Ontdek de Sloveense wijnregio & Italië in 24 uur

Ga direct naar

Wanneer je op reis gaat in Slovenië móet je de wijnregio echt ontdekken! Het westen van Slovenië grenst aan Italië en natuurlijk is daar wijn te vinden. Combineer je bezoek aan de wijnregio ook zeker met 24 uur in Italië. Je reist makkelijk de grens over en kunt de regio rondom Triëst ontdekken. Reis je mee? 

Het westen van Slovenië is prachtig en lijkt nogal op Toscane. Glooiende heuvels, wijngaarden, afgelegen dorpjes en boerderijen. Je vindt het er allemaal! Vanaf Ljubljana reis je in één uur naar deze regio toe. Je leest hieronder onze tips voor de beste wijngaard en onze tips voor 24 te gekke uren in Italië. Wil je onze tips voor een vakantie naar Toscane lezen en ben je benieuwd? Bekijk dan deze blog over een vriendinnenweekend in Toscane.

Wijngaarden in Slovenië

Wijngaarden bezoeken

Tijdens onze reis naar Slovenië hebben wij één stop gemaakt bij een wijngaard. De wijngaard die wij bezocht hebben was Stemberger Vini en was klein, lokaal én een echt familiebedrijf. Deze tip hebben we gekregen op het terras in Ljubljana van een ander Nederlands stel. Bel wel een dag van tevoren of je langs kunt komen voor een wijnproeverij, zodat de familie ook thuis is. Je kunt dan een tijd afspreken en je bezoek plannen. Je navigeert eenvoudig naar deze locatie en kunt je auto bij de boerderij parkeren.

Samen met de eigenaresse neem je plaats in de schuur van de boerderij waar je een heel aantal wijntjes mag proeven. De eigenaresse spreekt goed Engels en kan je alles uitgebreid vertellen. De wijnen van deze wijngaard zijn biologisch geteeld en geproduceerd. Dat betekent dat er geen chemicaliën worden toegevoegd tijdens het proces van wijn maken. Heerlijke, pure smaken krijg je dan! En wat minder hoofdpijn dan van andere wijnen is ons verteld, dat is altijd fijn! Voor de wijnproeverij betaal je in principe niets. Wel is het zo dat je vaak wat wijn koopt en mee naar huis neemt. Maak je een roadtrip door Slovenië dan kun je eenvoudig een doosje wijn meenemen in je auto naar huis.

Wijnregio Slovenië tips

Er zijn meer wijngaarden die je kunt bezoeken in de Sloveense wijnregio, dus heb je langer de tijd ga dan zeker op avontuur in de regio! Navigeer op Google Maps naar wijngaarden in de buurt en bel gewoon aan. Vaak maken ze wel tijd voor je of kun je een kijkje nemen in de boerderij of wijngaard. Wil je wat meer verzekerd zijn van een proeverij en een plekje? Bel dan van te voren voordat je erheen rijdt.

Sloveense wijnregio

Wat te doen in Triëst?

Na een heerlijke wijnproeverij stap je de auto weer in op weg naar je volgende bestemming. Spreek van te voren wel even af wie de BOB is of blijf even hangen bij de wijngaard zodat je veilig in je auto stapt. De volgende bestemming ligt in het mooie Italië! De stad Triëst is voor ons wat onbekend maar een super bestemming als je in de Sloveense wijnregio verblijft. De stad ligt aan de Golf van Triëst, in de Adriatische zee en dus van de Middellandse zee.

Heb je voldoende tijd en zin om de stad te verkennen? Parkeer je auto dan dichtbij het stadscentrum en ga op pad!

☆ Bekijk de kathedraal San Spiridione

Deze prachtige kerk ligt in het hart van de stad. Deze Servisch-Orthodoxe kerk is prachtig van buiten en van binnen. Heb je voldoende tijd, bekijk de kerk dan zeker even voordat je naar je volgende bestemming loopt.

☆ Drink een goede cappuccino of Spritz Bianco

Met een prachtig uitzicht over zee genieten van een heerlijke koffie of Spritz Bianco (de witte variant van de Aperol Spritz) moet je toch wel even kunnen ontspannen in Triëst.

☆ Zoek het hogerop en geniet van het uitzicht over zee 

De stad Triëst ligt aan zee, maar heeft ook een magisch uitzicht op zee. Je kunt eindeloos kijken naar het azuurblauwe water. Zoek het dus hogerop in de stad en kijk je ogen uit! Wil je op een actieve manier dit gedeelte van de stad verkennen? Navigeer dan naar Parco Globojner en maak een mooie wandeling met spectaculair uitzicht.

Triëst in Italië

Wanneer je de stad wat verder uit rijdt, kom je langs een geweldige hotspot! Castello di Miramare is een prachtig kasteel, aan zee. Je kunt tegen betaling het kasteel van binnen bekijken of gratis de tuinen en het kasteel van buiten ontdekken. Parkeren is een beetje een uitdaging aangezien de weg naar het kasteel doodlopend is. Navigeer naar het kasteel en zoek op de weg erheen een plekje om te parkeren. De tuinen van het kasteel zijn adembenemend mooi en je uitzicht op zee is ook prachtig. Ga hier zeker langs!

Kasteel Miramare Italië

Overnachten in Cividale del Friuli

Wanneer je Triëst hebt ontdekt en het kasteel Miramare hebt gezien, reis je langs de zee door naar het plaatsje Cividale del Friuli. In dit kleine Italiaanse stadje ontdek je het echte Italiaanse leven voor 24 uur. Verblijf in deze Airbnb in het centrum van de stad. De kamer is heerlijk, met ligbad en airco. Een avond even helemaal ontspannen dus! Ook het ontbijt is fantastisch. Dit wordt in de ochtend gebracht naar de hal van de Airbnb. Ontbijten op je eigen tijd dus! Wat je er kunt doen in het stadje? Je leest het hieronder.

Roadtrip Slovenië en Italië

Cividale del Friuli Italië tips

De geschiedenis van Cividale del Friuli

Cividale del Friuli is een klein stadje, maar kent een prachtige geschiedenis. Het stadje is gesticht door niemand minder dan Julius Caesar. Uiteindelijk heeft keizer Karel de Grote de huidige naam bedacht. Kortom; veel geschiedenis en prachtige bouwwerken in dit kleine stukje Italië! Wil je hier nu meer van ontdekken? Boek dan een lokale gids, die je alles kan vertellen over de geschiedenis van deze plek. Wist je dat Cividale del Friuli sinds 2011 aan de UNESCO Werelderfgoedlijst is toegevoegd? Dat beloofd wat! Vraag voor de mogelijkheden voor een gids informatie op bij je Airbnb.

Musea in overvloed

Ondanks de grote van het stadje kun je er wel een aantal musea bezoeken! Het Museo Archeologico Nazionale, het Tempietto Longobardo en het Museo Cristiano. Je kunt ze ook alle drie bezoeken met een mooie kortingskaart, vraag bij één van de musea de laatste informatie hierover op. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad? Zeker gaan!

Ontdek de prachtige brug

De Duivelsbrug moet je gezien hebben wanneer je Cividale del Friuli bezoekt. Deze prachtige brug verbindt de twee stadsdelen met elkaar. Dit is vroeger niet zonder slag of stoot gegaan, vandaar de naam Duivelsbrug. Wil je het mooiste plaatje schieten van de stad én de brug? Achter het kerkje San Martino heb je het mooiste uitkijkpunt (zie foto hieronder)!

Cividale del Friuli Italië tips

Lekker dineren doe je bij Osteria Trattoria Alla Speranza of bij één van de andere trattoria in de stad. Goede koffie drink je op het plein bij Caffé Longobardo.

Doorreizen naar Tolmin Kloof en Bovec

Na de Sloveense wijnregio en je 24-uurs bezoekje aan Italië, is het tijd om je roadtrip door Slovenië weer verder op te pakken. De auto in of met de fiets dus weer terug de grens over. De volgende bestemming is Bovec, een prachtig dorp in het dal van de Julische Alpen. Op weg naar Bovec kun je een tussenstop maken bij de Tolmin kloof.

» In deze blog lees je meer over onze tips voor het hiken naar de kloof en Bovec zelf.

Tips voor Tolmin Kloof Slovenië

Ben je enthousiast geworden over Slovenië na het lezen van deze blog? Klik dan hier voor de ultieme roadtrip door het westen van Slovenië! Je leest alles blogs over Slovenië op deze pagina. Meer reisinspiratie opdoen over roadtrips? Bekijk hier al onze tips en roadtrips in één overzicht. 

Deel deze blog via

Mail
Facebook
Pinterest
WhatsApp