Fietsroute langs de 7 dorpen van Texel

Ga direct naar

Met zo’n 140 kilometer aan fietspaden over Texel verspreid, is een fietstocht de ideale manier om het eiland op een ontspannen manier te verkennen. De vele schattige dorpjes, mooie natuur en ellenlange witte stranden geven direct het ultieme vakantiegevoel. In deze blog lees je alles over een fietsroute langs de 7 dorpen van Texel. Het leuke is dat de meeste dorpen vrij dicht bij elkaar liggen en je deze route in één dag kan fietsen! 

Een fietstour langs de 7 dorpen van Texel is ongeveer 55 kilometer in totaal. Vind je dit te ver? Sla dan 1 of 2 dorpen over. De Cocksdorp ligt het meest afgelegen van de andere dorpen en kun je dan het beste op een later moment bezoeken. Verderop in de blog lees je waar je het beste een fiets of e-bike kunt huren. De fietsroute langs de 7 dorpen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Mooie fietsroute langs de dorpen van Texel

Startpunt fietsroute in De Koog

De Koog is het startpunt van de fietstour. Dit is een van de oudste dorpen van het Waddeneiland en is een badplaats aan de westzijde van het eiland. Je vindt hier veel sfeervolle terrassen en restaurants, maar ook een lange winkelstraat. De fietsroute vanuit de Koog naar Den Hoorn is mooi! Je fietst namelijk door Nationaal Park Duinen van Texel en door het bos. 

Startpunt fietsroute in De Koog

Bewaar deze tip voor het einde van je fietsroute; sluit de dag af met een drankje bij Beachclub Texel aan het strand (zie foto rechtsboven). De iconische strandhuisjes vind je direct naast Beachclub Texel. Het strand ligt dichtbij het winkelcentrum van De Koog. 

Fietsroute langs Den Hoorn

Na ongeveer 10 kilometer fietsen kom je uit in Den Hoorn. Dit is een van de leukste dorpen van het eiland van Texel! Naast het beeldschone witte kerkje uit de 13e eeuw, vind je er veel knusse straatjes met historische huizen. 

Fietsroute langs Den Hoorn

Naast het kerkje vind je elke donderdagmiddag in juli en augustus een fijne zomermarkt met streekproducten. Den Hoorn is wat ons betreft echt een fotogeniek dorpje! Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Herenstraat en het wandelpad ‘Hoge Achterom’ voor een leuke wandelroute door het dorp.

Fietstocht Den Hoorn Texel

Breng een bezoek aan Den Burg

Vanuit Den Hoorn is het ongeveer 6 kilometer fietsen richting Den Burg. In dit dorp is veel te beleven! Zo vind je hier pittoreske straatjes en leuke winkels. Op de maandagochtend vind je hier de standaard weekmarkt met veelal streekproducten en in de maanden juli en augustus is hier op woensdag een leuke zomermarkt. Den Burg kent ook veel sfeervolle terrassen, goede restaurants en mooie winkels (zoals conceptstore STEK, Stijlz concept of lifestyle store Mantje).

Breng een bezoek aan Den Burg

Vervolg je fietsroute langs Oudeschild

Na ongeveer 4 kilometer fietsen kom je uit in Oudeschild. Het dorp Oudeschild staat bekend om zijn haven, visrestaurants en kleine winkeltjes. Een bezoekje aan de haven én de oude vismarkt is dan ook een must!

Vervolg fietsroute langs Oudeschild

Ook al is Oudeschild geen groot dorp, er is veel te beleven. Zo vind je er bijvoorbeeld het museum Kaap Skil, de Texelse Bierbrouwerij en een zelfpluk- en theetuin. Vanaf Oudeschild vertrekken ook een aantal rondvaarttochten voor het spotten van zeehonden op de Waddenzee. Omdat je voor deze activiteiten tijdens de fietsroute geen tijd hebt, is het zeker de moeite waard om later in je vakantie nog eens terug te komen in dit oude vissersdorp. 

Bezoek het museum Kaap Skil in Oudeschild

Fietsroute langs Oosterend

De route vervolgt over de dijk richting Oosterend. Hier kom je aan na ongeveer 7 kilometer fietsen. Het oude centrum van Oosterend ademt historie met authentieke boerderijen, woningen, een paar winkels en restaurants. In het hart van Oosterend vind je de Maartenskerk, met daaromheen schilderachtige steegjes. Opvallend zijn de leitegels aan de panden die vertellen over de vroegere bewoners van het dorp. In dit dorp vind je een ambachtelijke stokerij van Texelse wodka. In de wodka zit een vleugje cranberry. Ook destilleren ze hier gin met onder andere duinhoorn dat groeit aan de westkust van Texel.

Fietsroute langs Oosterend

De Cocksdorp & de Eierlandse vuurtoren

Zo’n 10 kilometer fietsen vanaf Oosterend vind je De Cocksdorp. Rondom dit noordelijkste dorp van Texel vind je een aantal pareltjes van het eiland. De Eierlandse vuurtoren is een karakteristieke rots in de branding en is van een afstand al te zien. De vuurtoren heeft een hoogte van wel 45 meter. Als je de vuurtoren ook van dichtbij wil zien, fiets je zo’n 4 kilometer verder vanaf het dorp naar het strand.

Fietsroute langs vuurtoren Texel

Vergeet niet een bezoek te brengen aan de winkelstraat van De Cocksdorp. Helemaal aan het eind vind je een klein schattig kerkje. De winkelstraat zelf stelt niet zoveel voor, maar je vindt er wel veel leuke terrasjes. 

Fietsroute langs de Cocksdorp

Rond de Cocksdorp liggen een aantal natuurgebieden. Zo heb je de Roggesloot en de Eierlandse Duinen, welke voor een groot deel zijn opgenomen in Nationaal Park Duinen van Texel. De steiger van Sil ligt aan het eind van het natuurgebied. Vanaf hier vertrekken ook de veerboten naar buureiland Vlieland. Zeker de moeite waar om deze plaats ook na je fietstocht nog eens te bezoeken! 

Fietsroute langs De Waal

Fiets je vanaf de vuurtoren naar De Waal? Dan is dit 15 kilometer. Kom je vanaf het dorp De Cocksdorp? Dan is dit 12 kilometer fietsen. De Waal is het kleinste dorp van Texel. In dit dorpje vind je een kerk, museum, boerderijen en een paar huizen, maar géén winkels of supermarkt. Dit dorpje is leuk om doorheen te fietsen tijdens je fietsroute, maar verwacht er niet teveel van. De fietsroute vervolgt terug richting De Koog en is zo’n 6 kilometer. De fietsroute eindigt bij de fietsverhuurder (afhankelijk van waar je je fiets hebt gehuurd natuurlijk).

Fietsroute langs De Waal

E-bike of fiets huren op Texel

In De Koog en Den Burg vind je veel fietsverhuurbedrijven met gewone fietsen, maar ook e-bikes. Wil je iets anders huren dan een standaard fiets? Huur voor de verandering een tandem, riksja, e-chopper of scooter. Tip: reserveer een aantal dagen vooraf je e-bike of fiets in het hoogseizoen. Het kan ontzettend druk zijn. De volgende fietsverhuurbedrijven raden wij aan:

Stella fietsverhuur

Stella verhuurt uitsluitend elektrische fietsen in Den Burg. Je huurt hier al een e-bike voor 18 euro per dag! Je kunt hier ook online een reservering plaatsen voor het huren van een fiets voor één dag.

Van der Linde

Van der Linde verhuurt mountainbikes e-bikes, tandems, kinderfietsen, bakfietsen, maar ook scooters! Op de site vind je alle actuele tarieven. Je kunt online reserveren (alleen voor een huurperiode vanaf 2 dagen). Wil je voor 1 dag een fiets huren? Ga dan rechtstreeks naar hun filiaal in De Koog en kijk wat er beschikbaar is.

☆ Fietsverhuur De Koog

Bij fietsverhuur De Koog kun je terecht voor (kinder)fietsen, e-bikes, e-choppers, mountainbikes, tandems, maar bijvoorbeeld ook een bakfiets voor je hond. Je plaatst online een reservering en bent zo verzekerd van een fiets.

Lang parkeren in Den Burg of De Koog

Kom je met de auto naar De Koog? Parkeer dan je auto bij parkeerplaats Nikadel. Je kunt hier de hele dag je auto laten staan en loopt binnen 5 minuten naar het centrum. Heb je een elektrische auto? Helaas zijn er bij deze grote parkeerplaats vooralsnog maar een paar elektrische laadpalen (in hoogseizoen nagenoeg altijd bezet).

Kom je met de auto naar de Den Burg? Parkeer dan je auto bij Parkeerplaats Waalderstraat. Je kunt hier de hele dag je auto laten staan en loopt binnen 10 minuten naar het centrum. Bij veel andere parkeerplekken in het centrum mag je namelijk maar maximaal 1 of 2 uur parkeren. Helaas zijn er bij deze grote parkeerplaats vooralsnog maar twee elektrische laadpalen (welke ook nog eens defect waren in de zomer van 2022). 

Meer tips over het eiland Texel?

Wil je meer vakantietips over dit mooie Waddeneiland? Lees dan deze blog over Texel met alle hotspots van het eiland en leuke adresjes voor overnachten. Tips voor een hapje en drankje vind je in deze blog. Op zoek naar mooie wandelroutes? Wij hebben in deze blog de mooiste wandelroutes op Texel voor je op een rijtje gezet!

Natuurgebied de Slufter in Texel

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp