Het skigebied van Saalbach-Hinterglemm is met 270 km aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied in Oostenrijk. Je vindt er heerlijk brede pistes en er zijn tal van mogelijkheden om mooie (dag)tochten te maken. De kilometerslange pistes, knusse dorpjes en de gezellige berghutten en après-ski bars maken deze omgeving tot een schitterende plek om op wintersport te gaan. Uitdaging en variatie genoeg in Saalbach-Hinterglemm!
Saalbach-Hinterglemm staat vrijwel bovenaan op ons lijstje favoriete skigebieden. Ook al ligt dit gebied niet erg hoog (tussen 1000 en 2096 meter), er ligt normaal gesproken behoorlijk wat sneeuw. Toen wij er waren in maart had het daarvoor flink gesneeuwd. Er lag zo’n 2 meter sneeuw in het dal en dik 3 meter poedersneeuw in de bergen. Wij konden ons geluk niet op tijdens de wintersport!
Ski- en snowboardtochten in Saalbach-Hinterglemm
In iets meer dan 10 uur tijd rij je van Nederland naar dit prachtige skigebied vol charme. Met 140 kilometer aan blauwe piste, 110 kilometer aan rode piste en 20 km aan zwarte piste is dit gebied voor iedereen leuk. Saalbach en Hinterglemm zijn de bekendste plekken, maar met de aangesloten skigebieden Leogang en Fieberbrunn is het een waar skicircus.
Dit skigebied leent zich perfect om mooie dagtochten te maken en de heerlijke skihutten op de pistes uit te proberen. De uitstekende kwaliteit van de liften en de verschillende pistes maakt dit gebied tot een fantastische wintersportbestemming!
Wij genoten het meest van de lange dagtochten: vroeg eruit en tot zonsondergang snowboarden. Uiteraard kun je zelf je eigen dagtocht uitstippelen, maar deze site geeft een uitgebreide omschrijving van de volgende tochten:
☆ Skicircus circuit: 65 km lang, 60% van de pistes is blauw, 35% is rood en 5% is zwart (7 uur);
☆ Hinterglemm circuit: 26 km lang, 67% blauwe en 33% rode pistes (2,5 uur);
☆ Leogang circuit: 26 km lang, 100% blauwe pistes (2,5 uur);
☆ Tirol circuit: 22 km lang, 28% blauwe en 72% rode pistes (2,5 uur);
☆ Saalbach circuit: 19 km lang, 100% blauwe pistes (2 uur).
Het leukste aan dit gebied is de variatie, van lekkere brede pistes (Reiterkogel en Bernkogel) tot funpark en halfpipes en van kilometerslange afdalingen tot steile afdalingen (de Schattberg). Het is hier maximaal genieten van beginnende en vergevorderde skiër tot aan freestyler en snowboarder.
Avondski en aprés-ski in Saalbach-Hinterglemm
Na zonsondergang is het nog lang niet klaar. Als je nog kracht in je benen hebt, kun je nog even doorgaan op de floodlight piste in Hinterglemm. Het autovrije centrum van Saalbach wordt gekenmerkt door winkels, restaurants, hotels en après-ski bars, waar het vanaf de middag optimaal genieten is.
Er zijn genoeg leuke berg- en skihutten in zowel Saalbach als Hinterglemm waar het nog tot laat gezellig is bij de après-ski. Onze favorieten zijn: de Goasstal, Hinterhag Alm, Tanzhimmel en Der Schwarzacher. Bestel een Aperol Spirtz op het terras na een lange dagtocht: puur genieten met je gezicht in de zon of als het sneeuwt binnen rondom de houtkachel. Ga je op wintersport aan het einde van het seizoen, dan krijg je ook zeker iets van de gezelligheid van de White Pearl Mountain Days mee.
Overnachten in het dorpje Hinterglemm
Tijdens onze wintersport verbleven we in Appartement Mountain Feeling vrijwel direct aan de piste, in hartje Hinterglemm. Een prima (basic) uitgerust appartement met een mooi uitzicht op de bergen. Het ligt 300 meter van skilift Zwölferkogelbahn wat maakt dat je binnen een paar minuten op de piste staat. Zeker wanneer de sneeuw naar beneden komt dwarrelen, geeft dit authentieke Oostenrijkse dorpje echt een vakantiegevoel. Zelfs de reeën liepen in de vroege ochtend langs ons raam, idyllischer wordt het niet. Wil je niet teveel geld kwijt zijn aan wintersport? Neem zelf boodschappen mee en overnacht in een appartement waar je ook zelf een aantal avonden kunt koken. In de wintersportgebieden liggen de prijzen over het algemeen een stuk hoger voor boodschappen.
Houd je prestaties bij via Ski Tracks
In aanloop van een wintersport bereiden wij ons graag goed voor. Met de sneeuwhoogte app, pistekaarten, weersverwachtingen en live webcames zie je al snel hoe het ervoor staat op de pistes. Ook bekijken we graag vooraf het lokale nieuws om te kijken of alle wegen goed bereikbaar zijn.
Maar hoe leuk is het om ook tijdens je wintersport je prestaties bij te houden? De gratis app Ski Tracks Lite is echt een aanrader om gemakkelijk te zien wat je (top)snelheid is geweest, hoeveel kilometer je hebt afgelegd, hoe lang je erover gedaan hebt, hoe hoog je bent geweest en nog veel meer detailinformatie. Ook is er een GPS ingebouwd waardoor je je afgelegde route op een Google Maps kaart kan zien. Het fijne is dat deze app gewoon op de achtergrond alles bijhoudt en daardoor niet super veel batterij van je telefoon verbruikt.
Wil je meer lezen over wintersport in Oostenrijk? Lees dan onze reiservaringen over skigebied Obertauern, Ehrwald of wintersportgebied Mayrhofen.
Duurzame tips

reis in het laagseizoen
Ga buiten het hoogseizoen op vakantie als je agenda, werk en gezinssituatie het toelaat. De route naar het wintersportgebied is minder druk, wat maakt dat je minder last hebt van files. Ook is het op de piste een stuk rustiger, wat zorgt voor een gelijkmatigere belasting van de bestemming.

zoek de hoogte op
Kies een wat hoger gelegen wintersportgebied, dat zorgt er vaak voor dat sneeuwkanonnen minder vaak ingezet hoeven te worden. Sneeuwkanonnen verbruiken namelijk heel veel water én energie.

schone pistes
Neem al je afval na een dagje skiën of snowboarden terug mee in je rugzak. Soms gooien mensen nog wel eens wat weg (bijvoorbeeld onder de lift, zoals sigaretten of verpakkingen) en als de sneeuw smelt zie je dit afval goed liggen. Scheidt het afval ook volgens de lokalen normen.

duurzaam vervoer
Veel wintersportgebieden zijn tegenwoordig goed bereikbaar met de trein of een touringcar. Dat is een stuk beter voor het milieu en zorgt ook voor veel gemak onderweg. Uiteraard kan je ook met de (elektrische) auto op wintersport.

Tips voor thuis
Reduceer het energieverbruik in je eigen huis als je op wintersport bent. Draai je thermostaat wat naar beneden (niet te laag, want hij moet ook niet bevriezen). Haal ook de stekkers uit het stopcontact van bijvoorbeeld je televisie, computer, koffiezetapparaat of andere apparaten met veel elektronica. Als stekkers in het stopcontact zitten vindt er altijd sluipverbruik plaats, ook al staan ze uit of op stand-by.

langlaufen en wandelen
Ga tijdens je wintersport een keer een dagje langlaufen of lekker wandelen. Dit is veel milieuvriendelijker dan snowboarden of skiën omdat je de omgeving minder verstoort. En je komt ook nog eens vaak op hele mooie plekjes.