Met de elektrische auto naar Zweden op vakantie

Ga direct naar

Wil je met de elektrische auto op vakantie naar Zweden? Dit kan prima als je auto een groot bereik heeft! In deze blog lees je meer informatie, praktische tips en onze ervaring over elektrisch rijden in Zweden. 

Elektrische auto’s beginnen steeds meer de norm te worden in Zweden. Afgelopen jaar werden er relatief zelfs meer elektrische auto’s verkocht in Noorwegen en Zweden, dan in Nederland. Twijfel je nog of je wel op vakantie kunt met je elektrische auto naar dit mooie land? Lees dan vooral even verder!

Elektrische auto laden in Zweden

Elektrische auto laden in Zweden

Zweden heeft over het algemeen een heel goede laadinfrastructuur met prima dekking. Met name het zuiden van Zweden is uitermate geschikt voor reizen met de elektrische auto. Je vindt er veel snelladers langs de snelweg en laadplekken op straat, met name in de stedelijke gebieden. Als je naar het midden of noorden van Zweden reist met de elektrische auto is het verstandig om voorafgaand aan je reis even te checken waar er laadmogelijkheden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een van de populaire overzichten zoals ElectromapsRecharge, Chargemap, Plugsurfing of het ingebouwde softwaresysteem in je Tesla.

Providers met groot laadnetwerk

Controleer voorafgaand aan je vakantie bij je provider of je laadpas geldig is in het buitenland. Als dit niet zo is, kun je een laadpas aanschaffen van een internationaal laadnetwerk. Tip: het is sowieso slim om een aantal extra laadpassen te hebben van andere aanbieders. Zo is de kans klein dat je voor verrassingen komt te staan en niet kan laden. Ga je op reis met een Tesla? Dan is dit wat ons betreft niet direct nodig omdat je altijd kan laden bij de Tesla Superchargers. En geloof ons, je komt er heel wat tegen onderweg naar Zweden en in het land zelf! 

De volgende aanbieders hebben onder andere publieke laadstations in Zweden:

Gratis laadpas aanvragen

Wil je een aantal extra gratis laadpassen aanvragen voor op reis? Vergelijk de aanbieders dan via deze link en bestel ze gratis. Je kunt hier instellen wat voor type pas je wil ontvangen (denk aan snelladen, gebruik voor vakantie, met abonnement, etc.). Super handig voor op reis!

Met de elektrische auto naar Zweden op vakantie

Reizen met elektrische auto vraagt om mindset 

Op vakantie gaan naar Zweden met een elektrische auto is grotendeels ook een mindset. Probeer niet zo hard en snel mogelijk door te rijden, maar plan zorgvuldig je reis. Tip: neem de tijd voor een pauze en laad direct je auto weer vol, maar rij vooral niet te hard. In Zweden gaat dit sowieso al lastig, maar je komt natuurlijk een stuk door Duitsland waar het verleidelijk is om je gaspedaal even wat verder in te trappen. Het grappige is dat je vaak eerder op de bestemming bent als je wat minder hardt rijdt en daardoor minder frequent hoeft te laten dan dat je in hoge snelheid rijdt. 

Gaat de reis ver naar het noorden van Zweden? Breek de reis dan op in tweeën. Overnacht bijvoorbeeld in de buurt van Kopenhagen of Lund en probeer een hotel te boeken met laadpaal. Zo rij je de volgende dag weer zorgeloos verder! Tip: boek ook tijdens je vakantie een accomodatie in Zweden waar je verzekerd bent van een laadpaal. Veel hotels of accommodaties bieden dit tegenwoordig aan, en het geeft je net wat extra zekerheid. Deze site heeft een overzicht van alle hotels met laadpaal in Zweden, super handig! 

Elektrische auto opladen tijdens je vakantie 

Controleer voorafgaand aan je reis of er in de buurt van je camping of accommodatie een laadpaal of snellader zit, en wat het type hiervan is. Download dan alvast de app van die paal als het een Scandinavische provider is (zoals MER of Fortum) of check of je hier kunt laden met je huidige laadtag. Zorg ervoor dat je tijdens je vakantie niet langer laad dan nodig is en je auto van de laadpaal haalt als die vol is. Op die manier hou je het reizen met een elektrische auto leuk voor iedereen. 

Meestal krijg je standaard een laadkabel geleverd bij je auto om te laden via een paal én een laadkabel om te laden via een normaal stopcontact (als dit laatste niet het geval is, kun je die aanschaffen). Voor noodgevallen raden wij het aan om beide kabels mee op reis te nemen. Zoveel ruimte neemt het nu ook weer niet in en het is een geruststellende gedachte dat je overal 24/7 kan laden bij een normaal stopcontact. 

Je weet natuurlijk hoeveel kilometer je kan rijden in je elektrische auto. Het is goed om rekening te houden met het verbruik van de auto bij wegen die bergopwaarts zijn. Bij lage temperaturen zal de accu van je auto ook sneller leeglopen. 

Tesla laden in Zweden

Ervaring met elektrisch rijden in Zweden

Het op vakantie gaan met een elektrische auto vereist misschien iets meer planning en aandacht, maar het is zeker goed te doen. Ondanks dat Nederland zo’n beetje koploper is in het oplaadnetwerk voor elektrische auto’s, kun je er prima mee op vakantie naar het buitenland. In veel Europese landen heb je tegenwoordig meer dan genoeg punten waar je kunt laden en Scandinavië loopt hierin ook erg voorop.

Ervaring met Tesla model 3

Wij maakten de reis met een Tesla die een behoorlijke actieradius heeft (ruim 450 km). Hierdoor hoef je minder vaak te stoppen en ervaar je een ontspannen reis. Het fijne van Tesla is de software in de elektrische auto, die precies aangeeft wat de meest ideale route is om op de plaats van bestemming te komen. De software geeft aan hoe druk het is bij een snellader en wat voor type lader(s) er zijn. Als het druk is bij een laadpaal kan het laadvermogen namelijk afnemen. De accu van de Tesla presteert het beste als ze tussen de 20% en 80% van hun laadcapaciteit zitten, dus wij reisden altijd tussen dit percentage van de batterij. Die laatste 20% om je auto vol te laden duurt ook aanzienlijk langer, de batterij moet zeg maar harder werken om degeneratie tegen te gaan. Uiteraard komt het wel eens voor dat je hem volledig oplaad of onverwachts onder de 20% komt, maar bij ons is dit echt wel een uitzondering.

De mooiste gelegen Supercharger die wij tegenkwamen onderweg in Zuid-Zweden was bij Toftaholm Herrgård in Vittaryd. Naast de laadplekken ligt een mooi park en typisch Zweeds restaurant. En met laders tot 250 kW is je auto zo weer vol om door te gaan. Ideaal voor een korte tussenstop! 

Elektrisch laden via Tesla in Zweden 

Meer reisinspiratie over Zweden?

Onlangs gingen wij op roadtrip door Zuid-Zweden. Wil je meer (duurzame) reisinspiratie over dit land en andere blogs lezen over leuke steden in Zweden? Bekijk dan dit overzicht voor meer reisinspiratie.

Vakantie tips over Zweden

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp