Naar de top van de Aiguille du Midi: ervaring & tips

Ga direct naar

Wil je naar het dak van Europa en de Mont Blanc van dichtbij bewonderen? Ga dan met de gondel naar de Aiguille du Midi op 3.842 meter hoogte en geniet van de spectaculaire uitzichten. Je kunt zelfs tot ver in Italië kijken als je op de top staat, hoe gaaf is dat?

Vanuit het centrum van Chamonix gaat de kabelbaan steil omhoog richting het uitzichtplatform van de Aguille du Midi. De tocht is wat ons betreft een hele belevenis en zéér fotogeniek. Reis je mee naar de top?

Tips Aiguille du Midi

De kabelbaan naar Aiguille du Midi

De kabelbaan naar de top van de Aiguille du Midi is de allerhoogste kabelbaan van Frankrijk. De kabelbaan bestaat uit twee delen. Als eerste ga je naar het Plan de ‘l Aiguille op 2.317 meter hoogte. In de zomermaanden is het zelfs mogelijk om vanaf het middenstation een prachtige wandeling te maken naar het meer en vanaf het topstation de gondel naar Italië te pakken. De gondel raast dan over de diepe gletsjerspleten en bergtoppen van de Alpen. Helaas is dit niet mogelijk in de wintermaanden en kun je de Aiguille du Midi alleen op als het weer goed is, helder is en er geen harde wind is.

De tweede lift brengt je naar 3.778 meter hoogte. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de alpen. Vanaf dit punt kun je vervolgens nog een liftje pakken omhoog naar het uitzichtplatform op 3.842 meter hoogte. Naast het uitzichtplatform vind je ook een glazen kubus waar je in kan om een foto te maken.

De kabelbaan naar Aiguille du Midi

Uitzicht over de Mont Blanc

Vanaf het uitzichtplatform heb je een adembenemend uitzicht over de Franse, Italiaanse en Zwiterse Alpen. Ook kijk je vanaf hier uit op de Mont Blanc op 4.810 meter hoogte. Met een beetje geluk kun je bij helder weer zelfs de Matterhorn en de Monte Rosa zien. Daarnaast is het heel indrukwekkend om te zien hoe bergbeklimmers zich wagen aan het beklimmen van de Aiguille du Midi en freeriders de off-piste afdeling van de Vallée Blanche nemen.

Uitzicht over de Mont Blanc

Openingstijden Aiguille du Midi

De eerste gondel gaat rond 08.10 uur naar boven. De laatste gondel gaat al om 15 uur naar boven en rond 16.30 uur naar beneden. Check áltijd de actuele vertrektijden online of bij de kassa. Als het weer slecht is kan het zijn dat de gondel niet of pas later gaat. Dit kan ook per uur veranderen, dus kijk net voordat je vertrekt nog even of de gondel open is. 

Tip: ga in de winter wat later op de ochtend of in de middag naar boven. Het kan ’s ochtends vroeg behoorlijk druk zijn met alle alpinisten die de off-piste route nemen. Omdat zij vaak met lokale berggidsen zijn, krijgen ze voorrang om naar boven te gaan, wat zorgt dat je lang moet wachten voordat je zelf de gondel naar boven kunt nemen. Wachten in dit prachtige gebied is zonde van je tijd dus zeker wat later op de dag gaan!

Openingstijden Aiguille du Midi

Bergrestaurant Plan de ‘l Aiguille

Wil je op grote hoogte een hapje of drankje doen? Ga dan naar Bar Plan de ‘l Aiguille op 2.317 meter hoogte. Je vindt hier een klein restaurantje met terras en uitzicht op de kabelbaan en de bergtoppen. Leuk om op de terugweg even een kopje koffie of warme chocolademelk te drinken!

Restaurant op 2.317 meter hoogte

Restaurant op 2.317 meter hoogte

Ticketprijzen Aiguille du Midi

Een retourticket voor de Aiguille du Midi kost 73,- euro voor volwassenen (prijs winter 2022/2023). Je bestelt de tickets eenvoudig online via deze site.

Heb je een Mont Blanc Unlimited skipas? Dan is een ritje naar de top van de Aiguille du Midi inbegrepen in je ticket. Wel even een gondelrit reserveren vooraf! Ondanks de hoge prijs vonden wij een bezoek aan de top meer dan waard!

Ticketprijzen Aiguille du Midi

Wandelen in de zomer

In de zomermaanden kun je vanaf de Plan de l’Aiguille mooie wandelingen maken. Zo kun je wandelen naar Lac Bleu (zo’n 15 minuten) of terugwandelen naar Chamonix via Blaitière (zo’n 2,5 uur), Grand Bois (zo’n 2 uur) of Plan du Trois (zo’n 2 uur). Tip: wil je geld besparen op je ticket? Dan kun je natuurlijk in de zomermaanden altijd terugwandelen.

Parkeren bij Aiguille du Midi

Direct naast de kabelbaan van Aiguille du Midi vind je een groot betaalt parkeerterrein. Navigeer naar ‘Parking du Grépon’ en parkeer hier je auto. Er zijn bij deze parkeerplaats ook een aantal oplaadplekken voor elektrische auto’s. Als je na je bezoek aan de top nog even de stad in wil, dan kun je hier prima je auto even laten staan.

Tips Aiguille du Midi

Tips Aiguille du Midi

Ben je van plan om naar de top van de Aiguille du Midi te gaan? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

  • Check vooraf de webcam op de top van de Aiguille du Midi. Het kan zijn dat het erg bewolkt is en dan zou het zonde zijn als je een rit naar boven neemt.
  • Reserveer tijdig een tijdslot van een gondel online.
  • Denk aan laagjes kleding, een zonnebril en zonnebrand. In de winter is het slim om thermokleding, handschoenen en een muts te dragen in combinatie met een winddichte jas of skikleding. De temperatuur op de top kan in de winter zelfs stijgen tot -40. Ook waait het er behoorlijk hard.
  • Een bezoek duurt al snel tussen de 2 uur en 3 uur (het kan zijn dat je even moet wachten in de rij om naar boven of beneden te kunnen). Neem dus ruim de tijd om te genieten van deze hotspot!

De kabelbaan naar Aiguille du Midi

Wil je meer tips over de omgeving van de Mont Blanc? Bekijk dan eens onze blog over Chamonix of Courmayeur. Meer reisinspiratie opdoen over gave outdoor bestemmingen? Bekijk dan dit lijstje. Benieuwd naar alle reisblogs over Frankrijk? Bekijk dan dit overzicht en plan je volgende reis.

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp