De 7 mooiste wandelroutes op Texel

Ga direct naar

Het eiland Texel staat bekend om haar prachtige natuur. Je vindt er veel weidse uitzichten, wandelpaden met de leukste wandelroutes en afwisselende natuur. Kortom, op Texel kun je fantastisch wandelen! We hebben zeven mooie routes voor je op een rijtje gezet.

Texel is de ideale bestemming voor een weekend weg of een langere vakantie in eigen land. Er is echt veel te beleven op het eiland. Daarom schreven we al een blog met de leukste to do’s op het eiland én een fietsroute langs de 7 dorpen van Texel. Een aantal mooie wandelingen mogen zeker niet ontbreken als je op Texel verblijft, daarom vind je in deze blog de 7 mooiste wandelroutes van het eiland.

Wandelroute 1 – Natuurgebied de Slufter

In het Nationaal Park de Duinen van Texel vind je natuurgebied de Slufter. Een uniek kwelderlandschap wat in verbinding staat met de Noordzee. Bij extreem hoog water kan dit gebied helemaal vollopen. Bij de Slufter vind je veel bijzondere planten, zoals de zeealsem, lamsoor en het kweldergras. Daarnaast is natuurreservaat de Slufter ook echt een paradijs voor vogels! En over mooie wandelroutes gesproken… Hier moet je zijn!

Je parkeert je fiets of auto eenvoudig aan de Zanddijk/Slufterweg en loopt via de trap het duin op. Vanaf hier heb je een heel mooi uitzicht over de Slufter. Je volgt de gele route door de duinen richting het strand. Je hoeft alleen maar de gele routebordjes te volgen! In totaal is de route zo’n 5,8 kilometer lang. Vind je het fijn om met een kaart te wandelen? Bekijk deze dan online op deze site.

Natuurgebied de Slufter in Texel

Wandelroute 2 – Horspolders

In het uiterste puntje van Texel vind je de de Hors, een ruig stukje van het eiland. Wil je een wandeling maken door natte duinvalleien, langs bijzondere planten en een mooi meer met vooral veel vogels? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Je parkeert je auto eenvoudig bij de parkeerplaats aan de Mokweg en volgt de wandelroute richting de Horspolders. De wandeling om het meer is in totaal zo’n 3,8 kilometer. Vind je een routekaart handig? Bekijk dan de site van Staatsbosbeheer.

Wandelroute Horspolders Texel

Wandelroute Horspolders Texel

Wandelroute 3 – Bleekersvallei

Tussen het Duinpark van Ecomare en de Westerduinen vind je de Bleekersvallei. In dit gebied groeit veel heide, duindoorns maar ook veel vlierstruiken. De ideale wandelbestemming als je houdt van afwisselende natuur! Parkeren doe je bij de parkeerplaats aan de Randweg.

Vanaf de parkeerplaats zie je direct al de paaltjes met daarop de donkerblauwe wandelroute. De rondwandeling is in totaal zo’n 3,8 kilometer. Na een paar honderd meter kom je een T-splitsing tegen, hier staat geen bordje maar moet je links aanhouden, dan kom je vanzelf weer een donkerblauw routepaaltje tegen. Onderweg kom je volop wilde bramen tegen, heerlijk om vers te plukken. 

Wandelroute Bleekersvallei Texel

Wandelroute Bleekersvallei Texel

Bramen Texel

Wandelroute 4 – Duingebied de Bollekamer

Naast natuurgebied de Slufter vind je op Texel ook het duingebied de Bollekamer. Je vindt hier brede valleien met flink wat duinheide, Schotse hooglanders en wilde paarden (zie onderstaande foto). Dwars door het gebied loopt een mooie wandelroute van zo’n 3 kilometer. Je kan deze herkennen aan de blauwe paaltjes.

Naast dit wandelgebied vind je strandslag Paal 9. Leuk om een bezoek aan dit duingebied af te sluiten met een mooie strandwandeling of drankje bij het strandpaviljoen. Je auto kun je kwijt aan de parkeerplaats langs de Hoornderslag. Vind je een routekaart handig? Deze vind je hier!

Duingebied de Bollekamer in Texel

Wandelroute 5 – Het Krimbos

Wil je een wandeling maken door een gevarieerd bos, open gebieden en bloemrijk gebied? Ga dan wandelen bij het Krimbos in het noorden van Texel. Dit bos is in de jaren tachtig aangelegd, en is dus vrij jong. Leuk om eens doorheen te wandelen!

De Cocksdorp is het startpunt van deze makkelijke rondwandeling. De wandeling is in totaal zo’n 5,3 kilometer en gaat over verschillende verharde weggetjes, fietspaden en wandelpaden door het bos. Het is een heerlijk rustig wandelgebied! Tip: download de Komoot app op je mobiel als je gaat wandelen en sla de route op. 

Wandelen bij het Krimbos

Wandelroute bij het Krimbos op Texel

Wandelroute 6 – Duinwandelroute bij Paal 9

Wil je gaan wandelen door de duinen met veel mooie uitzichtpunten? Parkeer dan je auto bij de grote parkeerplaats bij strandovergang Paal 9 en volg deze leuke duinwandelroute richting Den Hoorn.

Het is een wandelpad midden door het natuurgebied en met een beetje geluk kun je wilde koeien en paarden tegenkomen. Je volgt de paaltjes met de gele route over het schelpenpad. Loop bijvoorbeeld deze korte wandeling van ongeveer 4 kilometer in totaal (heen en zelfde weg terug). Tip: download de Komoot app op je mobiel en sla de wandelroute op zodat je ook ‘offline’ kunt wandelen (niet overal heb je goed bereik in de duinen).

Halverwege de route kom je langs een oude bunker die een mooi uitzicht biedt over het duinlandschap. Een super mooie omgeving die je echt even gezien moet hebben tijdens je vakantie in Texel!

Duinwandelroute bij Paal 9

Duinwandelroute richting Den Hoorn op Texel

Bunker duinwandelroute

Wandelroute 7 – Wandelen bij de vuurtoren

Helemaal in het noordelijkste puntje van Texel vind je de vuurtoren. Achter de vuurtoren kun je een rondje door de Eierlandse Duinen wandelen. Vanaf het parkeerterrein naast de vuurtoren is het zo’n 450 meter teruglopen naar de ingang van het pad. Hier volg je de route ‘Natuurwandeling uitkijkpost Texel Noord’. Je komt na een tijdje uit bij een mooi uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het strand en de vuurtoren. 

Wandelen op Texel? Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes

Wandelroute uitkijkpost Texel Noord & vuurtoren

Wat is er nog meer te doen op Texel? 

Texel is het grootste eiland van Nederland. Omdat er ieder jaar veel toeristen naar Texel komen, is er echt van alles te beleven (vooral in het hoogseizoen). Zo kan je strandritten maken met Friese paarden, zeehonden spotten op de Waddenzee of een nieuwe sport uitproberen zoals kitesurfen, blokarten of catamaran zeilen. Meer lezen over onze tips voor een vakantie op Texel? Lees hier meer en laat je inspireren door onze tips om je reis duurzaam te maken.

Vuurtorenstrand Texel

Ontdek de mooiste plekken van Nederland

Nederland heeft mooie steden, stranden én natuur. Wij proberen een aantal keer in het jaar dichtbij huis op reis te gaan. Scheelt je ook weer heel wat reistijd! Leuk voor een weekend weg of een vakantie in eigen land. Lees hier meer over reizen in eigen land.

Meer reisinspiratie

Wil je meer lezen over leuke outdoor bestemmingen? Bekijk hier het hele overzicht met outdoor reizen. In voor een weekend weg dichtbij huis? Bekijk hier het overzicht met weekend weg bestemmingen.

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp