Tips voor het Rijksmuseum in Amsterdam

Ga direct naar

Een lang weekend naar onze eigen hoofdstad moet je een keer gedaan hebben. Amsterdam is echt leuk, authentiek, vol Nederlandse cultuur en er is veel te doen dus je zult je niet vervelen. Eén van de leukste activiteiten in Amsterdam is een bezoek brengen aan het Rijksmuseum. Misschien ben je er ooit vanuit school geweest (zoals wij) maar dit museum verdient ook als je ouder bent je aandacht! Ticket boeken en gaan dus, misschien wel vaker dan één keer. Lees snel verder voor onze tips.

Misschien ben je ooit in het Louvre geweest in Parijs? Stel je nu eens voor dat er net zo’n mooi museum in Nederland staat. Daar wil je toch heen? Het Rijksmuseum in Amsterdam is echt vergelijkbaar met het Louvre in Parijs. Alleen net wat kleiner en compacter. Perfect voor een middag dwalen langs de geschiedenis van ons eigen land, aan de hand van schilderijen en beelden. Als je binnen een dag het museum volledig wilt ontdekken, is het handig je van te voren te verdiepen in wat je kunt zien. Dit geldt trouwens niet alleen voor het Rijksmuseum maar eigenlijk voor ieder museum waar je heen gaat. Wij hebben een aantal tips voor je verzameld, dus doe er je voordeel mee!

Tips voor het Rijksmuseum in Amsterdam

Bestel je tickets online

Natuurlijk bestel je je tickets online via deze link. Eenvoudig, snel en je scant je ticket op je telefoon bij de ingang van het museum. Niet gaan printen dus, gewoon je ticket meenemen die je in je mail ontvangt. Bij het Rijksmuseum moet je trouwens online je ticket boeken, er zijn geen kassa’s en fysieke mogelijkheden om een ticket te kopen aan de deur. Je reserveert een datum en een tijdsslot en kunt na binnenkomst blijven zolang je wilt.

Tips voor het Rijksmuseum in Amsterdam

Download de Rijksmuseum app

Het Rijksmuseum heeft een fantastische app ontwikkeld die je voor of tijdens je bezoek aan het museum kunt downloaden op je telefoon. In de app vind je veel informatie over het museum die je al vooraf kunt lezen. Ben je in het museum zelf dan kun je de app gebruiken om verschillende routes door het museum te lopen. Er staan per collectie en afdeling audiotours op de app, die je naar de mooiste schilderijen en de belangrijkste kunststukken van dat tijdperk brengen. Super leuk! Je ontdekt zo meer over hoe het schilderij gemaakt is, welk bijzonder verhaal erachter schuil gaat en wie de kunstenaar is geweest. Zonder app zal je het museum heel anders beleven, dus download deze! Tip: Vergeet je koptelefoon en oortjes niet, zodat je die samen met je telefoon kunt gebruiken om de tours te volgen.

Naast de audiotours per afdeling kun je ook op thema zoeken. Zo kun je de Rembrandt route volgen of de route over het koloniale verleden. Beiden echt een aanrader! Door het volgen van verschillende tours kies je al van te voren waar je in geïnteresseerd bent. Op de app kun je zelfs zien in welke ruimte van het museum je staat en hoe je moet lopen naar het volgende schilderij. Techniek en ICT zijn wel echt een uitvinding hoor.

Tips voor het Rijksmuseum in Amsterdam

Kijk online waar je interesse ligt

Deze tip is net al voorbij gekomen. Als je alles uit je museum bezoek wilt halen, dan is het belangrijk om je vooraf te verdiepen in het museum en haar collecties. Het verschilt per museum of ze wisselende collecties hebben of vaste objecten. Vaak ben je ook niet in alles geïnteresseerd wat het museum te bieden heeft. Neem hier dus echt de tijd voor. Vooral belangrijk als het museum groot is en je er zo een dag kunt doorbrengen. Is het museum wat kleiner en kun je in een paar uur alles zien, dan is dit niet altijd nodig.

Tips voor het Rijksmuseum in Amsterdam

Wat moet je zien in het Rijksmuseum?

Het hangt natuurlijk helemaal van jouw interesses af wat je wilt zien in het Rijksmuseum. Toch zijn er een aantal objecten of schilderijen die je wilt zien als je een bezoek brengt aan het museum. Een klein lijstje met een aantal hoogtepunten:

  • De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn uit 1642
  • Zelfportret van Vincent van Gogh uit 1887
  • Het melkmeisje van Johannes Vermeer ca. 1660
  • De bedreigde zwaan van Jan Asselijn ca. 1650

Wij vonden ook de Eregalerij erg mooi om te bezoeken en het Aziatisch Paviljoen. Waar ga jij het eerst naar toe tijdens je bezoek aan het museum?

Azie paviljoen Rijksmuseum

Rijks café en Rijks restaurant

Natuurlijk kun je tijdens je bezoek aan het Rijksmuseum ook een pauze houden voor een goede kop koffie, lunch of borrel. Dit kun je doen op vier plekken in en rondom het museum. De eerste plek waar je koffie, taart, lunch of een borrel kunt krijgen is het Rijks café. Dit café vind je naast de shop, bij de hoofdingang en uitgang van het museum. Je zit hier op zich leuk, het kan er wel wat druk zijn en rumoerig door de grote hal. Liever een rustiger plekje opzoeken in het museum voor een kop koffie en iets kleins? Zoek dan één van de twee espressobars op. Je vindt er één in het tuinhuis of bij de eregalerij onder de monumentale trap.

Liever chique en Michelinster waardig lunchen of dineren? Ga dan naar Rijks, het restaurant in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Chef Joris Bijdendijk serveert hier de meest bijzondere gerechten van heerlijke Hollandse producten. Reserveer wel een tafel als je verzekerd wilt zijn van een plekje. Bekijk het menu alvast online om je nog meer te verheugen op je bezoek aan dit prachtige restaurant.

Wil je nu meer Nederlandse bestemmingen bezoeken? Kijk dan eens op onze Nederland pagina voor meer reisinspiratie in eigen land. Ga op citytrip naar Utrecht of Maastricht, Eindhoven of Arnhem. De leukste tips per stad hebben we voor je verzameld! Waar gaat jouw volgende stedentrip naar toe?

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp