Dat duurzaam eten niet minder lekker hoeft te zijn, bewijzen deze 8 duurzame restaurants in Nederland! Van hippe vegetarische hotspots en prijswinnende restaurants tot unieke adresjes die de lekkerste seizoensgerechten serveren.
Duurzaam, lokaal en biologische eten wordt steeds populairder. Wij zijn altijd in voor duurzame restaurants en horecagelegenheden in eigen land. Daarom hebben we een lijstje samengesteld met 8 unieke food hotspots. Laat je inspireren voor je volgende etentje! Welk restaurant is jouw favoriet?
De Kas in Amsterdam
In een kassencomplex van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij vind je restaurant de Kas. Ben je in voor een verrassend biologisch menu op basis van verse en lokale groenten? Ga dan eten in deze kweekkas met prachtig uitzicht op Park Frankendael! Bij de Kas volgen ze het seizoen van dag tot dag, wat maakt dat het een verrassing is wat er op het menu staat. En over awards gesproken…. De Kas heeft een Groene Michelin ster en is al drie keer uitgeroepen tot beste Biologische restaurant van Nederland! Dit restaurant is populair, dus boek op tijd een tafeltje. In het verleden stond de Kas al in Lonely Planet en The New York Times. Je moet bij deze verborgen juweel dus gewoon een keer gegeten hebben!
Dit bericht op Instagram bekijkenEen bericht gedeeld door Restaurant De Kas | Amsterdam (@restaurantdekas)
Restaurant Broei in Utrecht
Dat vegetarische en veganistische restaurants upcoming en hip zijn, bewijst restaurant Broei in Utrecht. De keuken draait hier om veel, heel veel groenten die ze voornamelijk halen bij kleinschalige en lokale boeren en telers. Dat geldt overigens ook voor de drankjes. Bestel bijvoorbeeld de Japanse aardappel rijstburger of spicy noodle soup. Voor een 100% plantaardige beleving boek je dus een tafeltje langs een van de knusse grachten aan de Oosterkade in Utrecht. Meer lezen over eten in Utrecht? Klik dan hier.
Bistro ’t Bloemendaeltje in Amersfoort
Op zoek naar een restaurant in het midden van het land wat staat voor kwaliteit en beleving? Ga dan uit eten bij Bistro ’t Bloemendaeltje in het hart van Amersfoort. In alle gerechten spelen lokale, biologische groeten van het seizoen een glansrol. Met als motto ‘plantaardig, bescheiden in vlees’ eet je hier heel bewust. Je kunt dus wel een stukje vlees krijgen, maar je eet hier voornamelijk de lekkerste groenten bereid op een unieke manier. Het 6-gangen menu won in 2020 ook nog eens de Gouden Pollepel! Heb jij al een tafeltje geboekt?
Dit bericht op Instagram bekijkenEen bericht gedeeld door 𝗕𝗶𝘀𝘁𝗿𝗼 ‘𝘁 𝗕𝗹𝗼𝗲𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝗲𝗹𝘁𝗷𝗲 (@bistro_t_bloemendaeltje)
BACKYARD in Rotterdam
Op zoek naar nog meer plantbased creaties? Ga dan eten bij BACKYARD in het hart van Rotterdam centrum. Je kunt hier de hele dag terecht, ga dus ontbijten met lokaal gebrande koffie of juist borrelen met vegan wijnen, BACKYARD it is! Deze groene oase in het hart van de stad serveert de lekkerste plantaardige gerechten zonder onnodige toevoegingen. Wij houden van dit concept voor de bewuste eter!
De Nieuwe Winkel in Nijmegen
Op zoek naar een botanische gastronomie? Ga dan uit eten bij De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Het eten wordt hier zelf vers geplukt in voedselbossen zoals de Ommuurde Tuin in Renkum of Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek, zodat je als gast het seizoen én de streek proeft! Dit sfeervolle restaurant verwondert je door plantbased te koken waar smaak de uitkomst is. Ze experimenteren met nieuwe manieren van bereiding en serveren de meest uiteenlopende gerechten vanuit de open keuken. En hun botanische drankenarrangement maakt je avond compleet: bestel een botanische mix, bijzondere wild bier natuurwijn of slow coffee!
Dit bericht op Instagram bekijkenEen bericht gedeeld door Restaurant De Nieuwe Winkel (@restaurantdenieuwewinkel)
Brasserie Meelfabriek Zijlstroom in Leiden
Ben je in de buurt van Leiden? Ga dan eens langs voor ontbijt, lunch of diner bij Brasserie Meelfabriek Zijlstroom, nét buiten Leiden. Je proeft hier de lekkerste producten uit de streek. Deze hotspot is een van de koplopers op het gebied van duurzaamheid in de horeca in de regio Leiden. Naast dat er volop keuze is in vegetarische gerechten, hebben ze een eigen moestuin voor kruiden, fruit en groeten. Extra bijzonder is dat dit restaurant haar eigen water zuivert en gebruik maakt van kliekjesdagen. En over de sfeervolle industriële inrichting gesproken: het meubilair komt van Marktplaats en de kringloopwinkel en voor de verbouwing zijn materialen hergebruikt. Het restaurant draait verder volledig op groene energie en zelfs de vloerverwarming is energiezuinig. Dat is nog eens duurzaam uit eten gaan!
Dit bericht op Instagram bekijkenEen bericht gedeeld door Meelfabriek Zijlstroom (@brasseriemeelfabriekzijlstroom)
Restaurant JANS’ in Arnhem
Een juweeltje in het hart van Arnhem is restaurant JANS’. Dit stijlvolle restaurant is geïnspireerd op de klassieke Parijse brasseries en grand cafés en is een plek waar je je direct thuisvoelt. JANS’ gebruikt veelal biologische seizoens- en streekproducten van lokale leveranciers. Je kunt hier terecht voor de meest uiteenlopende vegetarische en vegan gerechten met de mediterrane keuken als inspiratiebron. Maar een stukje vis of vlees kun je hier ook gewoon krijgen als je dat wilt. Bestel vooral een portie verse friet met huisgemaakte JANS’ mayonaise bij het hoofdgerecht. Ze serveren hier namelijk Europa’s meest duurzame friet, hoe bijzonder is dat?! Kortom, bij deze hotspot eet je heerlijke gerechten voor een eerlijke prijs. Meer lezen over Arnhem? Klik dan hier.
De Veldkeuken in Bunnik
De Veldkeuken in Bunnik is zo’n verborgen parel waar je van gehoord móet hebben. Bij dit lekkere en duurzame restaurant kun je 100% biologisch eten en bereiden ze de lekkerste gerechten. De meeste ingrediënten komen van de eeuwenoude moestuin van landgoed Amelisweerd. Bij de Veldkeuken ontbijt, lunch of dineer je volledig vegetarisch, maar er zijn ook voldoende veganistische opties. De moestuinborrelplank is ook zeker een aanrader!
In de naastgelegen landgoedwinkel haal je ook de lekkerste versgebakken broodjes, chutney, pastasauzen, granola of koeken voor thuis. Ben je uitgegeten? Ontdek dan het rivierbos en de bunkers van Amelisweerd tussen Fort Vechten en Fort bij Rijnauwen. Of wandel naar tuinderij Amelis’Hof. Vanaf eind april tot november koop je hier vers fruit, biologische groenten en kruiden op woensdagmiddag (13:00 – 17:00 uur) of zaterdag (10:00 uur – 15.00 uur). Alleen al de fantastische ligging maakt een bezoekje aan de Veldkeuken meer dan waard!
Wil je meer duurzame reisinspiratie? Bekijk dan hier al onze reisblogs met duurzame tips. Wil je meer reisinspiratie van leuke bestemmingen in Nederland? Bekijk alle blogs op deze pagina!