Wat te doen in de Oude Stad Jeruzalem?

Ga direct naar

Ga je op vakantie naar Israël? Neem dan echt goed de tijd om de historische binnenstad van Jeruzalem te ontdekken. In deze blog lees je alle bijzondere plekken, culturele hotspots en bezienswaardigheden in de Oude Stad Jeruzalem. Laat je inspireren om het meeste uit je bezoek aan Jeruzalem te halen!

Jeruzalem is echt een een fascinerende stad met een doolhof aan culturen. De Oude Stad Jeruzalem bestaat uit vier delen: een Islamitische wijk, Armeense wijk, Joodse wijk en Christelijke wijk. Jeruzalem is één van de meest heilige steden ter wereld en is alleen daarom al een bezoek waard! Het fijne is dat de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen.

Street food proeven op de Mahane Yehuda Food Markt in Jeruzalem

Bezoek de Klaagmuur

De klaagmuur, ook wel de Western Wall genoemd, is een van de belangrijkste monumenten in de Oude Stad van Jeruzalem. Dagelijks trekken duizenden mensen naar dit heiligdom om te bidden. In de spleten van de klaagmuur stoppen ze kleine briefjes. De klaagmuur is een van de muren van de Tempelberg en is vrij te bezoeken. Het is extra indrukwekkend om op Shabbat (de wekelijkse rustdag van de Joden) de Klaagmuur te bezoeken, je ziet veel orthodoxe Joden met hoge hoeden die een bezoek brengen aan deze heilige plaats.

Klaagmuur Jeruzalem bezoeken

Wandel over de stadsmuren

De Oude Stad in Jeruzalem is omringd door hoge muren van gemiddeld 4 km lang met 8 verschillende poorten. Wil je Jeruzalem eens van bovenaf zien? Maak dan een wandeling over de muren van de Oude Stad. De wandeling start bij de Jaffa gate waar je een kaartje kunt kopen in de winkel naast de trap omhoog.

Wandeling stadsmuren Jeruzalem

Wandel over de stadsmuren van Jeruzalem

De Tempelberg & de Gouden Koepel

De Tempelberg is een heilige plaats voor moslims in de Oude Stad Jeruzalem. Op de tempelberg vind je diverse religieuze gebouwen zoals de Al-Aqsa Mosque en de goudkleurige ‘Dome of Rock’ met prachtige mozaïeken op de muren van de moskee. Je kan de tempelberg bezoeken, maar hou rekening met een lange rij security. De gebouwen op de tempelberg zijn niet toegankelijk voor niet-moslims.

Tips voor bezoek aan de Oude Stad Jeruzalem

Street food proeven op de Yehuda Food Markt

In Jeruzalem vind je meerdere markten. Eén van de grootste markt is de Mahane Yehuda Food Markt. Je vindt hier heerlijk vers fruit, baklava, kruiden, maar ook veel lokale specialiteiten. De ideale plaats om dus street food te proeven of mee te nemen voor je reis onderweg. Het is een leuke wandeling van ongeveer 1,5 kilometer vanaf de ‘New Gate’ in Jeruzalem. 

Street food proeven op de Mahane Yehuda Food Markt in Jeruzalem

De baden van Bethesda

Binnen de stadsmuren van Jeruzalem vind je de baden van Bethesda. De bron ligt naast de ‘Lions Gate’ aan de Derech Sha’ar HaArayot. Voor toegang betaal je overigens wel entree en er zijn specifieke openingstijden om de baden van Bethesda te bezoeken.

Baden van Bethesda bezoeken in Jeruzalem

Combineer Getsemane & de Olijfberg

Aan de oostkant van Jeruzalem vind je de Olijfberg. Vanaf de Olijfberg heb je een prachtig uitzicht over de het centrum van Jeruzalem. Je kunt het beste vanaf de ‘Lions Gate’ naar de Olijfberg lopen. Dit is ongeveer 1,3 kilometer en is wel even klimmen. Je passeert de Hof van Getsemane na ongeveer 500 meter vanaf de ‘Lions Gate’. Ideaal dus om deze plekken met elkaar te combineren. In Getsemane vind je een hele oude olijfbomengaard en ligt een mooi wandelpad. Naast Getsemane vind je de Russisch-orthodoxe Maria Magdalenakerk. De kerk heeft een dak met flink wat gouden koepels!

Getsemane bezoeken Jeruzalem

Een avondshow bij de Citadel

Een van de leukste verrassingen een bezoek aan Jeruzalem is een avondshow bij de Citadel. In de avond kun je op de muren van de binnenplaats een lichtshow van ongeveer 30 minuten bijwonen die de geschiedenis van Jeruzalem vertelt. Je kunt kiezen uit een tweetal shows en reserveert eenvoudig online een tijdslot via deze site. Het is een populaire attractie, dus zorg dat je tijdig je tickets bestelt (tickets kosten ongeveer 13,- tot 16,- euro, afhankelijk van je leeftijd).

Nachtshow Citadel Jeruzalem bezoeken

De Souks van Jeruzalem

In de stad bruist het van verschillende culturen. Typerend zijn de vier wijken van de Oude Stad: de Christelijke wijk, de Armeense Wijk, de Joodse Wijk en de Moslimse Wijk.

Souks Jeruzalem oude stad bezoeken

Struin door de smalle steegjes en wirwar van straatjes met duizenden kraampjes en geniet van het lokale street food. Op een dag als Shabbat zijn bijvoorbeeld alle winkeltjes in de Souks van de Joodse Wijk gesloten.

Souks Jeruzalem bezoeken

De stad van David & de watertunnel van Hizkia

Wil je het oudste gedeelte van Jeruzalem bezoeken? Verken dan de stad van David en doe een ondergrondse tour door Jeruzalem. Je vindt de stad van koning David net buiten de Oude Stad van Jeruzalem. Het is een grote archeologische vindplaats waar veel opgravingen zijn gedaan. Het is een aanrader om de watertunnel van Hizkia te lopen. Je moet hiervoor wel entreegeld betalen. De watertunnel van Hizkia is een ondergronds kanaal waar je doorheen kan lopen. Het is een pikdonker kanaal en je kan ook niet overal recht op staan. Je loopt continu door het water (dit komt niet hoger dan je heupen), dus trek de juiste kleding aan, neem een zaklamp mee en laat waardevolle spullen die niet nat mogen worden thuis!

Museum Yad Vashem

Yad Vashem is het grootste Holocaust museum ter wereld en is een herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een hele indrukwekkende plek om te bezoeken. Na de Klaagmuur is het de drukst bezochte plek van Jeruzalem. In Yad Vashem zijn veel landen vertegenwoordig, waaronder Nederland. Je vindt hier veel documenten en foto’s van oorlogsslachtoffers of juist verzetshelden. Je kunt je ticket het beste vooraf online reserveren.

Yad Vashem museum in Israel bezoeken

Meer tips over Israël?

Jeruzalem is erg goed te combineren met een bezoek aan de Dode Zee, natuurpark Ein Gedi, het fort Massada en het hippe Tel Aviv. Wij zijn meerdere keren in Israël geweest. De laatste reis was een roadtrip door Israël en een gedeelte van Jordanië. Alle hoogtepunten van onze 16-daagse roadtrip lees je in deze blog.

Old Jaffa Tel Aviv Israel

Benieuwd naar andere verre reizen die we hebben gemaakt? Bekijk hier alle verre reizen. Ga bijvoorbeeld hiken in Tanzania, backpacken in Sri Lanka of op citytrip naar New York.

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp