je hoofd en knipt dit op maat.
 2. Aan ieder uiteinde maak je een lusje van het ijzerdraad. Je hebt nu een krans van ijzerdraad met aan ieder uiteinde een lusje.
 3. Leg de bloemen neer zoals je ze graag wilt samenvoegen in je krans. Je wikkelt eerst een stukje ijzerdraad om de bloemen heen zodat je goed kunt zien hoe ze bij elkaar staan.
 4. Na het samenvoegen van de bloemen maak je ze met een klein stukje ijzerdraad vast aan de krans van ijzerdraad die je eerder hebt gemaakt. Je wikkelt de bloemen er met kleine stukjes ijzerdraad omheen, zodat ze zoveel als mogelijk heel blijven. Dit herhaal je totdat de krans helemaal gevuld is.
 5. Als laatste voeg je een stukje touw of koord toe aan de krans. Je haalt deze door beide lusjes heen zodat je hem op je hoofd kunt zetten en zelf strakker of losser kunt knopen. Wel zo handig als je niet goed weet hoe groot hij wordt door het toevoegen van de bloemen!
 6. En tadaaaa…. je Midsommar krans is klaar!

Kleine tip: door de verse bloemen blijft de krans niet heel lang mooi. Reken op maximaal 4 uur (de tijd van de ceremonie) dat je krans er super uit ziet. Daarna kun je je jezelf beter niet meer vertonen mét krans, we spreken uit ervaring! Maar dat mag de pret zeker niet drukken want het is super leuk om te doen!

Midsommar krans maken: tips

Waar vier je Midsommar?

Dan de grote vraag, waar vier je eigenlijk Midsommar? Helemaal afhankelijk van waar je bent in Zweden is de beste tip die we je kunnen geven om voor je reis al via het internet op zoek te gaan naar plaatsen waar een ceremonie gepland staat. Zo kun je al zien op welke datum Midsommar in dat jaar gevierd wordt én waar je in jouw omgeving moet zijn. Wij vonden de website van Visit Zweden erg fijn en handig.

Verblijf je bij een accommodatie dan kun je natuurlijk ook altijd om hulp vragen. Mail de accommodatie vooraf dat je graag deelneemt aan een lokale Midsommar ceremonie, dan heb je direct de beste lokale tips te pakken! Verblijf je in de regio Värmland bij Vikinggård Cottages? Bij het Utmarksmuseet in Syssleback wordt een mooie traditionele ceremonie georganiseerd waar je tegen een kleine betaling aan deel kunt nemen. Je bent van harte welkom om als toerist daar te komen kijken! Een prachtige plek om je eerste Midsommar ervaring op te doen!

» Lees hier de blog over ons outdoor avontuur en verblijf bij Vikinggård Cottages in Höljes.

Midsommar vieren

Wil je nu meer te weten komen over reizen in Zweden? Kijk dan hier en lees over allerlei Zweedse bestemmingen, van stedentrips tot aan ultieme roadtrips door Zweden. Weet je nog niet goed waar je naar toe wilt? Zoek dan eens op ’type reis’ en laat je verrassen door nieuwe bestemmingen! 

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp