Ontdek 5 mooie plekken om te schaatsen op natuurijs in Nederland

Ga direct naar

Het schaatsseizoen in Nederland is altijd een bijzondere tijd waarin natuurijsliefhebbers uitkijken naar de perfecte omstandigheden om het ijs op te gaan. Hoewel kunstijsbanen populair zijn, gaat er niets boven het gevoel van schaatsen op echt natuurijs. In dit artikel zetten we vijf prachtige schaatsplekken in Nederland op een rijtje die garant staan voor een onvergetelijke schaatservaring.

Er is iets magisch aan het schaatsen op natuurijs – de frisse lucht, de stilte van het platteland en het gevoel van vrijheid terwijl je over het spiegelende water glijdt. De schilderachtige winterse uitzichten zorgen voor een unieke schaatservaring. Of je nu een ervaren schaatser bent of een beginner, de uitgestrektheid van het natuurijs biedt voor elk wat wils. Vergeet niet om af en toe even te stoppen, adem te halen en te genieten van het betoverende landschap om je heen! Welke schaatsplek ga jij de volgende keer bezoeken als het flink vriest?

De ultieme paklijst voor een schaatsvakantie in Zweden

1. Schaatsen bij Kinderdijk

Kinderdijk staat bekend om zijn iconische rij molens die uitkijken over het uitgestrekte polderlandschap. Deze molens zijn niet alleen een UNESCO-werelderfgoed, maar bieden ook het perfecte decor voor een onvergetelijke schaatservaring. Als de vorst zijn intrede doet en het water bevriest, verandert de polder rond Kinderdijk in een ijsparadijs. Deze plaats moet op je bucketlist als je echt het oer-Hollandse gevoel wil hebben tijdens een mooie schaatstocht langs alle molens! Tip: wees een beetje vroeg in de ochtend als je met de auto komt, Kinderdijk is een populaire plek om te schaatsen en de parkeerplaatsen staan hier snel vol. 

» Benieuwd naar leuke schaatsmolentochten in de buurt van Kinderdijk? Laat je inspireren door deze routes! 

Tips voor Schaatsen in Kinderdijk

2. Schaatsen op het Drontermeer

Als het ook maar een klein beetje gevroren heeft, dan is het Drontermeer één van de plekken in Nederland waar je de eerste waaghalsen op het ijs ziet. Dit meer vriest over het algemeen snel dicht, omdat het erg ondiep is. Ook wel een fijn gevoel als je op de ijzers staat! Je vindt hier vaak kilometers dichtgevroren meer met daaromheen prachtige natuur. Je auto parkeer je langs de dijk (je ziet er vaak al veel auto’s staan, omdat het een populaire schaatsplek is). Staat een winteravontuur op het Drontermeer al op jouw bucketlist?

Schaatsen op het drontermeer

3. De grachten van Amersfoort

Als het flink gevroren heeft, kun je vaak in grote steden zoals Amsterdam of Utrecht het ijs op. Maar wat is nu leuker om een wat onbekendere stad te ontdekken vanaf het ijs? Ga bijvoorbeeld schaatsen op de grachten in Amersfoort. Er zijn tal van trappetjes en opstapplaatsen langs de vele grachten. Klaar met schaatsen in het hart van het centrum? Zet je schaatstocht dan voort in de Eemshaven!

» Benieuwd wat er nog meer te doen is in Amersfoort? Laat je hier inspireren.

4. Schaatsen op de Nieuwkoopse of Loosdrechtse Plassen

De Nieuwkoopse en Loosdrechtse Plassen bieden een prachtige schaatsomgeving met uitgestrekte meren en kanalen. Deze regio is populair vanwege de goede ijscondities en de schilderachtige omgeving. Je kunt genieten van lange schaatstochten terwijl je omringd wordt door de natuurlijke schoonheid van het gebied. Op zoek naar een leuke combinatie met het schaatsen? Ga op de terugweg van je schaatstocht even langs bij kasteel Haarzuilens, wat in de buurt ligt van de Nieuwkoopse en Loosdrechtse Plassen. Het is in de winter een waar sprookje om rond te wandelen.

» Lees hier alles over mooie wandelingen in de buurt van kasteel Haarzuilens. 

5. Schaatsen bij de Biesbosch

De Biesbosch is een uniek natuurgebied in Nederland en biedt ook geweldige mogelijkheden om te schaatsen. Met kronkelende rivieren, bevroren kreken en uitgestrekte moerasgebieden kun je hier genieten van een rustige en ongerepte schaatservaring. Het is een geweldige plek voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar een andere schaatservaring.

Wist je dat je in Dalarna in Zweden de grootste natuurijs schaatsbaan van Europa vindt? Wij zijn hier onlangs geweest en hebben een fantastische schaatsvakantie gehad. Lees hier meer over onze schaatservaring in Dalarna.

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp