Wil je met de elektrische auto op vakantie naar Denemarken? Dikke aanrader! Dit kleinste land van Scandinavië is een geweldige bestemming als je met de elektrische auto op vakantie wil. Denemarken heeft behoorlijk veel laadpalen, en er komen er continu meer bij. Denemarken heeft zelfs de ambitie uitgesproken om in 2030 alléén nog maar elektrische auto’s te verkopen, dus de laadinfrastructuur wordt mede hierdoor alleen maar beter.
Het op vakantie gaan met een elektrische auto vereist misschien iets meer planning en aandacht, maar het is zeker goed te doen. Ondanks dat Nederland zo’n beetje koploper is in het oplaadnetwerk voor elektrische auto’s, kun je er prima mee op vakantie naar het buitenland. In veel Europese landen heb je tegenwoordig meer dan genoeg punten waar je kunt laden en Scandinavië loopt hierin ook erg voorop. In deze blog lees je meer informatie, praktische tips en onze ervaring over elektrisch rijden in Denemarken. Twijfel je nog of je wel op vakantie kunt met je elektrische auto naar Denemarken? Lees dan vooral even verder!
Elektrische auto laden in Denemarken
Om in Denemarken te komen reis je natuurlijk via Duitsland. Het laadnetwerk in dit land is erg goed. Er zijn diverse aanbieders van laadpalen in Duitsland direct aan de snelweg (zoals Tank & Rast), maar ook net iets daarbuiten (zoals Autohof).
Ook Denemarken heeft over het algemeen een goede laadinfrastructuur met prima dekking. Je vindt er veel snelladers langs de snelweg en laadplekken op straat, met name in de stedelijke gebieden. Het is sowieso verstandig om voorafgaand aan je reis even te checken waar er laadmogelijkheden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een van de populaire overzichten zoals Chargemap, Plugsurfing of het ingebouwde softwaresysteem in je Tesla.
Providers met een publiek laadstation
Controleer voorafgaand aan je vakantie bij je provider of je laadpas geldig is in het buitenland. Als dit niet zo is, kun je een laadpas aanschaffen van een internationaal laadnetwerk. Tip: het is sowieso slim om een één of twee extra laadpassen te hebben van andere aanbieders. Zo is de kans klein dat je voor verrassingen komt te staan en niet kan laden. De volgende aanbieders hebben publieke laadstations in Denemarken:
Reis je door naar Zweden of Noorwegen?
Ben je van plan om via Denemarken naar Zweden of Noorwegen te reizen met de elektrische auto? Dan is het verstandig om vooraf de apps van de Scandinavische providers MER en Fortum te downloaden. Je koppelt eenvoudig je creditcard aan de app zodat je kunt betalen. Veel laadpalen in Scandinavië maken hier gebruik van (Denemarken zelf helaas nog niet!).
Gratis laadpas aanvragen
Wil je een aantal extra gratis laadpassen aanvragen voor op reis? Vergelijk de aanbieders dan via deze link en bestel ze gratis. Je kunt hier instellen wat voor type pas je wil ontvangen (denk aan snelladen, gebruik voor vakantie, met abonnement, etc.). Super handig voor op reis!
Elektrische auto opladen tijdens je vakantie
Controleer voorafgaand aan je reis of er in de buurt van je accommodatie een laadpaal of snellader zit, en wat het type hiervan is. Download dan alvast de app van die paal als het een Scandinavische provider is of check of je hier kunt laden met je huidige laadtag. Zorg ervoor dat je tijdens je vakantie niet langer laad dan nodig is en je auto van de laadpaal haalt als die vol is. Op die manier hou je het reizen met een elektrische auto leuk voor iedereen. Tip: boek tijdens je vakantie een accomodatie in Denemarken waar je verzekerd bent van een laadpaal. Veel hotels of accommodaties bieden dit tegenwoordig aan, en het geeft je net wat extra zekerheid. Deze site heeft een overzicht van alle hotels met laadpaal in Denemarken, super handig! Tegenwoordig kun je ook via Booking.com filteren op locatis met oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s.
Extra laadkabel
Meestal krijg je standaard een laadkabel geleverd bij je auto om te laden via een paal én een laadkabel om te laden via een normaal stopcontact (als dit laatste niet het geval is, kun je die aanschaffen). Voor noodgevallen raden wij het aan om beide kabels mee op reis te nemen. Zoveel ruimte neemt het nu ook weer niet in en het is een geruststellende gedachte dat je overal 24/7 kan laden bij een normaal stopcontact. Het is goed om te weten dat het Type 2-stekker (ook wel bekend als Mennekes-stekker) door de EU aangewezen is als Europese standaard voor laadstekkers.
Reizen met een andere mindset
Op vakantie gaan naar Denemarken met een elektrische auto is grotendeels ook een mindset. Probeer niet zo hard en snel mogelijk door te rijden, maar plan zorgvuldig je reis. Tip: neem de tijd voor een pauze (en laad direct je auto weer vol), en rij vooral niet te hard. Je komt natuurlijk een stuk door Duitsland waar het verleidelijk is om het gaspedaal even wat verder in te trappen. Het grappig is dat je vaak eerder op de bestemming bent als je wat minder hardt rijdt en daardoor minder frequent hoeft te laten dan dat je in hoge snelheid rijdt.
Ervaring met elektrisch rijden in Denemarken
Wij maakten de reis met een Tesla die een behoorlijke actieradius heeft (ruim 400 km). Hierdoor hoef je minder vaak te stoppen en ervaar je een ontspannen reis. Het fijne van Tesla is de software in de elektrische auto, die precies aangeeft wat de meest ideale route is om op de plaats van bestemming te komen. De software geeft aan hoe druk het is bij een snellader en wat voor type lader(s) er zijn. Als het druk is bij een laadpaal kan het laadvermogen namelijk afnemen. De accu van de Tesla presteert het beste als ze tussen de 20% en 80% van hun laadcapaciteit zitten, dus wij reisden altijd tussen dit percentage van de batterij. Die laatste 20% om je auto vol te laden duurt ook aanzienlijk langer, de batterij moet zeg maar harder werken om degeneratie tegen te gaan. Uiteraard komt het wel eens voor dat je hem volledig oplaad of onverwachts onder de 20% komt, maar bij ons is dit echt wel een uitzondering.
Meer reisinspiratie over Scandinavië?
Wil je mee te weten komen over Kopenhagen? Bekijk hier alle tips voor een leuke winterse roadtrip aan deze mooie Deense stad! Meer reisinspiratie over Scandinavië? Onlangs gingen wij op roadtrip door Zuid-Zweden en op roadtrip door Zuid-Noorwegen. Benieuwd welke Europese bestemmingen we nog meer hebben bezocht? Bekijk dan hier het overzicht van Europa.