Met de elektrische auto naar Duitsland op vakantie

Ga direct naar

Wil je met de elektrische auto op vakantie naar Duitsland? Heel goed te doen! Duitsland is een prima bereikbare bestemming als je met de elektrische auto op vakantie wil. Van een tripje naar Winterberg of de kerstmarkten in Wiesbaden-Mainz tot aan een roadtrip naar Hamburg, Duitsland kent een prima laadinfrastructuur wat ook nog eens ieder jaar beter wordt. Inmiddels staan er ruim 7.000 snelladers in Duitsland.

Het op vakantie gaan met een elektrische auto vereist misschien iets meer planning en aandacht, maar het is zeker goed te doen. In veel Europese landen heb je tegenwoordig meer dan genoeg punten waar je kunt laden. In deze blog lees je meer informatie, praktische tips en onze ervaring met elektrisch rijden in Duitsland. Twijfel je nog of je wel op vakantie kunt met je elektrische auto naar Duitsland? Lees dan vooral verder voor onze tips.

Elektrische auto laden in Duitsland

Er zijn diverse aanbieders van laadpalen in Duitsland direct aan de snelweg (zoals Tank & Rast), maar ook net iets daarbuiten (zoals Autohof). Over het algemeen heeft Duitsland een goede laadinfrastructuur met prima dekking. Je vindt er veel snelladers langs de snelweg en er zijn ook steeds meer laadplekken op straat, met name in de stedelijke gebieden. Het sowieso verstandig om voor je reis even te checken waar er laadmogelijkheden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een van de populaire overzichten als ChargemapPlugsurfing of het ingebouwde softwaresysteem in je Tesla.

Providers met een publiek laadstation

Controleer voor je vakantie bij je provider of je laadpas geldig is in het buitenland. Als dit niet zo is, kun je een laadpas aanschaffen van een internationaal laadnetwerk. Tip: het is sowieso slim om één of twee extra laadpassen te hebben van andere aanbieders. Zo is de kans klein dat je voor verrassingen komt te staan en niet kan laden. De volgende aanbieders hebben publieke (snel)laadstations in Duitsland:

GRATIS LAADPAS AANVRAGEN

Wil je een aantal extra laadpassen aanvragen voor op reis? Vergelijk de aanbieders dan via deze link en bestel ze gratis. Je kunt hier instellen wat voor type pas je wil ontvangen (denk aan snelladen, gebruik voor vakantie, met abonnement, etc.).

DUITSE LAADPAS

Rij je geen Tesla en ben je dus afhankelijk van andere type snelladers? Dan adviseren wij om een (Duitsle) laadpas zoals Allego of Ionity mee te nemen. Deze aanbieders zijn in Duitsland het grootste!

Met de elektrische auto naar Duitsland op vakantie

Elektrische auto opladen

Controleer voor je reis of er in de buurt van je accommodatie een laadpaal of snellader zit, en wat het type hiervan is. Download alvast de app van die paal als het een Duitse provider is of check of je hier kunt laden met je huidige laadtag. Zorg ervoor dat je tijdens je vakantie niet langer laad dan nodig is en je auto van de laadpaal haalt als die vol is. Op die manier hou je het reizen met een elektrische auto leuk voor iedereen. Het grote verschil met Nederland is het aantal publieke (langzame) laadpalen wat je nog relatief weinig tegenkomt in Duitse woonwijken. 

EXTRA LAADKABEL MEE OP REIS

Meestal krijg je standaard een laadkabel geleverd bij je auto om te laden via een paal én een laadkabel om te laden via een normaal stopcontact (als dit laatste niet het geval is, kun je die aanschaffen). Voor noodgevallen raden wij het aan om beide kabels mee op reis te nemen. Zoveel ruimte neemt het nu ook weer niet in en het is een geruststellende gedachte dat je overal 24/7 kan laden bij een normaal stopcontact. Het is goed om te weten dat het Type 2-stekker (of Mennekes-stekker) door de EU aangewezen is als Europese standaard voor laadstekkers.

Accomodatie met laadpaal in Duitsland

Boek tijdens je vakantie een accommodatie in Duitsland waar je verzekerd bent van een laadpaal. Steeds meer hotels of accommodaties bieden dit tegenwoordig aan, en het geeft je net wat extra zekerheid. Deze site heeft een overzicht van alle hotels met laadpaal in Duitsland, super handig! Tegenwoordig kun je ook via Booking.com filteren op locatie met oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s.

Met de elektrische auto naar Duitsland op vakantie

Reizen met een andere mindset

Op vakantie gaan naar Duitsland met een elektrische auto is grotendeels ook een mindset. Probeer niet zo hard en snel mogelijk door te rijden, maar plan zorgvuldig je reis. Tip: neem de tijd voor een pauze (en laad direct je auto weer vol), en rij vooral niet te hard. Alhoewel dit in Duitsland natuurlijk verleidelijk is om het gaspedaal even wat verder in te trappen. Doe dit vooral niet! Je bent waarschijnlijk sneller op bestemming als je een continue snelheid van ongeveer 120 tot 130 km per uur aanhoudt omdat je minder vaak hoeft te laden.

Meer reisinspiratie over Duitsland?

Wil je mee te weten komen over Duitsland? Laat je inspireren door de roadtrip naar Hamburg die we onlangs maakte. Zin in een wintersport dichtbij huis? Reis dan af naar Winterberg en verken de mooie natuur van Sauerland. Of wat denk je van het bezoeken van een Duitse kerstmarkt? Reis af naar de kerstmarkten in Mainz en Wiesbaden en laat je verrassen! 

Stedentrip en roadtrip naar havenstad Hamburg

Wil je meer duurzame reisinspiratie? Laat je inspireren door alle duurzaamheid blogs

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp