Wat te doen in de omgeving van Amersfoort? 10 tips

Ga direct naar

Amersfoort is zowel historisch als modern en dat maakt een weekend naar deze stad juist zo leuk. In de omgeving van Amersfoort is veel te beleven, daarom hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet. Een weekend weg naar deze stad is namelijk leuk voor iedereen!

Ben je van plan om een weekend weg naar Amersfoort te gaan? Dikke aanrader! In deze stad is veel te beleven. De leukste activiteiten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Tip 1 – Rondvaart over de grachten

De eerste tip die we je mee willen geven is er eentje die leuk is in de zomermaanden! Maak met de Waterlijn een rondvaart door de historische grachten van Amersfoort. Een super leuke manier om de stad te verkennen vanaf het water. Zowel de west als oost routes varen langs bekende monumenten zoals de Onze Lieve Vrouwetoren, de waterpoort Monnikendam, de Kamperbinnenpoort en het Huis met de Paarse Ruitjes. Je hebt ook nog de mogelijkheid om een Muurroute te varen of een natuurroute via Randenbroek.

Weekend weg Amersfoort stad tips

Tip 2 – Wandeling langs muurhuizen

Rondom de grachten van de oude binnenstad vind je de bekende Muurhuizen en de pittoreske straatjes die daaromheen lopen, leveren de mooiste plaatjes op. De tweede tip die we voor je hebben is een wandeling door de stad langs de muurhuizen. 

Je komt langs veel leuke horeca, dus geniet tussendoor van een kop koffie of thee bij een van de leuke terrassen of cafés. De Muurhuizen is een bijzonder deel van de Keistad. Wandel langs de eeuwenoude huizen en proef de sfeer van vroeger. Alle hotspots liggen dichtbij elkaar, dat maakt het extra leuk! Vergeet deze plekken niet te bezoeken tijdens je wandeling: de Kamperbinnenpoort, de Koppelpoort, museum Flehite, de Langestraat, de Krommestraat, de Sint-Joriskerk, waterpoort de Monnikendam, de Plompetoren en de Onze Lieve Vrouwetoren.

Wist je dat je de Onze Lieve Vrouwetoren (ook wel bekend als de Lange Jan) kan beklimmen met een gids? De beklimming naar de top levert een prachtig beeld op over de stad. De beklimming van de bekendste eyecatcher van de stad is best pittig, dus doe dit alleen als je fit bent. De ticketverkoop is bij het VVV Amersfoort, schuin tegenover de toren. Tip: reserveer je plek vooraf, er is maar beperkt plaats en er is maar 1x per dag een beklimming (op zaterdag zijn er wel meerdere beklimmingen).

Wandeling langs muurhuizen & beklimming Lange Jan

Tip 3 – High wine in de groene kloostertuin

Ga voor een leuke avond uit naar wijnbar Zuster Margaux binnen de muren van Mariënhof en geniet van een high wine, wijncursus of wijnproeverij in de groene kloostertuin. Zuster Margaux selecteert de lekkerste wijnen in combinatie met een borrelplank van streekproducten. Met de sfeervol ingerichte kloostertuin bevind je je in een oase van rust, in het hart van het centrum van Amersfoort.

Zuster Margaux Marienhof Amersfoort

Tip 4 – Bezoek Dierenpark Amersfoort

Voor de vierde tip gaan we naar Dierenpark Amersfoort. Een bezoekje aan deze dierentuin mag wat ons betreft niet ontbreken! De dierentuin ligt aan de rand van het bosgebied Birkhoven. In het dierenpark vind je veel verschillende dieren. Met de app van het dierenpark kom je alles te weten over de dieren die er wonen. Wist je trouwens dat er bij het dierenpark ook een groot dinopark zit? Leuk om te weten: Dierenpark Amersfoort wil graag zo duurzaam mogelijk werken. Zo heeft het dierenpark de Gouden Green Key (hét keurmerk voor de recreatieve branche), wat betekent dat ze meer doen op milieuvlak dan verwacht. Ben je benieuwd naar alle andere duurzame oplossingen? Neem een kijkje op hun site.

Tip 5 – Verken Eemmeer en de omliggende dorpen

Huur een kano, roeiboot of sloep bij de Kleine Melm in Soest en verken het natuurgebied richting het Eemmeer. Vanaf Amersfoort is het ongeveer 15 min. rijden naar de Kleine Melm. Varend over de natuurroute van het Eemmeer kom je onder andere langs Baarn, Eemnes of Eemdijk. Vanaf het Eemmeer kun je naar Spakenburg of Huizen varen.

Spakenburg is sowieso een heel leuk vissersdorp om te bezoeken. Extra leuk is het om deze plaats te bezoeken tijdens de Spakenburgse dagen (een aantal woensdagen in juli en augustus) of de visserijdag (1e zaterdag in september). Deze dagen zijn een jaarlijkse traditie waarop je de cultuurhistorie van Spakenburg herbeleeft!

Spakenburg

Tip 6 – Zwemmen bij het Henschotermeer

Voor de zesde tip reizen we af naar het Henschotermeer. Middenin de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, op zo’n 12 kilometer vanaf Amersfoort, vind je het Henschotermeer. Ben je een vroege vogel? Dan is het zeker de moeite waard om hier in de ochtend naartoe te gaan. Het Henschotermeer is een prachtige omgeving om te wandelen of om hard te lopen. 

Wist je dat je bij het Henschotermeer in de zomer heerlijk kan zwemmen? Het strand is behoorlijk ruim, en je vindt er allemaal leuke picknickplekken. Bij het Oude Strandhuis kan je genieten van een hapje, drankje of live muziek. Het Henschotermeer is dagelijks te bezoeken vanaf 8.30 uur tot zonsondergang. In de periode van 1 april /m 30 september betaal je een toegangsticket van € 2,95 per persoon. Het Henschotermeer heeft een eigen parkeerterrein (P1 t/m P4), waar je betaald kan parkeren. Uiteraard vind je hier ook een grote fietsenstalling. Meer informatie lees je op de site van Recreatiegebied Henschotermeer.

Henschotermeer Woudenberg bezoeken

Tip 7 – Doe de Escape Tour Amersfoort

De stad Amersfoort op een andere manier ontdekken? Doe dan de Escape Tour Amersfoort. Een super leuke activiteit buiten met opdrachten, waardoor je op plekken van de stad komt die je anders niet zou bezoeken. Er is zelfs een speciale Escape Tour voor families, hoe leuk is dat! De Escape Tour door Amersfoort is zeker een aanrader wat ons betreft. Zet jij de snelste tijd neer van deze citygame?

Escape Tour Amersfoort

Tip 8 – Speel de escaperoom in het Eemklooster

Mocht je voor langere tijd naar Amersfoort op vakantie gaan of slecht weer hebben, dan is het leuk om een escaperoom te bezoeken. Bij Rock City Escape kun je de escaperoom ‘Bloody Mary’ of ‘Soup Du Jour’ spelen. De escaperoom bevindt zich op een prachtige locatie in het Eemklooster!

Tip 9 – Wandelen in de omgeving van Amersfoort

Wist je dat de omgeving van Amersfoort erg natuurrijk is? Wij hebben een aantal mooie gebieden voor je op een rijtje gezet. Ideaal voor een mooie wandeling, hardlooprondje of mooie mountainbike route. 

☆ Den Treek

Op ongeveer 7,5 kilometer rijden vanaf het Henschotermeer vind je natuurgebied Den Treek met mooie fiets- en wandelroutes. Den Treek is een prachtig natuurgebied met veel bos, maar ook open vlaktes. Voor een mooie wandeling loop je richting de Vogelplas bij Den Treek. Als je hier rondloopt hebt je haast het idee dat je in Scandinavië bent.

Natuurgebied Den Treek

☆ Blaricummerheide

De Blaricummerheide is een heidegebied bij Blaricum (ongeveer 25 min. rijden vanaf Amersfoort of Utrecht), wat in het noorden grenst aan het gebied van de Tafelbergheide. Vooral in de maanden augustus en september is deze omgeving prachtig! Loop richting de Schaapskooi voor een mooie wandelroute over de heide. Parkeren kun je het beste doen bij de gratis parkeerplaats naast restaurant de Eendracht aan de Hoge Laarderweg in Blaricum. Tip: ga als afsluiting een ijsje eten bij IJssalon de Hoop in Blaricum. Deze IJssalon is echt een begrip in het Gooi. Je haalt hier heerlijk schepijs of neem een ijstaart mee naar huis!

Blaricummerheide

☆ De Zuider- en Westerheide

Wil je er een leuke dag uit van maken? Combineer dit wandelgebied dan met het Goois Natuurreservaat de Zuider- en Westerheide. Dit ligt ongeveer op 5 kilometer rijden vanaf de Blaricummer- en Tafelbergheide. Met een beetje geluk tref je hier Schotse hooglanders, hoe leuk is dat! Je parkeert je auto gratis bij de La Place in Laren. Dit is tevens het startpunt van mooie wandelroutes.

7 mooie wandelgebieden in Nederland

☆ De Pyramide van Austerlitz

Op de Utrechtse Heuvelrug vind je de Pyramide van Austerlitz. Dit bouwwerk is met 17 meter het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en is in 1804 gebouwd. Om de Pyramide van Austerlitz vind je een mooi bosgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Download hier een handige wandelkaart van de omgeving. De Pyramide van Austerlitz is het startpunt van verschillende wandelroutes door de bossen. Naast deze wandelroutes vind je in deze omgeving ook prachtige fietsroutes van 30 en 40 kilometer.

Natuur bij de Pyramide van Austerlitz Nederland

Tip 10 – Festivals in Amersfoort

We zijn alweer aangekomen bij de laatste tip van deze blog! Houd je van festivals? Bezoek een van de vele (food)festivals die Amersfoort rijk is. Van Proef Amersfoort, Lepeltje Lepeltje, Kannen en Kruiken, Foodfestival Dierenpark Amersfoort, Into the Woods, tot aan het Amersfoorts Bockbier Festival. Zo ontdek je de stad weer op een hele andere manier! 

Meer weten over Amersfoort? 

Nieuwsgierig geworden na deze 10 tips over de omgeving van Amersfoort? Dat snappen wij helemaal. In deze blog lees je meer tips voor een weekend weg naar Amersfoort. Benieuwd naar de leukste food hotspots van Amersfoort? Bekijk hier onze restaurant tips. 

Restaurant Sloop Wine & Dine Amersfoort

Wil je meer inspiratie voor leuke weekend weg bestemmingen? Laat je hier inspireren. Meer reisinspiratie over Nederland? Bekijk dit overzicht. 

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp